foto: AFP/Scanpix
Eksperti brīdina, ka šogad vasara varētu būt anomāli karsta
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2020. gada 2. jūnijs, 06:27

Eksperti brīdina, ka šogad vasara varētu būt anomāli karsta

Jauns.lv

Šogad ziemeļu puslode varētu piedzīvot kārtējo anomāli karsto vasaru, brīdinājusi Pasaules Meteoroloģijas organizācija (WMO), mudinot valstis izstrādāt plānus, kā pasargāt no karstuma iedzīvotājus un vienlaikus nepieļaut Covid-19 izplatības palielināšanos.

Medijs “Euronews” vēstī, ka eksperti saka -  2020. gada vasaras sezona var kļūt par vienu no karstākajām novērojumu vēsturē.

Sinoptiķi ar Pasaules Veselības organizācijas (WHO) ekspertu palīdzību gatavo metodiskos norādījumus valstu varasiestādēm, ārstiem, sociālajiem dienestiem un iedzīvotājiem. Uzdevums ir palīdzēt cilvēkiem pārlaist karstākās nedēļas, kā arī iemācīties atšķirt vīrusa radīto ķermeņa temperatūras paaugstināšanos no pārkaršanas, kā arī tikt skaidrībā, vai jaunais koronavīruss var tikt izplatīts ar kondicionēšanas sistēmu palīdzību.

Ierasti karstajās dienās iedzīvotājiem tiek ieteikts apmeklēt telpas, kur ir atvēsināts gaiss, tomēr Covid-19 pandēmijas laikā tas ir pretrunā ar ieteikumiem, kas jāievēro, lai apturētu vīrusa izplatību.

Karsts laiks īpaši bīstams ir mazuļiem, vecākiem cilvēkiem, kā arī tiem, kuri cieš no sirds, plaušu un nieru slimībām. 2003. gadā Eiropa jau piedzīvoja anomāli karstu vasaru, kad sezonas laikā karstuma radīto veselības problēmu dēļ nomira 70 tūkstoši cilvēku.

Gada karstākā diena Majoru un Dzintaru pludmalēs

gallery icon
48

Šogad karstais laiks var kļūt par vēl lielāku izaicinājumu, jo cīņa ar Covid-19 turpināsies, tāpēc atbildīgajām amatpersonām būs jāsaprot, kā pasargāt apdraudētos sabiedrības locekļus, ko darīt ar mediķu individuālās aizsardzības līdzekļiem, kā arī jātiek skaidrībā ar citiem būtiskiem jautājumiem.

Kā ziņots, Indijas iedzīvotāji šobrīd jau cieš no anomāla karstuma. Galvaspilsētā Deli gaisa temperatūra pagājušajā nedēļā pakāpās līdz 47,6 grādiem, bet tuksnešainajā Radžastānas štatā bijis pat 50 grādu karsts.

foto: AFP/Scanpix
Karstums Deli.

Jānorāda, ka Indija šobrīd smagi cieš Covid-19 izplatības dēļ, turklāt lielu problēmu rada tas, ka šogad tiek piedzīvots arī siseņu uzbrukums, kā dēļ pamatīgi paplicinātas lauksaimnieku ražas.

foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Siseņu bari Indijā.