foto: No "Roots to Routes" sociālās vietnes "Facebook" ieraksta
Marseļā pirmo reizi tiks prezentēts kopīgs Baltijas mākslas projekts “Roots to Routes”
Gatavošanās izstādei.
Kultūra
2020. gada 26. augusts, 16:53

Marseļā pirmo reizi tiks prezentēts kopīgs Baltijas mākslas projekts “Roots to Routes”

Jauns.lv

Piektdien, 28. augustā, Marseļā (Francijā) sāksies Eiropas mākslas biennāle “Manifesta 13”, kuras ietvaros norisināsies arī Baltijas mākslas projekts “Roots to Routes”.

“Roots to Routes” programmu veido trīs kuratores no Baltijas valstīm: Merilina Talumā (Igaunija), Maija Rudovska (Latvija) un Juste Kostikovaite (Lietuva).

J. Kostikovaite norāda: “Projekts mudina pārdomāt piederību vietai un telpai - ģeogrāfiskai, etniskai vai nacionālai -, apskatot sakņu un kustības savienošanos, to nemitīgo saplūšanu un mainīšanos mūsdienu pasaulē. Identitātes svaru mēs bieži izjūtam tikai tad, kad esam prom no savām saknēm, kad atstājam dzimteni vai esam atsvešinājušies. Tomēr ir svarīgi saprast gan identitātes izmaiņas, gan arī to nozīmīguma trivialitāti.”

Kuratores kopā ar māksliniekiem no Baltijas valstīm projektā cenšas izprast sengrieķu pilsētas Marseļas multikulturālo un bagāto vēsturi, kura pazīstama kā ostas pilsēta, ar vergu tirdzniecību 18. gs, kā arī to postījis mēris tieši 300 gadus atpakaļ, kas šobrīd savelk paralēles ar Covid-19 ietekmi, jo projekta programma notiek Marseļā, kad pilsēta kļuvusi par vīrusa skartu sarkano zonu.

“Roots to Routes” atklāšana norisināsies šo piektdien, 28. augustā. Tās laikā būs skatāma izstāde “Tās pašas durvis, cita iela” (Same door, different street) ar latviešu mākslinieces Evitas Vasiļjevas un franču mākslinieka Antuana Nessi darbiem.

Vakarā, plkst. 20:00 būs iespējams redzēt pērn Venēcijas biennālē ar zelta lauvu godalgotās lietuviešu mākslinieces Linas Lapelites performanci “Pirouette”. To izpildīs Marseļas komponisti: bijusī baletdejotāja un Nacionālā Marseļas baleta mēģinājumu asistente Valentīna Pace un mūzikas izpildītājs Emanuels Rehta.

Sestdien, 29. augustā, slavenajā Šveices arhitekta Lekorbizjē projektētā ēku kompleksā Cité Radieuse tiks demonstrēta filmu programma “Double Exposure”.

Tā ir veltīta padomju arhitektūras un urbānās telpas mantojumam, atmiņām par to un, kā šis mantojums rezonē 21. gs. Filmu programmā būs skatāmi latviešu mākslinieces Ievas Epneres darbi “Dzīvo atmiņu jūra” un “Potom” (2016), kā arī Katrīnas Neiburgas darbs “Preses nams” (2012).

No Baltijas valstīm programmā iekļauti arī Kristīnas Normanes, Ingeles Vaiklas,  Darias Meļņikovas, Emīlijas Škarnulītes, Egles Budvitītes un Anastasijas Sosunovas darbi. Filmām sekos tikšanās ar mākslinieci Emīliju Škarnulīti, kuru moderēs Maksima Mežs, galerijas Kolektiv 318 dibinātājs Lekorbizjē ēkā.

„Roots to Routes“ projekts norisināsies līdz 25. oktobrim.

Projekta atbalstītāji: Baltijas Kultūras fonds, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Igaunijas Kultūras fonds, Igauņu Kultūra ārzemēs, Igaunijas vēstniecība Parīzē, Manifesta 13.