foto: Kārlis Seržants
83 gadus vecā Ausmas kundze iekrīt agresīvu vitamīnu tirgotāju nagos
Par velti ir tikai siers peļu slazdā, un tā bija arī šajā gadījumā. Kārtējais "Natural Pharmaceuticals" šķietami izdevīgais piedāvājums, šoreiz kungiem.
Sabiedrība
2020. gada 14. septembris, 04:42

83 gadus vecā Ausmas kundze iekrīt agresīvu vitamīnu tirgotāju nagos

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Ir visai ierasts, ka internetā piedāvā dažādus produktus uztura bagātināšanai un veselības uzlabošanai, taču tad vienmēr pašam ir iespēja izvēlēties – pirkt vai nepirkt. Taču tirgotāji iedarbina arī tiešo mārketingu, izsūtot piedāvājumu pastā vai pat zvanot potenciālajiem klientiem. Uzķeroties uz pirmo it kā bezmaksas partiju, pēc tam no viņiem vaļā tikt ir diezgan grūti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Astoņdesmit trīs gadus vecajai Ausmas kundzei produkta piedāvātāji piezvanīja uz viņas mobilo telefonu – grūti pateikt, vai zvans veikts uz netīši izvēlētu numuru vai arī izplatītājiem to bija iedevis kāds no pensionāres daudzajiem paziņām. Zvanītājs piedāvāja pilnīgi par velti saņemt uztura bagātinātāju "K-2+" kaulu stiprināšanai vienam mēnesim, ar piebildi, ka nākamajiem 11 mēnešiem būs ļoti pievilcīga cena – tikai 9,95 eiro mēnesī.

Patiesība maziem burtiem

Domādama, ka tā ir kāda valsts programma, pensionāre piekrita, un pēc dažām dienām kurjers atveda lielu kasti ar diviem vitamīnu iepakojumiem un lērumu reklāmas lapiņu. Kundze, kurai saprotamu iemeslu dēļ ir pavājināta atmiņa, saņemto sūtījumu nolika un par to aizmirsa. Pēc viena mēneša viņa pastkastē jau atrada rēķinu par 109,45 eiro un nācās saukt palīgā tuviniekus.

Izpētot iepriekš atsūtītās reklāmas lapiņas, atklājās, ka uz vienas no tām maziem burtiem ir rakstīts: “Ar šo es apliecinu, ka vēlos pasūtīt "Vitamin K-2+" uztura bagātinātāju vienam gadam. Uztura bagātinātājs pirmo mēnesi ir bez maksas, bet nākamos 11 mēnešus es apņemos veikt 11 ērtus maksājumus – katru maksājumu 9,85 EUR, nevis 19,90 EUR apmērā (par kopējo summu 109,45 EUR, nevis 238,80 EUR). Ik pēc 12 mēnešiem es saņemšu jaunu "Vitamin –K2+" uztura bagātinātāju vienam gadam ar pievilcīgu dāvanu.”

Atkāpties nav vienkārši

Ausma arī neatcerējās, ka būtu šādu apliecinājumu apstiprinājusi rakstiski, un izrādījās, ka tas nemaz nav bijis vajadzīgs. Noteikumos ir ierakstīts: “Man ir tiesības 14 dienu laikā pēc sūtījuma saņemšanas atkāpties no līguma, nenorādot iemeslu. Atkāpšanās gadījumā man jānosūta atpakaļ uztura bagātinātāja vitamīnu krājums vienam gadam un dāvana – 14 dienas pēc atkāpšanās līguma. Es apņemos segt tiešās izmaksas par "Vitamin K2+" un dāvanas nosūtīšanu atpakaļ "Natural Pharmaceuticals".”

Proti, ja viss saņemtais divu nedēļu laikā nenonāk atpakaļ pie sūtītāja, klients it kā automātiski ir piekritis šā produkta saņemšanai uz vienu gadu. Atgriezt preci, protams, var tikai tādā gadījumā, ja tā nav atvērta, bet adrese, uz kurieni to nogādāt, ir uzrādīta tikai kā abonenta kastīte.

Izdevās atrast īsto adresi

Tiesa gan, ir e-pasta adrese, taču, objektīvi vērtējot, to lieto ne pārāk daudzi astoņdesmitgadnieki. Tad nu viņiem nekas cits neatliek, kā ņemt šo kasti, iet uz tuvāko pasta nodaļu un sūtīt uz norādīto adresi, bet tas sirmgalvjiem, sevišķi vientuļiem, nav ne viegli, ne lēti.

Problēmas risināšanā vajadzēja iesaistīties Ausmas gados jaunākajiem tuviniekiem, taču pirmais mēģinājums preci vest atpakaļ uz norādīto adresi beidzās nesekmīgi, jo tur patiešām atrodama tikai abonenta kastīte.

Sazinoties ar tirgotāju pa e-pastu, kopējais preces atgriešanas termiņš aizņēma vairākas nedēļas, līdz tai pakaļ ieradās kurjers. Tirgotāju sākotnēji visai grūti nācās pārliecināt, ka seniori gados bieži vien nesaprot šādu piedāvājumu jēgu un tas tomēr nedaudz izskatās pēc krāpšanas. Vismaz procesa laikā izdevās noskaidrot kompānijas adresi, kur jānogādā prece, – tā ir Rīgā, Piedrujas ielā 8A.

Pulkstenis ar īstu briljantu

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šī firma piedāvā arī uztura bagātinātāju "Flexi – Med", pievienojot tam bezmaksas nūjošanas nūjas, un Omega-3 taukskābes saturošus produktus, kā visu produktu izcelsmes valsts norādīta Norvēģija. Protams, ja būtu pārliecība, ka šie ražojumi ir kvalitatīvi un patiešām sniedz reklāmās apsolītos rezultātus, cena tiem ir it kā tirgum atbilstoša, bet…

Uzmanīgu dara, piemēram, viens no piedāvājumiem. Pasūtot vitamīnu "K2+" uz vienu gadu, pircējs dāvanā saņem “Elegantu "Leo Bernard" pulksteni ar vienu īstu dimantu un 46 vizuļojošiem kristāliem”, un fotoattēlā redzamais dimants pat nemaz nešķiet mazs.

"Kas Jauns Avīze" mēģināja atrast šādu pulksteņu ražotāju un piedzīvoja nelielu pārsteigumu – tāda nemaz nav. Šveicē gan ir pulksteņu ražotājs "Claude Bernard", bet vienīgais pulkstenis ar "Leo Bernard" nosaukumu atrodams šā paša uztura bagātinātāju tirgotāja mājaslapā Polijā.

Vienīgā kompānija "Leo Bernard", ko izdevās atrast un kura varētu vismaz attālināti būt saistīta ar pulksteņiem, ir juvelierveikala īpašniece Sietlā, ASV, taču pulksteņus tā neražo. Kā mēdz teikt, “maziem meliem vienmēr seko lieli meli” – šīs kompānijas produktu kvalitāti arī neviens nepārbauda un negarantē, jo to var izdarīt tikai ar uztura bagātinātājiem, kurus tirgo oficiālās tirdzniecības vietās.

Jauna kampaņa

foto: Kārlis Seržants
Par velti ir tikai siers peļu slazdā, un tā bija arī šajā gadījumā. Kārtējais "Natural Pharmaceuticals" šķietami izdevīgais piedāvājums, šoreiz kungiem.

Izskatās, ka kompānija paplašina savas produkcijas klāstu, jo nupat raksta autors savā pastkastē atrada aploksni ar uzrakstu Valsts Mēroga Prostatas Veselības Kampaņa. Aploksnē, protams, kārtējais izdevīgais piedāvājums – no zāģzobainās sabalpalmas izgatavots uztura bagātinātājs "Pro Letto Plus", un arī vienu mēnesi bez maksas.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā apliecina, ka par Natural Pharmaceuticals darbību saņemtas vairākas sūdzības, taču lieta pagaidām nav ierosināta.

Uz konkrētiem "Kas Jauns Avīzes" jautājumiem, kā vērtēt šādu visai agresīvu biznesa modeli un par ētiku, šādā veidā apstrādājot gados vecus cilvēkus, kompānija tā arī neatbildēja.