112
2020. gada 25. jūnijs, 08:12

Jāņos no ūdenstilpēm izcelti trīs cilvēki

Jauns.lv / LETA

Aizvadītajā diennaktī no ūdenstilpēm Latvijā izcelti trīs cilvēki, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvā informācija.

Ugunsdzēsēji glābēji vakar tāpat izglābuši trīs personas, kas piedzīvojušas ugunsgrēkus.

Trešdien Latvijā reģistrēti 26 ugunsgrēki, 14 no kuriem fiksēti novados. VUGD vakar 14 reizes devās arī uz glābšanas darbiem, izglābjot trīs personas, savukārt vēl trīs cilvēki izcelti no ūdenstilpēm. Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 47 izsaukumus.

Kopumā aizvadītajās svētku brīvdienās, laika posmā no 22.jūnija līdz 25.jūnijam, VUGD saņēma 204 izsaukumus - 78 uz ugunsgrēku dzēšanu un 59 uz glābšanas darbiem, bet 67 izsaukumi bija maldinājumi.

Aizvadītās trīs svētku brīvdienas ir pagājušas ļoti līdzīgi kā pērn – ugunsnelaimēs cietis viens cilvēks, bet vairāki cilvēki noslīkuši.

Pirmdien tika saņemts izsaukums uz Tērvetes novadu, kur Augstkalnes dzirnavu ezerā bija slīcis cilvēks un aculiecinieki norādīja vietu, kur tas noticis. Pēc divu dienu ilgiem meklēšanas darbiem ugunsdzēsēji glābēji no divu trīs metru dziļuma izcēla bojāgājušo.

Otrdien saņemts izsaukums uz Ķīšezeru Rīgā, kur slīka cilvēks. Glābšanā iesaistījās makšķernieki un cilvēku izglāba vēl pirms VUGD ierašanās. Otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājušie - viens Rīgas kanālā, bet otrs Ludzas Mazā ezerā.

Savukārt vakar ugunsdzēsēji glābēji krastā izcēla vēl trīs bojāgājušos. Divi cilvēki noslīka dīķī Kuldīgas novadā, bet vēl viens cilvēks gāja bojā Beverīnas novadā.

Kopumā aizvadītajās Jāņu brīvdienās no ūdenstilpēm izcelti seši bojāgājušie.

22.jūnijā plkst. 19.37 VUGD saņēma izsaukumu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies dārza mājā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka neapsaimniekotā dārza mājā dega sadzīves mantas viena kvadrātmetra platībā. Ugunsgrēkā tika izglābts viens cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Pēc nepilnu stundu ilgiem dzēšanas darbiem ugunsgrēks tika likvidēts.

23.jūnijā paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks izcēlās Rīgas centrā, kur dega trīsstāvu dzīvojamās mājas jumts un griesti 120 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja sarežģītā piekļuve degšanas vietai, jo jumtā dega siltinājums. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās divi cilvēki. Pēc vairāk nekā piecu stundu ilga darba ugunsgrēks tika likvidēts.

Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad Līgo svētku vakarā tika saņemti vairāk maldinošu izsaukumu, nekā ikdienā. Vairāk nekā 20 maldinošu izsaukumu bija saistīti ar to, ka iedzīvotājiem, redzot dūmus vai liesmu atblāzmu no Jāņu ugunskuriem, licies, ka izcēlies ugunsgrēks, tāpēc viņi izsaukuši ugunsdzēsējus glābējus. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka iedzīvotāji kurinājuši Jāņu ugunskuru un apdraudējums nepastāv. Šī ir pozitīva tendence, ka iedzīvotāji zvana, nevis vienaldzīgi ignorē iespējamo nelaimi, uzsvēra VUGD.