iPhone, planšete, Play Station 4 - cilvēkus mulsina dārgās dāvanas, ko bērni prasa "Laimas" namiņā
Starp daudz pieticīgākām Ziemassvētku vēlmēm bieži atrodamas arī kartītes, kurās mazie pauž vēlmi svētkos iegūt jaunāko modeļu viedtālruņus. Ko darīt, ja ir vēlme sarūpēt dāvanu bērnam, taču jauna telefona iegāde gluži vienkārši nav pa kabatai?
Sabiedrība
2016. gada 19. decembris, 07:01

iPhone, planšete, Play Station 4 - cilvēkus mulsina dārgās dāvanas, ko bērni prasa "Laimas" namiņā

Jauns.lv

Uzturoties Rīgā ap Ziemassvētku laiku, grūti nepamanīt pašā centrā uzslieto "Laimas" namiņu. Saldumu ražotāja svētku kampaņas pamatā – dot iedzīvotājiem iespēju sarūpēt dāvanas bērniem, kuriem dzīvē paveicies mazāk.

Kā portālā "Facebook" norāda kāda namiņa apmeklētāja, tajā netrūkst kartīšu, kurās mazie svētkos prasa visai dārgas lietas – jaunus "Samsung" un "Apple" viedtālruņus. Vai saldumu ražotājam izdodas atrast arī dārgo dāvanu gādātājus, lai neatstātu bērnus ar nepiepildītām svētku vēlmēm?

"Iegāju šodien, lai paņemtu kādu kartiņu un iepriecinātu kādu bērnu svētkos. "Wish-lists" - velosipēds, "iPhone", "Samsung Galaxy", "Nike Air Max", "Dolce Gabbana" sieviešu smaržas, "Play Station 4", videokamera, portatīvais dators, planšete," pēc "Laimas" namiņa apciemojuma sociālajā tīklā raksta Indra.

Indra sapratusi, ka ar viņas rocību bērnu lūgumus apmierināt nevarēs. Lai arī ieradusies ar domu iepriecināt, sapratusi, ka tādus nieciņus kā flomāsteru komplektu un matu gumijas var pietaupīt pati sev: "Kopš es biju bērns, šis tas ir mainījies. Es būtu spiegusi no laimes, ja saņemtu dāvanā "Hameleonu" vai "Modern Talking" kaseti, zīmuļu komplektu, tetri vai matu gumijas visās varavīksnes krāsās! Labi - par tetri es vēl tagad spiegtu. No namiņā atstātajām zīmītēm šķiet, ka tikai viens dīvainītis bauda bērnību, jo vēlējās pagalam pieticīgu lietu - slēpes un zābaciņus." 

Šogad saņemtas vairāk nekā 1000 kartiņas

Kā noskaidroja portāls Kasjauns.lv, "Laimas" namiņā tieši kartiņas ar lētākajām dāvanām tiek izķertas visātrāk - apmeklētājiem, kuriem nav pa spēkam iepirkt dārgu viedtālruni vai velosipēdu, tiek ieteikts ātrāk rezervēt kartiņas ar mazākām dāvanām.

Taču bērns ir bērns, un grib to, ko sirsniņa prasa. Vai gan mazais var nerakstīt, ka grib tieši iPhone, ja tāda ir viņa kaismīgākā vēlme, bet paša vecāki to nevar apmierināt? Te vietā jautājums - vai bērni, kuri lūguši visdārgākās lietas, beigu beigās nepaliek bešā?

SIA "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Liena Mikša no sākuma izskaidro "Laimas" namiņa būtību: "Laimas" namiņš kartiņas saņem no sociālajiem centriem dažādos Latvijas novados, kuri ir atsaukušies zīmola aicinājumam. Tāpat tiek ņemta vērā iepriekšējo gadu sadarbība, lai ar katru gadu pārklātu iespējami plašāku Latvijas teritoriju," stāsta Mikša. Jau trešo gadu "Laimas" namiņā tiek izvietotas arī Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļas mazo pacientu kartiņas.

Ziemassvētku laika iniciatīva uzsākta 2012.gadā un ar katru gadu izdevies palielināt kartiņu skaitu. 2012.gadā 300 kartiņas, 2013.gadā - 500, 2014.gadā 700 kartiņu un pērn jau 900 kartiņu. "Šogad mūsu mērķis sākotnēji bija 1100, taču pēc pirmajām desmit namiņa darbības dienām piedzīvojām neiedomājamu sabiedrības atsaucību – tika īstenotas 800 vēlmītes, tādēļ kartiņu skaits tika palielināts līdz 1200," apgalvo "Laimas" sabiedrisko attiecību speciāliste.

Bērnu vēlmes – no krāsojamās grāmatas līdz pat "iPhone 6"

Kā apgalvo saldumu rūpnīcas pārstāve, piecu gadu laikā ir izdevies piepildīt pilnīgi visas kartiņu iesūtītāju vēlmes, jo dāvanas bērniem nereti palīdz sagādāt arī uzņēmumi un draugu kompānijas: "Mums ir patiešām liels prieks par cilvēku atsaucību un nesavtību, jo bērnu vēlmes ir ļoti dažādas! Jā, daļa vēlas datoru vai telefonu, taču daļai sapnis par Ziemassvētku dāvanu ir silta ziemas jaka vai krāsojamā grāmata. Vienmēr katrai kartiņai atrodas eņģelis, kurš spēj šo bērna vēlmi piepildīt!"

Bešā nepaliek neviens

Kā paskaidro "Laima", bieži vien lielākās un finansiāli dārgākās dāvanas apņemas īstenot vairāki draugi, kopīgi nopērkot vienu riteni vai telefonu. "Daļa cilvēku namiņa apmeklēšanu izveidojuši par tādu kā tradīciju vai arī uzdāvina otram jau īstenoto kartiņu. Vēl ir ļaudis, kas nāk pat vairākas reizes un izvēlas vairākas kartiņas," atklāj uzņēmumā.

Ziemassvētku iniciatīvas veidotāji piebilst, ka ir būtiski, lai katrs bērns saņem tieši to dāvanu, ko ir uzrakstījis, jo namiņa būtība ir cilvēka personīgā iesaiste – pats izvēlas kartiņu, apsver, vai var to īstenot, iegādājas dāvanu, iesaiņo to un atnes uz namiņu. "Nododot dāvanu iespējams arī  uzrakstīt novēlējumu bērnam, turklāt katrs, kurš viņu sapni īstenojis, saņem bērna kartiņu piemiņai," pastāsta uzņēmuma pārstāve.

 

Kasjauns.lv/Foto: aculiecinieka foto, Evija Trifanova/LETA