foto: LETA
Uz maiju pārceltais centralizētais eksāmens svešvalodās nenotiks
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.
Sabiedrība
2020. gada 9. aprīlis, 15:02

Uz maiju pārceltais centralizētais eksāmens svešvalodās nenotiks

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets ceturtdien ārkārtas sēdē lēma veikt grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kas nosaka, ka centralizētā eksāmena svešvalodās norise no 12.maija līdz 15.maijam vairs netiek plānota.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grozījumi paredz, ka svešvalodu eksāmenu norise iepriekš noteiktajos datumos netiek plānota, taču, ja nepieciešams, jaunus datumus noteiks izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Svešvalodu eksāmenam bija jānotiek jau martā, taču ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu, tos pārcēla uz maiju.

Tāpat valdība atbalstīja grozījumus Ministru kabineta rīkojumā, kas nosaka, ka pašvaldības arī maijā izmantos valsts dotāciju skolēnu brīvpusdienām, lai ēdinātu bērnus no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm. Iepriekšējā rīkojuma redakcija bija paredzējusi šo funkciju tikai uz aprīli.

Kā vēstīts, IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP) aģentūrai LETA trešdien apliecināja, ka attiecībā uz centralizēto eksāmenu norisi ministrijai "aptuvenā stratēģija ir skaidra". Tomēr vēl jānoskaidro, vai koalīcijas partneri piekritīs IZM piedāvājumam.

Izglītības un zinātnes ministre jau trešdien Latvijas Radio sacīja, ka centralizētie eksāmeni varētu notikt jūnijā. Ministre norādīja, ka sekos VM ieteikumiem, kas paredzot - ja ir zināms eksāmenu kārtotāju skaits konkrētajā iestādē un ja ir ievērota prasība "divi un divi", tad eksāmenus sarīkot neesot problēma. "Tātad līdzīgi kā, piemēram, Saeimā, kur ievēro distanci, vai bērnudārzu dežūrgrupās, to ir iespējams paveikt," pauda Šuplinska.

Šobrīd IZM veic aprēķinus, cik skolēni varētu kārtot latviešu valodas, matemātikas un angļu valodas eksāmenus, lai saprastu, vai tos var fiziski sarīkot. Paralēli arī aplūko iespēju, vai eksāmenu mutisko daļu nav iespējams organizēt attālināti. "Trešais moments, kas trešdien ir izrunāts, ir pavisam neliels, bet tomēr samazinājums eksāmena saturā. Tie ir trīs galvenie akcenti, kas tiek modelēti - skolēnu skaits, kura daļa varētu būt attālināti un satura samazinājums," atklāja politiķe.

Ja sākotnēji IZM slējās uz pozīciju, ka 9.klasēm iztiks ar gada vērtējumu, tad pēc sarunas ar nozari un skolēnu satrauktajām vēstulēm tomēr palikts pie risinājuma - ja ir variants "B" un eksāmenu sesija var notikt jūnijā, tad 9.klasēm rīkot kompleksu eksāmenu, saliekot visus četrus centralizētos eksāmenus kopā, mazinot apjomu un prasības.

IZM negrib centralizētos eksāmenus rīkot maijā, jo, ja 12.maijs ir termiņš, kurā beidzas ārkārtējā situācija, atgriešanās normālajā darba ritmā noritēs pakāpeniski. "Tāpēc ir skaidrs, ka nevar 15.maijā rīkot svešvalodas eksāmenu. Ir vajadzīgas vismaz divas nedēļas, kurās plānveidīgi konsultē un visu saorganizē. Tāpēc plānā "A" eksāmeni ir iecerēti jūnijā," pauda ministre.

Šuplinska uzsvēra, ka par centralizētajiem eksāmeniem valdībai un plašākai sabiedrībai vairāk tiks stāstīts ceturtdien, bet ministrijas rīcības programma plašāk tikšot prezentēta tikai pēc Lieldienām.

No 13.marta līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni aizliegumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā arī mācības Latvijas skolās un augstskolās tiek organizētas attālināti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās