Runā Rīga
2020. gada 18. augusts, 04:50

Vērmanes dārza strūklaku turpina vajāt ķibeles

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vērmanes dārza strūklakas baseinā pēc šopavasar veiktā baseina “uzlabojuma” – zilo flīžu apslēpšanas, tās atkal atsegušās, no baseina pamatnes nodrupis jaunais, šopavasar uzklātais segums un pieminekļu sargu un rīdzinieku skarbi novērtētais vecais flīžu klājums atkal “priecē” parka apmeklētājus.

Rīdziniece Baiba Brigadere Jauns.lv pauž neizpratni par redzēto, jo pavisam nesen tak veikts strūklakas remonts.

foto: Baiba Brigadere
Rīdziniece Baiba Brigadere, lūkojoties uz Vērmanes dārza strūklaku, iesaucās: „Svētās šausmas! Nelaimīgā Rīgas strūklaka!”

Jauns.lv jau rakstīja, ka pērn tika veikta Vērmanes dārza strūklakas „Gadalaiki” rekonstrukcija un tās baseina rekonstrukcija, nekonsultējoties ar pieminekļu sargiem, ko veica SIA “Posiitum”. Baseins tika noklāts ar zilām un baltām mozaīkas flīzēm, kas bojāja ne tikai vēsturisko izskatu, bet arī izraisīja rīdzinieku sašutumu. Mājokļu un vides departaments solīja šovasar baseinu pārkrāsot, kas arī tika izdarīts, bet ne kvalitatīvi. vēsturiskais betona ieklājums bija nomainīts pret baltām un zilām mozaīkas tipa flīzēm. Nacionālās kultūras mantojuma pārvalde Rīgas domei norādīja, ka vēsturiskā strūklakas baseina betona ieklājuma nomaiņa pret spilgtajām flīzēm nav pieņemama.

foto: Sintija Zandersone/LETA
Gada sākumā rīdzinieku sašutumu izraisīja Vērmanes dārza saķēzītā strūklaka, kuras baseina pamatne bija noklāta ar zilām mozaīkflīzēm.

Janvārī pašvaldības Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe norādīja, ka Vērmanes dārza strūklaka tāda, kāda tā bija, nepaliks: “Tas ir pagaidu variants. Pavasarī strūklakas baseina flīzes tiks pielāgotas to vēsturiskajam izskatam, izmantojot speciālu pārklājumu”. Savukārt Aļeksejenko teica, ka zilas krāsas flīžu ieklāšana Vērmanes dārza strūklakā „Gadalaiki” bijusi „komunikācijas kļūda starp departamentu un remontdarbu veicējiem”: „Pagaidām mums pretenziju pret viņu darbu nav, ja nu neskaita situāciju ar Vērmanes dārza strūklaku. Sanāca kļūda, jo mēs gaidījām, ka celtnieki saskaņos flīžu krāsu ar atbildīgajām institūcijām, bet celtnieki, – ka to izdarīs departaments. Rezultātā to neizdarīja neviens un sanāca tā, kā sanāca”. Aļeksejenko atzina, ka viņam attaisnojuma konkrētajai situācijai nav.

Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Gulbe Jauns.lv lasītājus mierina, ka strūklakas baseins drīzumā tiks savests kārtībā:

„Departamenta speciālisti apsekoja Vērmanes dārza strūklaku, konstatējot, ka vairākās vietās klājums ir bojāts. Ņemot vērā, ka brīvdienās Rīgas svētkos bija palielināts cilvēku daudzums parkos un karstos laikapstākļus, kad cilvēki, iespējams, centās meklēt veldzējumu strūklakas ūdeņos, nevar izslēgt arī mehāniskus bojājumus. Remontdarbus uzņēmums veiks garantijas ietvaros. Jau pirmdien tiks uzsākti darbi, lai bojājumus novērstu, tāpēc tuvākajās dienās klājums tiks atjaunots”.