foto: Publicitātes
Eksperte: Nekustamā īpašuma nozarē darījumu skaits sarucis par gandrīz 50%
AVER Brokerage nekustamo īpašumu aģente, Biznesa augstskolas Turība absolvente Austra Grīnberga.
Viedokļi
2020. gada 22. jūlijs, 11:17

Eksperte: Nekustamā īpašuma nozarē darījumu skaits sarucis par gandrīz 50%

Jauns.lv

Pēdējā pusgada notikumi Latvijā un pasaulē ir viesuši būtiskas izmaiņas vairākās nozarēs un citas ir apstādinātas pavisam. Nekustamā īpašuma nozare nav izņēmums, kur šobrīd vērojams darījumu skaita sarukums par gandrīz 50%, skaidro AVER Brokerage nekustamo īpašumu aģente, Biznesa augstskolas Turība absolvente Austra Grīnberga. Viņa uzsver, ka lielā darījumu krituma dēļ šobrīd ir lieliska iespēja kaulēties un iegūt savu sapņu īpašumu par zemāku cenu, nekā līdz šim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visvairāk ir cietis īres tirgus segments

Cenu kritums vērojams līdz pat 20%. Līdz ar robežu slēgšanu mazinājās tūrisms un visi ar to saistītie pakalpojumi. Īres cenas bija ievērojami kritušās jau aprīlī. Servisi, kuri piedāvāja starpnieka pakalpojumus telpu īrēšanai viesnīcām un privātpersonām, piemēram, Airbnb un booking.com mazā pieprasījuma dēļ bija apstājušies. Tiem, kuri šos pakalpojumus izmantoja aktīvi, nācās domāt radoši un iziet no situācijas, tādēļ Latvijas nekustamā īpašuma ikdienas tirgū, piemēram, portālā ss.lv paradījās daudz jauni sludinājumi ar skaistiem, gaumīgi iekārtotiem dzīvokļiem par salīdzinoši zemām cenām. Šobrīd cenas joprojām ir zemas un domāju, ka tādas tās arī paliks kādu laiku.

Iespēja uzlabot dzīves apstākļus

Ņemot vērā īres tirgus cenu kritumu, tiem iedzīvotājiem, kuriem pandēmija ienākumus nav mazinājusi, ir lieliska iespēja pārvākties uz dzīvi labākā mājvietā, pavisam nedaudz palielinot vai vispār nemainot ikmēneša izdevumus. Protams, šajā jomā vienmēr pastāv risks, kas notiks pēc pusgada vai vairāk, bet kopumā, cenu kritumu var izmantot savā labā.

Pirkšanas/pārdošanas darījumu skaits samazinājies par 42%

Nekustamo īpašumu pirkšanas un pārdošanas sektorā darījumu skaits ir ļoti jūtami samazinājies. Ja salīdzina šī gada aprīli ar to pašu mēnesi pērn, tad šogad Rīgā noslēgto darījumu skaits ir krities par 42%. Darījumu skaita samazināšanās turpinājās arī maijā, sasniedzot 48% kritumu pret 2019. gada maiju. Šobrīd ir lielāka iespēja kaulēties par īpašuma cenu, šādā veidā tiekot pie sev kārotā īpašuma, kas citādos apstākļos nebūtu iespējams vai krietni grūtāk sasniedzams.

Kreditēšanas iespējas tiek izskatītas rūpīgāk

Hipotekārā kredīta izsniegšanas kritēriji nav mainījušies, bet to klientu pieteikumus, kuru darbības sfēra ir starp Covid-19 skartajām nozarēm, bankas izvērtē krietni rūpīgāk. Šobrīd Latvijā katrs otrais kredīts tiek piešķirts ar ALTUM garantiju, kas nozīmē, ka mājokļu garantijas ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem kļūst pieejamākas un tas būs labs ieguldījums arī valsts nākotnē ilgtermiņā.

Nākotne ir grūti prognozējama

Raugoties ar plašāku skatu nākotnē, ir visai skaidrs, ka nekustamā īpašuma cenas šobrīd strauji necelsies, bet arī nekritīsies. Daudzi eksperti prognozē, ka ir gaidāms otrais Covid-19 vilnis, līdz ar to uzskatu, ka daudzi ar piesardzību vēro notiekošo un ir grūti prognozēt straujas izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū. Ja pieņemam, ka otrais vilnis būs, tad vēlā rudenī vai ziemas sākumā varētu būt  sagaidāms cenu kritums nekustamā īpašuma nozarē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās