foto: Edijs Pālens/LETA
Atpūtas brauciens uz jūrmalu pārvēršas par “pandēmijas murgu”. “Pasažieru vilciens” aizbildinās ar vagonu trūkumu
Attēlam tikai ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2020. gada 18. maijs, 05:14

Atpūtas brauciens uz jūrmalu pārvēršas par “pandēmijas murgu”. “Pasažieru vilciens” aizbildinās ar vagonu trūkumu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Iestājoties siltākam laikam un daļēju pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atcelšanas dēļ, cilvēki aizvien biežāk saulaino laiku dodas baudīt pie dabas, uz jūrmalu. Tomēr patīkamās atpūtas vietā arī nākas piedzīvot skarbus brīžus un pat nāves bailes. To nācās piedzīvot Ilonai, kura pagājušās nedēļas nogalē bija devusies uz Vidzemes jūrmalu – Skulti.

Viņai nācās braukt ne tikai pārpildītā vilcienā, kur nav iespējams ievērot sociālo distancēšanos, bet arī uz kādu laiku palikt bez darba, jo kolēģi Ilonai ieteikuši pēc tik ciešas spaidīšanās kopā ar svešiem cilvēkiem viņai uz darbu nenākt.

Ilona sociālajā tīklā “Facebook” ierakstījusi: “Svētdienas vakarā no Skultes vilciens, kas iet reizi vienā, divās stundās, piebrauca ar četru vagonu sastāvu. Tas bija stāvgrūdām pilns tā, ka cilvēki vilcienā pat nevarēja iekāpt. Visi saspiedušies kā siļķes - pieaugušie, bērni, suņi, riteņi... Konduktors bez cimdiem un aizsargmaskas līdz Carnikavai vēl pārdeva un pārbaudīja biļetes, pēc tam sabruka savā stūrī, jo izlauzties cauri pūlim bija bezcerīgi. Darbā man pateica, lai pēc šī brauciena uz biroju kādu laiku nenāku”. 

Akciju sabiedrības “Pasažieru vilciens” Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Līcīte izveidojušos situāciju Jauns.lv skaidro:

“Neraugoties uz vīrusa izplatību, “Pasažieru vilciena” rīcībā ir ierobežots ritošais (vilcienu) sastāvs un ne visur ir iespējams norīkot vilcienus garākos sastāvos. Jūrmalas virzieni siltā un saulainā laikā, īpaši brīvdienās, tradicionāli ir ļoti pieprasīti. Lai arī joprojām lielākajā daļā “Pasažieru vilciena” reisu ir iespējams ievērot fizisko distanci no citiem cilvēkiem, tomēr atsevišķos reisos Skultes līnijā pagājušajā svētdienā bija vērojams lielāks pasažieru pieplūdums nekā iepriekšējās nedēļās.

Neskatoties uz silto un saulaino laiku, valstī joprojām spēkā ir ārkārtējā situācija. Arī turpmāk spēkā ir aicinājums pirms katra brauciena izvērtēt tā nepieciešamību un izmantot sabiedrisko transportu tikai būtiskos gadījumos. Ja brauciens patiešām ir neatliekams, iespēju robežās ir jāizmanto sabiedriskais transports laikā, kad tajā ir mazāk pasažieru, īpaši tas jāņem vērā cilvēkiem, kuri ir pakļauti augstam saslimstības riskam. Diemžēl ne visi cilvēki ievēro drošības aicinājumus un arī brauciens uz jūrmalu brīvdienās var šķist neatliekams. 

Tā kā sabiedriskajā transportā, tai skaitā vilcienā, pasažieru skaits, salīdzinot ar marta vidu, kad tika izsludināta ārkārtējā situācija, atkal pakāpeniski pieaug, lai ierobežotu infekcijas slimības Covid-19 izplatību, no 12. maija vilcienos visu brauciena laiku pasažieriem ir jālieto mutes un deguna aizsegs. Par aizsegu tiek uzskatīta ne tikai medicīniskā maska vai respirators, bet arī, piemēram, šalle un lakats. 

Individuālie aizsardzības līdzekļi - sejas vairogs vai maska un cimdi - ir jālieto arī mūsu darbiniekiem, kuri apkalpo pasažierus vilcienā. Ja konkrētajā reisā konduktoram/ kontrolierim aizsargmaskas nebija, tas uzskatāms par izņēmumu, jo lielākā daļa pret savu veselību izturas atbildīgi. Joprojām pirms darba uzsākšanas mūsu darbiniekiem tiek mērīta ķermeņa temperatūra, un darbinieki ar jebkādām elpošanas ceļu slimības pazīmēm pie darba netiek pielaisti. 

Tāpat, ņemot vērā siltāka laika iestāšanos, no 13. maija sešu vilcienu Rīga-Carnikava maršruts ir pagarināts līdz Saulkrastiem vai vilcieni ir norīkoti arī brīvdienās un sešu vilcienu Rīga-Dubulti maršruts ir pagarināts līdz Slokai”.