foto: Mārtiņš Ziders
Veselības ministrija komentē skandalozo deputāta Gobzema aicinājumu vecākiem
Saeimas deputāts Aldis Gobzems aicina vecākus nepiekrist savu bērnu veselības pārbaudēm. Par to viņš saņēmis veselības jomas speciālistu kritiku.
Sabiedrība
2020. gada 11. septembris, 04:24

Veselības ministrija komentē skandalozo deputāta Gobzema aicinājumu vecākiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saeimas deputāts Aldis Gobzems sociālajos tīklos publicējis aicinājumu nepiekrist savu bērnu veselības pārbaudei skolās, kas šajā Covid-19 pandēmijas laikā ir sevišķi aktuāli. Veselības ministrija Jauns.lv norāda, ka nav iemesla satraukumam. Savukārt Gobzema kolēģis Saeimā Ilmārs Dūrītis (AP) šo aicinājumu nosaucis par „bezatbildīgu”.

Jauns.lv jau rakstīja, ka pie Saeimas frakcijām nepiederošais deputāts Gobzems „Facebook” publicējis it kā kādas skolas vecākiem izdalīto anketu/apliecinājumu, kurā skolas administrācija aicina mātes un tēvus ar savu parakstu apliecināt, ka sakarā ar epidemioloģisko situāciju viņi piekrīt, ka bērnam nepieciešamības ganījumā tiek veikta veselības pārbaude, tostarp Covid-19 tests. Gobzems, kurš ir arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sekretārs, neargumentēti aicina: „Ja Jums, vecāki, skolā dod šādu, nepiekrītiet! Nekad nepiekrītiet! Nekad!”

Veselības ministrijas komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne Jauns.lv sniedza Veselības ministrijas komentāru par šo anketu un Gobzema „Iniciatīvu”:

„No konkrētā apliecinājuma, ko skola dod vecākiem parakstīt, var rasties pārpratums. Norādām, ka Covid-19 analīzes skolā strādājoša ārstniecības persona neveic. Ja skolā secināts, ka bērns ir saslimis, piemēram, ir temperatūra un klepus, skolas medicīnas personāls var rekomendēt vecākiem sazināties ar bērna ģimenes ārstu un pieteikt bērnu Covid-19 analīzēm, ko Latvijā veic vairākas laboratorijas. Skolām no Izglītības un zinātnes ministrijas puses sadarbībā ar Veselības ministriju ir dotas rekomendācijas, kā rīkoties, ja kādam no bērniem pamana slimības pazīmes. Ar tiem var iepazīties interneta vietnē: https://visc.gov.lv/aktualitates/dokumenti/20200730_iet_pam_vsk_prof.pdf.

Ja skolā kādam no bērniem būs konstatēts Covid-19, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi caur bērnu ģimenes ārstiem sazināsies ar vecākiem, lai nepieciešamības gadījumā mudinātu, piemēram, klasesbiedriem veikt Covid-19 testu. Šajā gadījumā ģimenes ārsts ir kompetentā persona, kas var izvērtēt Covid-19 testa nepieciešamību, ņemot vērā saslimšanas simptomus un tā tālāk. Tālāk process notiek ar vecāku līdzdalību.

Jāsaka, ka arī iepriekš, piemēram, skolas medmāsa pārbaudīja bērnu veselības stāvokli, ja bērns jutās slikti, un sniedza rekomendācijas vecākiem turpmākai rīcībai”.

foto: Zane Bitere/LETA
Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis par aicinājumu vecākiem bērnus „pasargāt” no veselības pārbaudēm: „Šādi politiķu aicinājumi, kas ir pretrunā ar veselības aizsardzības speciālistu ieteikumiem. ir vismaz bezatbildīgi”.

Savukārt Gobzema kolēģis Saeimā, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) Jauns.lv teica:  „Gobzema kungs vairākkārt arī no Saeimas tribīnes ir apšaubījis Covid-19 infekcijas izplatības ierobežojumu nepieciešamību un vispār pandēmijas esamību. Uzskatu, ka tas kopumā rada neskaidrību un maldinošu sajūtu sabiedrībā, un politiķu aicinājumi, kas ir pretrunā ar veselības aizsardzības speciālistu ieteikumiem, ir vismaz bezatbildīgi”. 

Bet ārste, bijusī veselības ministre, Saeimas deputāte Anda Čakša Jauns.lv pauda: „Kolēģa deputāta (Gobzema) izteikumus nekomentēšu, domāju, par veselību jāizsakās nozares profesionāļiem”.