Politika
2020. gada 29. jūnijs, 16:26

Par Daugavpils mēru ievēlēts Igors Prelatovs

Jauns.lv / LETA

Šodien Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē par domes priekšsēdētāju tika ievēlēts Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Prelatovs pavēstīja, ka patlaban viņa prioritārais uzdevums ir turpināt darbu pie pilsētas stratēģiskā plāna īstenošanas. Plānā ietilpst, piemēram, ūdens un kanalizācijas aglomerācijas tīklu paplašināšana, katlumājas būvniecība "TEC-3" teritorijā. Tāpat ir paredzēts īstenot Daugavpils cietokšņa infrastruktūras projektus, tai skaitā promenādes un rūpnieciskās zonas infrastruktūras sakārtošanu. Paralēli jau minētajam tiks izstrādāti un īstenoti vairāki pilsētas labiekārtošanas projekti, kuros ietilpst bērnu laukumu izbūve, kā arī parku un skvēru sakārtošana.

"Manuprāt, ir būtiski, lai mēs varētu parādīt ne tikai reģionam, bet arī visai Latvijai, ka Daugavpils ir vieta, kur piedzimst talanti, kuri ir labvēlīgi apstākļi ne tikai dzīvošanai, bet arī sevis un karjeras attīstīšanai," sacīja jaunievēlētais domes priekšsēdētājs.

Par viņu nobalsoja 11 no 12 sēdē klātesošajiem deputātiem, to vidū "Latgales partijas" un "Mūsu partijas" pārstāvji, kā arī trīs "Saskaņas" deputāti - Anatolijs Gržibovskis, Mihails Lavrenovs un Nataļja Kožanova. Balsojumā nepiedalījās gāztais domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) un vēl trīs deputāti, kuri sēdē nepiedalījās.

Komentējot balsošanas rezultātus, Prelatovs norādīja, ka atbalsts, ko viņš saņēmis no "Saskaņas" deputātiem apliecina to, ka deputāti augstu novērtējuši viņa līdzšinējo darbu.

Prelatovu amatam izvirzīja deputāte Līvija Jankovska ("Mūsu partija"). Viņa ar 11 balsīm tika ievēlēta par jaunā priekšsēdētāja vietnieci. Arī šajā balsojumā nepiedalījās Elksniņš. Jankovska kļuvusi par trešo domes priekšsēdētāja vietnieci. Šādi amati ir arī Jānim Lāčplēsim ("Latgales partija") un Jānim Dukšinskim ("Latgales partija").

Prelatovs līdz šā gada 12.martam pildīja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus, taču no amata atkāpās, lai nepieļautu spekulācijas, ka, izmantojot savu dienesta stāvokli un esot domes priekšsēdētāja vietnieka amatā, viņš varētu ietekmēt darbu tolaik izveidotajā komisijā domes amatpersonu pieņemto lēmumu likumības un lietderības izvērtēšanai saistībā ar 300 000 eiro priekšapmaksas pārskaitīšanu SIA "Modus būve".

Tolaik viņš arī apliecināja, ka turpinās darbu kā domes deputāts un aktīvi iesaistīsies pašvaldības darbā, pildot savus solījumus pilsētniekiem.

Jau vēstīts, ka pērn Daugavpils dome vērsās Valsts policijā (VP) pret korupcijas skandālā iesaistītās "Modus būves" valdi, bet paralēli uzņēmumam sākts maksātnespējas process. Pašvaldība ar uzņēmumu noslēgusi līgumu par vispārējās izglītības iestādes ēkas Parādes ielā 7 pārbūvi, veicot priekšapmaksu 300 000 eiro apmērā, taču uzņēmums būvdarbus nav veicis.

Vēstīts arī, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2018.gada 18.decembrī aizturēja bijušo Daugavpils mēru Rihardu Eigimu ("Mūsu partija") lietā par kukuļa pieprasīšanu, bet drīz pēc tam viņš tika atbrīvots.

KNAB tolaik informēja, ka septembrī tas sācis kriminālprocesu par to, ka Daugavpils domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā. Tika ziņots par kopumā divām aizturētajām personām. Tāpat KNAB veica procesuālās darbības Daugavpils domē.

KNAB sāktais kriminālprocess saistīts ar četrus miljonus eiro vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta "Modus būve".

Eigims savukārt paziņoja, ka nekādus kukuļus nav ne prasījis, ne ņēmis, un arī apsūdzības KNAB viņam neesot izvirzījis.

Vēlāk Daugavpils dome paziņoja par plāniem lauzt līgumu ar "Modus būvi". Laužot līgumu, Daugavpils dome vēlējās atgūt samaksāto 300 000 eiro avansu.

Tāpat ziņots, ka 11.jūnijā kārtējā domes sēdē ar deputātu balsu vairākumu pēc Latgales partijas un daļas "Mūsu partijas" deputātu aicinājuma otru reizi šajā domes sasaukumā no amata gāza Daugavpils domes priekšsēdētāju Elksniņu.

Elkniņš domi sāka vadīt uzreiz pēc pašvaldību vēlēšanām, taču drīz vien no amata tika gāzts, un par pilsētas mēru atkārtoti kļuva 2019.gada janvāra vidū.

Pēc amata zaudēšanas viņš pauda, ka bijušo koalīcijas biedru ierosinātais neuzticības balsojums saistīts ar pārbaudēm, kas sāktas Latgales partijas biedru vadītajā SIA "Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums".

"Audits tika veikts, atklāta iepirkuma dokumentu viltošana, pat citu pašvaldību dokumentu viltošana, mantas izšķērdēšana. Pēc ārkārtējās situācijas beigām bija plānots sasaukt domes sēdi, un uzņēmuma vadībai būtu jāskaidro deputātiem, saviem partijas biedriem un iedzīvotājiem savi darbi. Uzņēmums pārvalda vairāk nekā 800 māju, tas ir daudz," Latgales partijas iniciēto apvērsumu domē skaidroja Elksniņš.

Tāpat bijušie koalīcijas biedri neesot bijuši apmierināti ar pilsētas vadības lēmumu lauzt līgumu ar SIA "Fortum Daugavpils" par siltuma piegādi pašvaldības uzņēmumam. Pēc politiķa teiktā, līgums neesot bijis izdevīgs pašvaldības kapitālsabiedrībai, turklāt noslēgts uz ilgu laiku ar pārslēgšanas iespējām, nerīkojot jaunu iepirkumu.

Iemesls esot arī Daugavpilij paredzētie līdzekļi jaunu tramvaju līniju izbūvei un autobusu un tramvaju iegādei.

Savukārt domnieku pārmetumus par nespēju izveidot komandu un mobingu bijušais mērs nosauca par komplimentu, jo viņa lēmumus attiecībā uz atsevišķiem darbiniekiem arī tiesa esot atzinusi par pamatotiem.