Leģendu nakts pilīs, Kafijas svētki Kandavā un vācu kino Rīgā: ko darīt 31.oktobrī un 1.novembrī
Sestdien Latvijas pils un muižas ver vaļā savus vārtus un lādes, lai visus kārtējā Leģendu naktī iepazīstinātu ar pils spokiem, muižkungu dārgumu krātuvēm un romantiskiem prinču un princešu mīlas stāstiem.
Kultūra
2015. gada 30. oktobris, 09:47

Leģendu nakts pilīs, Kafijas svētki Kandavā un vācu kino Rīgā: ko darīt 31.oktobrī un 1.novembrī

Jauns.lv

Romantikas un spoku stāstu cienītājiem sestdienas vakarā ir vienreizēja iespēja paviesoties bieži vien slēgtajos muižu kambaros un izstaigāt noslēpumainos piļu gaiteņus, kurus iecienījuši dažādu rangu pils spoki un dāmas. 31. oktobrī Latvijas pilīs un muižās notiks ikgadējā Leģendu nakts.

Savukārt omulības un karstu dzērienu cienītājiem jādodas uz Kandavu, kur notiks Kafijas un tējas svētki, lai novērtētu to, ka mūsu ozolzīļu kapeja un liepziedu tēja pat līdzās nestāv koloniālprecēm no Indijas. Cēsīs baroka noskaņās aicinās iegrimt festivāls „Galantais klavesīns”, bet Rīgā vācu kino varēs baudīt festivālā „Berlināle”. Ka tumsa rada gaismu, varēs pārliecināties Kalnciema kvartāla Gaismas tirgū. Savukārt visas Helovīna ballītes pārspļaut grasās leģendārās diskotēkas „Ventas dzirkstis” 40. dzimšanas dienas jubileja Kuldīgā. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – Mākslas akadēmijas mācībspēku skate, paradīze jaunam cilvēkam Liepājā un Portugāles struktūra Pārdaugavā.

1. Leģendu nakts Latvijas pilīs un muižās

Latvijas Piļu un muižu asociācija katru gadu oktobra pēdējā sestdienā organizē Leģendu naktī, kurā desmitiem Latvijas seno celtņu atver savas durvis un visi tiek aicināti sastapties ar noslēpumainajiem pils spokiem, ielūkoties muižu pagrabos, noklausīties romantiskus stāstus par prinču un vienkāršu lauku meiteņu mīlu, pārcilāt pilskungu dārgumu lādes un izzināt daudz citu patiesu notikumu un teiku. Šosestdien, 31. oktobrī, apmeklētāji tiek gaidīti 33 Latvijas pilīs un muižas. Sīkāku Leģendu nakts programmu meklējiet internetā: www.pilis.lv. Meklējiet sev tuvāko pilskungu mītni! Lūk, tikai daži pieturas punkti:

* Aizputes jaunajā pilsmuižā no pulksten 19.00 līdz 22.00 uz sarunām pie vīna glāzes sveču gaismā ar iespēju degustēt dažādus augļu vīnus pilsmuižas senajā velvju pagrabā interesentus gaidīs vīna darītavas „Eko vīns” vīndaris Mārtiņš Sants.

* Cesvaines pilī dažādi pasākumi būs no pulksten 17.00 līdz pat pusnaktij: dziedniecisko dūņu meistardarbnīca, Siguldas teātra izrāde „Galma gleznotājs”, Spoku stāsti un filmiņas, kā arī mūzikas skaņas Cesvaines pils tornī.

* Saviesīgs vakars Cēsu Jaunajā pilī noritēs no pulksten 18.00 līdz 22.00, kurā būs iespēja piedalīties 19. gadsimta muižniecībai raksturīgajās izklaidēs. Viesus sagaidīs Grāfs Zīverss ar kundzi, kuri rūpēsies par labsajūtu visa vakara garumā.

* Dundagas pilī astoņos vakarā sāksies Muižas labuma baudīšanas vakars. Lāpu un sveču gaismā ieskautajā pils pagalmā un ēkā ļaudis no Dundagas pusmuižām dižosies ar rudens veltēm, pils ķēkšas liks galdā iecienītos muižkungu našķus un gardumus, kurus varēs gan nobaudīt, gan iegādāties tirdziņā.

* Ungurmuižā pulksten 19.00 sāks skanēt īpaša Leģendu nakts mūzika koncertā „Dabas krāsas”, kurā uzstāsies skaistās kolaratūrsoprāna balss īpašniece Dināra Rudāne, kuru pavadīs pianiste Ērika Apeine.

* Varakļānu muižas pilī no astoņiem vakarā līdz pusnaktij varēs izbaudīt leģendas par muižas pili, parku, skaisto Jadvigu, lielo zābaku, dzīvo zobenu, velnu un Lubāna jūru.

* Vircavas muižā sešos vakarā sāksies pasākums „Mana vēstule hercogam”, kura laikā varēs iepazīties ar hercoga laika epistulāro kultūru un vēstuļu rakstīšanu ar senajiem rakstāmrīkiem, kā arī ar muižas kompleksu un tā vēsturi gida pavadībā.

Jāņem vērā, ka daži pasākumi ir bez maksas, citi par ziedojumiem, bet uz citiem jāpērk biļetes. Tā kā rūpīgi izpētiet programmu: www.pilis.lv.

2. Kafijas un tējas svētki Kandavā

Sestdien, 31. oktobrī, Kandavā jau sesto reizi notiks Kafijas un tējas svētki. Tajos būs iespēja nogaršot Latvijā audzētu izejvielu kafiju un tēju, kā arī iemācīties pagatavot dzērienus un ēdienus, kā to darīja mūsu vecmāmiņas. Notiks arī kopīga muzicēšana, izstādes un radošās darbnīcas. Svētki norisināsies no pulksten 11.00 līdz 17.00 Kandavas kultūras namā, Kandavas novada muzejā un Tūrisma informācijas centrā. Svētku koncertu sniegs dziedošais Liepājas teātra aktieris Edgars Pujāts.

Kandavas novada muzejā un mākslas galerijā (Talsu ielā 11) no pulksten 11.00 līdz 14.00 varēs baudīt kafijas dzērienu buķeti traktierī „Pie melnā kuiļa”, Alfrēda Aržanovska gleznu izstādi, kā arī darināt mandalu. Divos pēcpusdienā būs tikšanās ar literāti Ināru Šteinbergu un mūziķi Uldi Fridrihsonu.

Kandavas kultūras namā darbosies Zemītes pagasta lauku virtuve, būs arī Pankūku ballīte, Vānes stāsti latvju rakstos un aizgājušo gadu aptiekas gudrībās, Mazo zīļu lielā darbnīca, Valdeķu dziesmas, garšas un receptes, Cēres garšu laboratorija, kā arī kafijas, Ceilonas tējas un citu produktu degustācija un tirdziņš. Uz skatuves varēs baudīt Zantes pagasta programmu „Baltu pupu iestādīju” un bērnudārza audzēkņu koncertu „Zīļuks liels, zīļuks mazs, visiem bērniem draugs!”, bet pulksten 16.00 uzstāsies Liepājas teātra aktieris Edgars Pujāts.

Amatniecības centrā būs Amatu darbnīcas, Lielās šalles adīšana un Ķirbju viras strēbšana.. Astoņos vakarā Keramikas ceplī (Dzeņu ielā 2) būs Cepļa kurināšana Helovīna noskaņās.

Svētku biļešu cenas uz dienas pasākumiem: 2 eiro, bērniem līdz 12 gadiem – 1 eiro. Sīkāk internetā: www.kandava.lv .

3. Festivāls „Galantais klavesīns” Cēsīs

Šoruden Cēsīs jau trīspadsmito reizi notiek mūzikas festivāls „Galantais klavesīns”, kas aizsākās 2002. gadā, kad pilsēta ieguva vērtīgu instrumentu – pēc ievērojamā flāmu 17. gadsimta meistara Rukersa parauga būvētu klavesīnu, kas tapa Igaunijā, Pētera Talves darbnīcā. Šogad festivāla programmā ir divi koncerti, kas notiks Vidzemes koncertzālē „Cēsis”:

* Sestdien, 1. novembrī, pulksten 17.00 notiks koncerts „Bahs un Bītli”, kurā muzicēs klavesīnistes Ieva Saliete un Lelde Krastiņa, kā arī Arigo Štrāls (alts) un Vidzemes kamerorķestris.

Koncerta pirmā daļa būs atvēlēta Johana Sebastjana Baha mūzikai, godinot dižo komponistu viņa 330. gadskārtā. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt viņa mūziku autentiskā izpildījumā, ievērojot baroka laika instrumenta skaņojumu. Mūsdienu mūziku koncerta otrajā daļā pārstāvēs Riharda Dubras opuss klavesīnam solo „Super flumina Babylonis”, Londonā dzīvojošās bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas „Svīta senā stilā” altam, klavesīnam un stīgām, kā arī „The Beatles” melodijas slovāku komponista Pētera Breinera dzirkstošā un asprātīgā aranžējumā stīgu orķestrim un klavesīnam. Abi pēdējie skaņdarbi Latvijā skanēs pirmo reizi.

* Savukārt 8. novembrī pulksten 17.00 koncertzāles „Cēsis” Ērģeļzāle notiks Kamermūzikas koncerts ar Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogu un audzēkņu piedalīšanos. Ar šo koncertu skolas pedagogi un audzēkņi ieskandinās koncertu ciklu, kas veltīts Cēsu Mūzikas vidusskolas 90. jubilejai.

Interesantu kolorītu koncerta programmai blakus tradicionāliem kameransambļiem piešķirs klavesīna un ērģeļu duets. Dažādu laikmetu mūziku atskaņos Elita Ezermale (flauta), Ilze Petrovska (čells), Lelde Krastiņa (klavesīns), Sandra Tamane (ērģeles) un senās mūzikas ansamblis, ar kuru kopā muzicēs arī skolas direktors Vigo Račevskis (sitaminstrumenti). Ieeja Kamermūzikas koncertā ir bezmaksas.

Biļešu cenas uz 1.novembra koncertu: 5 – 6 eiro, skolēniem un pensionāriem – 2,5 - 3 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.cesukoncertzale.lv.

4. Vācu filmu nedēļa „Berlināle” kinoteātrī „Splendid palace”

No piektdienas, 30.oktobra, līdz nākamās nedēļas ceturtdienai, 5.novembrim, Rīgas kinoteātrī „Splendid Palace” norisināsies gadskārtējā vācu filmu nedēļa „Berlināle”, kuras laikā Rīgā tiks rādītas septiņas vācu filmas.

* Festivālu atklās piektdien, 30.oktobrī, pulksten 18.00 ar Barana bo Odara laikmetīgo darbu „Who am I - Neviena sistēma nav droša”, kurā saskaras gan reālā, gan virtuālā pasaule un ko varētu saukt arī par politisku trilleri. Filmu izrādīs arī svētdien, 1.oktobrī, pulksten 20.00.

* Sestdien 31.oktobrī, un 3.novembrī pulksten 16.00 demonstrēs Edvarda Bergera filmu „Džeks”, kas ir stāsts par desmit gadus vecu Berlīnes zēnu un viņa mazo brāli, kuri devušies meklēt savu kārtējo reizi lapās aizlaidušos māti.

* Festivālā būs skatāma arī Vācijā aktuālā režisora Kristiana Pecolda filma „Fēnikss”, ko izrādīs sestdien, 31. oktobrī, pulksten 18.00 un 3.novembrī pulksten 20.00. Kristians Pecolds savās filmās runā par sirdsapziņu, par vāciešu prasmi sadzīvot ar Otrā pasaules kara sekām.

* Sestdien, 31.oktobrī, un 4.novembrī pulksten 20.00 Dominika Grāfa filma „Mīļotās māsas” sniegs ieskatu dzejnieka Frīdriha Šillera un divu māsu attiecībās. Filma ir ļoti vitāla un pilnasinīga.

* Svētdien, 1. novembrī, un 5. novembrī pulksten 18.00 demonstrēs dokumentālo filmu „Bēmi - vienas ģimenes arhitektūra”, kas stāstīs par 94 gadus veco Gotfrīdu Bēmu, kurš tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem Vācijas arhitektiem.

* 2. novembrī pulksten 18.00 un 5. novembrī pulksten 20.00 vēstures tēma tiks skarta Kristiana Švohova filmā „Borholmas iela”, pieminot pirms 25 gadiem notikušo Vācijas apvienošanos. Filmas veidotājiem ir lieliski izdevies parādīt, ka vēsturi veido cilvēki. Ir viegli grāmatā izlasīt, ka tajā un tajā gadā un datumā tika atvērta robeža starp abām Vācijām, bet šo robežu atvēra cilvēki. Un filmā ir parādīts, kā viņi to uztvēra.

* Savukārt 2. novembrī pulksten 20.00 un 4. novembrī pulksten 18.00 demonstrētā Roberta Tālheima filma „Vecāki” uzdos jautājumu par to, kā veidot ģimeni, ja tajā trūkst trešās - vecākās – paaudzes.

Filmas demonstrēs vācu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Biļešu cenas: 3,50 eiro (skolēniem, pensionāriem un mākslu augstskolu studentiem - 3 eiro). Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv .

Vācu filmu nedēļas atklāšanas filmas „Who am I - Neviena sistēma nav droša” treileris

5. Kuldīgā 40. jubileju svin leģendārā diskotēka „Ventas dzirkstis”

Oktobra izskaņas viena no grandiozākajām ballītēm notiks sestdien, 31.oktobrī, pulksten 19.00 Kuldīgas Kultūras centrā, kur tiks atzīmēta slavenās diskotēkas „Ventas dzirkstis” 40. jubileja. „Ventas dzirkstis” darbību uzsāka kā strādājošās jaunatnes klubs. Tas radīja apvērsumu ne tikai vietējā mūzikas dzīvē, bet arī pilnīgi jaunas dvesmas ienesa visā Latvijā.

Par kluba vadītāju tika uzaicināts tolaik tikko no Rīgas atnākušais entuziasts Viesturs Liepiņš. PSRS studentu delegācijas braucienā Polijā viņš noskatījis diskotēku kustību un gribējis ieviest tādu arī šeit. Sākumā kluba forma bijusi muzikālā kafejnīca ar vakara viesiem un koncertlekcijām. Drīz to papildināja pantonīmas uzvedumi, pie „Ventas dzirkstīm” izveidojās horeogrāfiskā grupa – rēvija, kādas tolaik vēl nebija nevienai mūspuses diskotēkai. Kad šī kustība Latvijā bija pilnā plaukumā, kuldīdznieki guva panākumus daudzās skatēs, konkursos un festivālos.

„Ventas dzirkstis” darbība beidzās 2000. gadā līdz ar diskotēku norietu. 25 gados „Ventas dzirkstīs” darbojušies 400 cilvēku: diskžokeji, gaismotāji, skaņu režisori, horeogrāfi, dejotāji, skatuves noformētāji. Diskotēka bijusi sākums draudzībai un arī stabilām laulībām.

Kuldīgas Kultūras centra režisore Daiga Pirtniece teic: „Aicināti visi, jo balle būs grandioza, ar īpašu koncertuzvedumu. Varēs dalīties atmiņās, dejot, būs seno fotogrāfiju izstāde un diskotēkas piederumu ekspozīcija. Sīkāk internetā: www.facebook.com/Ventas-Dzirkstis-1694230294139523/.

6. Gaismas tirgus Kalnciema kvartālā

Pārdaugavā, Kalnciema kvartālā, sestdien, 31. oktobrī, gada tumšākos mēnešus sagaidot, no pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks Gaismas tirgus. Tā laikā visiem piedāvās iegādāties dažādas lampas, gaismu virtenes, lampu abažūrus, sveces, atstarotājus un citus spīdekļus rudens tumšajiem vakariem un krēslainajām pēcpusdienām. Pasākuma laikā bērni varēs izgatavot paši savus atstarotājus, bet vecāki – baudīt dzīvo mūziku un iesaistīties īpašā labdarības kampaņā, kas varētu palīdzēt ienest cerību gaismu to līdzcilvēku ikdienā, kam tas nepieciešams visvairāk.

Izstāžu galerijā bērni bez maksas varēs izgatavot atstarotāju gan sev, gan māsai vai brālim.

Vīna veikala zālē būs apskatāma īpaša izstāde kampaņas „Baudi un PĀRbaudi” ietvaros, ko rīko onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” Krūts veselības mēneša ietvaros. Tajā varēs aplūkot dažādu mākslinieku apgleznotus krūšu atlējumus ģipsī. Pulksten 13.00 mākslas darbi tiks izsolīti, lai varētu izveidot psihosociālās rehabilitācijas centru „Spēka avots” Dignājas muižā pacientiem pēc vēža un viņu tuviniekiem.

Savukārt uz brīvdabas skatuves pulksten 11.30 dienu iesildīs dziesminieks Kristaps Bedrītis. Pulksten 12.00 būs izkustēšanās kopā ar profesionālu fizioterapeitu un uztura speciālista ieteikumi, bet pulksten 12.30 uz skatuves uzstāsies Guntis Veilands un Lelde Riteniece no elektrofolka grupas „Masti”.

Vienlaikus norisināsies arī ierastais Kalnciema kvartāla zemnieku un amatnieku tirgus.

Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Brāļu kapi Pēterbaznīcā, Portugāles struktūra Kalnciema galerijā un paradīze Liepājas muzejā

* Rīgas Pēterbaznīcā līdz 22. novembrim ir skatāma fotoizstāde „Rīgas Brāļu kapiem 100 – pagātne un šodiena”. Pirmie apbedījumi Brāļu kapos notika 1915. gadā, kad tur mūža mājas atrada pirmie cariskās armijas rindās kritušie latviešu karavīri, bet pēc tam tajos guldīja Brīvības cīņu varoņus.

Pirmās brīvvalsts laikā Brāļu kapi tika veidoti kā centrālā svētvieta jeb nekropole, kurā glabāt par Latvijas neatkarību kritušo karavīru piemiņu. Rīgas Brāļu kapu ansambli būvēja no 1924. gada līdz 1936. gadam. Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv .

* Pārdaugavā, Kalnciema kvartāla galerijā, līdz 23.novembrim apskatāmā mākslinieces Alises Bēržvades personālizstāde „Struktūra”, kurā eksponētie darbi tapuši Portugālē. Radot savus darbus, māksliniece meklē pieeju ar sev vien piemītošu unikālu redzējumu.

Viņas darbos akcentēts ir siluets, kurš pats par sevi daudz neatklāj, atstājot pietiekami daudz brīvas vietas, kas ļauj darboties prātam un sajūtām. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv .

* Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) 1.stāva izstāžu zālē (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz 12. novembrim skatāma LMA Glezniecības katedras mācībspēku izstāde „Ko Tu dari”, kurā izstādīti Normunda Brasliņa, Andra Eglīša, Ivara Heinrihsona, Ievas Iltneres, Jura Jurjāna, Irēnas Lūses, Alekseja Naumova, Pētera Postaža, Kristīnes Rubenes, Imanta Vecozola, Andra Vītoliņa, Vijas Zariņas, Kaspara Zariņa un Kristapa Zariņa darbi.

Izstādē var apskatīt pēdējā gada laikā radītos darbus, kas apliecina LMA mācībspēku arvien nerimstošo radošo aktivitāti un jaunrades spējas. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Liepājas muzejā no 30.oktobra līdz 29. novembrim skatāma Laikmetīgās mākslas centra „kim?” rīkotā Ievas Epneres personālizstāde „Paradīze jaunam cilvēkam”, kura stāsta par piedzīvoto bijušajā padomju ogļrūpniecības pilsētā Piramīda Norvēģijai piederošajā Svalbāras salā, kuru krievu ogļrači pameta 1998. gadā, atstājot bibliotēku ar grāmatām, kultūras namu un pasaulē vistālāk ziemeļos esošo flīģeli. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centra telpā līdz 22.novembrim skatāma arī izstāde „Variācijas par rakstaino cimdu”, kurā skatāmi četru Saldus novada rokdarbnieču no Druvas amatnieku centra – Zintas Vārpiņas, Ainas Delveres, Zaigas Ceineres un Daces Sermolītes adītie cimdi, kas tapuši izpētot Liepājas muzeja krājumā esošos cimdu rakstu paraugus. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Rebeka Žeire/LETA, Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA, Jānis Baumanis/poga.lv