foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
VIDEO: igauņu karavīri “karo” Ādažu poligonā
NATO kontingenta Igaunijā tanki Ādažu poligonā.
Sabiedrība
2020. gada 1. jūlijs, 04:30

VIDEO: igauņu karavīri “karo” Ādažu poligonā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kaut arī koronavīrusa dēļ Baltijā vairākas militārās mācības ir atceltas, Ādažu poligonā notikušas Igaunijā izvietotās un Lielbritānijas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas militāro mācību diena. Mūsu kaimiņvalsts bruņotie spēki publicējuši atskaiti video veidā par notikušajām militārajām mācībām.

Lielbritānijas vadītās operācijas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sastāvā Igaunijā un Polijā komandieris pulkvedis Pols Kleitons uzteicis notikušās militārās apmācības un uzsvēris, ka mūsu bruņotie spēki ir kaujas gatavībā. Šīs bija NATO kaujas grupas kārtējās rotācijas sertifikācijas lauka taktiskās mācības, kurās tika pārbaudīta grupas kontingenta gatavība veikt pilna spektra operācijas. Tajās piedalījās apmēram 600 Igaunijā bāzētā NATO kontingenta karavīru ar britu bruņoto tehniku. Mācību laikā Latvijas bruņotie spēki trenēja spēju sniegt uzņemošās valsts atbalstu. Igaunijā bāzētā kaujas grupa nodemonstrēja, ka spēj ātri reaģēt arī pandēmijas laikā, atklājot mācību uguni ar britu tankiem “Challenger 2”.

foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO kontingenta Igaunijā tanki Ādažu poligonā.

Kleitons uzsvēra, ka pandēmijas laikā NATO kontingentā Igaunijā nebija konstatēts neviens sasirgušais ar Covid-19: “Mums ļoti paveicies ar to, kā Igaunija pārvarēja krīzi, kam pateicoties varējām saglabāt savu gatavību un attīstību”.

Atšķirībā no Latvijā izvietotās Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas, kuras sastāvā ir vēl deviņas NATO dalībvalstis, Igaunijas NATO grupu veido trīs – Igaunija, Dānija un Lielbritānija kā vadošā valsts.

Šogad gan Covid-19 mācībās ieviesa savas izmaiņas, tāpēc Latvijas bruņotajiem spēkiem šajās mācībās galvenokārt bija tikai uzņemošās valsts loma. Mācību laikā britu karavīri neiekļuva arī pašā Ādažu bāzē, bet dzīvoja lauka apstākļos poligonā, līdz ar to viņu saskarsme ar citiem karavīriem bija ļoti limitēta. Ja nebūtu Covid-19, tad karavīri varētu dzīvot bāzē un izmantot tur esošos pakalpojumus, piemēram, dušas, ēdināšanu un sporta zāli.

NATO grupa no Igaunijas uz Latviju brauc divas reizes gadā, jo Ādažu poligons šobrīd ir Baltijā vienīgais, kas īpaši piemērots kaujas šaušanai ar smago bruņutehniku.