Kultūra
2020. gada 3. augusts, 06:29

FOTO. Džilindžers atgriežas Rīgā. Šodien pirmizrāde

Jauns.lv

Šodien Willa Teātris aicina uz Igora Gatina lugas "Petuški" jauniestudējumu Dž. Dž. Džilindžera režijā, kas notiks plkst. 19.00 K.K. fon Stricka villas zālē.

Iestudējuma "Petuški" mēģinājuma aizkulišu foto

Šodien Willa Teātris aicina uz Igora Gatina lugas "Petuški" jauniestudējumu Dž. Dž. Džilindžera režijā, kas notiks plkst. 19.00 K.K. fon ...

gallery icon
92

Willa Teātris savu vasaras teātra sezonu uzsāka jūnijā ar vairākām brīvdabas izrādēm fon Stricka villas dārzā, un nu Willa Teātris skatītājiem piedāvā arī sezonas pirmo izrādi iekštelpās – Igora Gatina lugu "Petuški" Dž. Dž. Džilindžera režijā.

Igors Gatins ir krievu dramaturgs, kā arī romāna "Reiz PSRS" (Однажды в СССР) un dzejoļu krājuma "Es visu nosapņoju" (Мне всё приснилось) autors.

Petuški ir vieta, kur neviens nav nokļuvis, bet daudzi turp dodas, to nožēlo, bet atkal dodas. Lai meklētu un reizē pazaudētu sevi.

Tukšā vilciena vagonā satiekas leģendāras personības – amerikāņu skandalozais rakstnieks Čārlzs Bukovskis, krievu disidents Venedikts Jerofejevs un franču aktrise Marina Vladi. Vilcienā uz Petuškiem sievietes līdz šim nav manītas, bet šī reize ir citādāka. Marina arī ir nolēmusi veikt šo ceļu, lai censtos saprast, kāpēc inteliģenti, gudri vīrieši turp dodas un ir gatavi iemainīt sievieti un mīlestību pret Petuškiem. Neviens no viņiem vēl nezina, kādu vietu atstās pasaules kultūras vēsturē. Paciest nožēlojamās dzīves bezcerību palīdz alkohols. Daudz alkohola. Turklāt ģēniju sarunām pa vidu rosās tāds kā Mefistofeļa līdzinieks – kaitinot, mulsinot un provocējot. Ceļā uz šo noslēpumaino vietu personāži cenšas rast atbildes jautājumiem, uz kuriem atbildēt tik īsā laika posmā nav iespējams – bieži pat viss dzīves laiks ir par īsu.

Lomās – leģendāri latviešu teātra aktieri: Mārtiņš Vilsons, Varis Vētra un Aigars Vilims. Viņu daiļā pavadone – Lelde Dreimane.

Režisors – Dž. Dž. Džilindžers. Arī leģendārs.

Telpa – Inga Alsiņa-Lasmane

Kostīmu māksliniece – Ramona Lazda

Režisora asistente – Linda Kalniņa

Tulkojums – Evita Mamaja

Dziesmu teksti – Igors Gatins

Oriģinālmūzikas autori – Varis Vētra, Mārtiņš Vilsons

Dž. Dž. Džilindžers ilgstoši strādājis Dailes teātrī, kopš 2010. gada bija Dailes teātra galvenais režisors, no 2012. gada decembra līdz 2019. gada oktobrim bija šī teātra mākslinieciskais vadītājs.

2019. gada 28. septembrī Dailes teātra aktieru pārstāvju grupa izplatīja paziņojumu, kurā tika izteikta neuzticība Džilindžeram kā teātra mākslinieciskajam vadītājam. 7. oktobrī režisors atkāpās no amata un paziņoja, ka turpmāk vairs nesaistīs savu darbību ar teātra mākslu.