Novadu ziņas
2020. gada 3. jūlijs, 08:21

Vairākas pašvaldības vērsīsies Satversmes tiesā saistībā ar Saeimā pieņemto novadu reformu

Jauns.lv

Vairākas pašvaldības pieņēmušas lēmumu vērsties Satversmes tiesā, apstrīdot Saeimā pieņemto reģionālo reformu. Pašvaldības arī aplēsušas, ka juristu izmaksas, gatavojot dokumentus tiesai, varētu būt, sākot no 5000 eiro.

Šobrīd jau ir zināms, ka lēmums par vēršanos tiesā pieņemts Limbažu, Kandavas, Varakļānu novadu domēs. Vairums ReTV Ziņu dienesta aptaujāto pašvaldību naudu juristiem plāno gūt no budžetiem. Tikmēr zvērināts advokāts Aldis Alliks saka – vēršanās Satversmes tiesā ir jurisprudences augstākais punkts Latvijas tiesību sistēmā.

foto: Ivars Soikāns/LETA
Šādus pieteikumus gatavo vēl daudzas pašvaldības, kuras nepiekrīt reformai.

“Šajā gadījumā, tā latiņa ir ļoti augsta, Satversmes tiesa vispār ļoti pamatīgi vērtē, vai vispār lietu skatīt. Arī skatās, vai pieteicējs ir pienācīgi argumentējis, vai ir ņēmis vērā Satversmes tiesas atzinumus, secinājumus, slēdzienus citās līdzīgās vai pat analogās lietās, tas viss tiek vērtēts. Vismaz ar dažiem, vismaz ar pieciem tūkstošiem (eiro) rēķinās vispār vēršoties Satversmes tiesā, gadījumos, kad tā nav vienkārši cilvēktiesību aizskāruma lieta.”

Limbažu novada pašvaldība jau aizvakar iesniedza pieteikumu Satversmes tiesā. 42 lapaspušu, ar 234 pielikumiem apjomīgā dokumenta sagatavošana izmaksāja piecus tūkstošus, kas tika ņemti no pašvaldības budžeta.

Pie Saeimas piketē pret novadu reformas izskatīšanu e-vidē

Šodien divos piketos pie Saeimas bija sapulcējušies ap 200 cilvēki. Atnākušie protestēja pret Saeimas ieceri izskatīt jauno administratīvi teritoriālo reformu ...

gallery icon

“Mums bija advokāts, kurš uzņēmās, bet arī mēs – pašvaldība ļoti lielu darbu šajā procesā veltījām un daudzus resursus ieguldījām, jo mēs sekojam procesam līdzi jau kopš brīža, kad sapratām, ka Skultes pagasts ir kā ķīlnieks šai visai reformai,” ReTV Ziņām saka Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zommers (ZZS).

Tāpat pieteikumu tiesā sniegs arī Kandava, kas jūtas piederīga Kurzemei un iebilst pret tās iekļaušanu Tukuma novadā, kas atrodas Zemgalē.

Protesta akcijas pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu

Protestējot pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu, ceturtdienas rītā pie Saeimas bija pulcējušies aptuveni 100 cilvēku no Jaunjelgavas, Ventspils, Varakļānu, Limbažu, ...

gallery icon

“Aptuvenās izmaksas ir apmēram no pieciem līdz septiņiem tūkstošiem eiro, bet mēs arī tā kā domē pielēmām budžeta grozījumos, konceptuāli apmēram šo te summu, precīzi tad redzēsim, kā tas notiks, protams, pēc tā apjoma un visa. Vietējie uzņēmēji ir izteikuši atbalstu un arī bijušie kandavnieki ir izteikuši, ka viņi ir gatavi atbalstīt, ja nepieciešams finansiālais atbalsts, un arī ar juristu palīdzību, ir gatavi atmaksāt konsultācijas,” – tā Inga Priede, Kandavas novada domes priekšsēdētāja (LZP).

Līdzīga situācija ir arī Varakļānu novadā, kur novada iedzīvotāji un uzņēmēji ir gatavi ar finansiālu atbalstu iesaistīties šīs lietas virzīšanā Satversmes tiesai.

“Tas droši vien varētu izmaksāt vairākus tūkstošus, bet Varakļānu novada iedzīvotāji, uzņēmēji ziedo atsevišķi biedrībai, kas ir izveidojusi kontu tieši šim mērķim, tā kā to, kas būs vēl pašvaldībai jārēķinās, vēl šobrīd nevaram pateikt, bet katrā ziņā mūsu gadījumā arī iedzīvotāji ir ļoti aktīvi un atbalsta šo lietu, un ir gatavi ar saviem finanšu līdzekļiem piedalīties.” pauž Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs (apvienība “Vienoti novadam”).

Advokāts Aldis Alliks norāda – katrai vietvarai ir atšķirīga situācija, tomēr viņš pozitīvi vērtē pašvaldību aktivitāti un vēlmi izmantot savas tiesības. Viņaprāt, pašvaldībām uzvarēt valsti Satversmes tiesā, ir labas izredzes. ReTV Ziņām zināms, ka šādus pieteikumus gatavo vēl daudzas pašvaldības, kuras nepiekrīt reformai.