foto: Ekrānuzņēmums
VDD aicina neizmantot apšaubāmu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas
Hikvision" un "Dahua" kameras ir pieprasītas ne tikai visā pasaulē, bet arī Latvijā.
Sabiedrība
2020. gada 2. jūnijs, 11:30

VDD aicina neizmantot apšaubāmu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas

Jauns.lv / LETA

Valsts drošības dienests (VDD) apzinājis informāciju par drošības riskiem, kas saistīti ar Ķīnā ražotajām "Hikvision" un "Dahua" videonovērošanas kamerām, tāpēc nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VDD skaidroja, ka dienests ir apzinājis no partnerdienestiem saņemto, kā arī publiski izskanējušo informāciju par drošības riskiem, kas saistīti ar minētajām Ķīnā ražotajām videonovērošanas kamerām.

Ņemot vērā pieaugošos kiberdrošības riskus, VDD nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija ES un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta saistībā ar aizdomām par privātuma pārkāpumiem, informācijas nesankcionētu iegūšanu, zemas kvalitātes produktu un programmatūras atbalstu vai potenciālu valsts drošības apdraudējumu.

Latvijas valsts drošības iestādes - VDD, Satversmes aizsardzības birojs un Militārās izlūkošanas un drošības dienests jau pagājušajā gadā kopīgi publicēja informācijas tehnoloģiju drošības vadlīnijas, kas būtu jāņem vērā valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī informācijas tehnoloģiju kritiskās infrastruktūras īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem, plānojot un nodrošinot infrastruktūras funkcionēšanai nozīmīgu informācijas sistēmu drošību.

Saskaņā ar vadlīnijām VDD iesaka nedot priekšroku tādiem produktiem un pakalpojumiem, kas tiek ražoti ārpus NATO un Eiropas Savienības.

Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" pagājušajā nedēļā norādīja, ka uzstādot Ķīnā ražotās "Hikvision" un "Dahua" videonovērošanas kameras, pirms to pieslēgšanas internetam jāparūpējas par to papildu drošību.

Lietuvas institūcijās plaši izmantotajām Ķīnā ražotajām videonovērošanas kamerām "Hikvision" un "Dahua" ir drošības problēmas, kas ļauj tām diezgan vienkārši piekļūt attālināti un veikt novērošanu, secinājis Lietuvas Aizsardzības ministrijai pakļautais Nacionālais kiberdrošības centrs.

Tā eksperti pārbaudījuši šīs kameras, kas ieņem lielu daļu tirgus Eiropā, reaģējot uz Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas nodaļas veiktu pētījumu, un atklājuši tām četrus būtiskus drošības pārkāpumus.

"Cert.lv" skaidroja, ka tehnisko iespēju un cenas dēļ "Hikvision" un "Dahua" kameras ir pieprasītas ne tikai visā pasaulē, bet arī Latvijā, taču, jo sarežģītāka tehnoloģija, jo lielāka iespēja, ka tās programmatūrā tiks atklātas kādas ievainojamības vai nepilnības. Pēdējo trīs līdz četru gadu laikā vairākas nopietnas ievainojamības atrastas arī "Dahua" un "Hikvision" produktos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās