foto: Vida Press
"Ierobežojumi kļūst stingrāki teju ar katru stundu." No ārpasaules slēgtā Peru džungļu pilsētā iesprūdusi latviete Ieva
Attēlā redzamas pa Amazoni peldošās mājas Ikitosā.
Sabiedrība
2020. gada 1. aprīlis, 13:17

"Ierobežojumi kļūst stingrāki teju ar katru stundu." No ārpasaules slēgtā Peru džungļu pilsētā iesprūdusi latviete Ieva

Jauns.lv

Jau divas nedēļas gandrīz 500 ārzemnieki no 45 valstīm, galvenokārt, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, kā arī Eiropas Savienības, ir iestrēguši Ikitosā - Peru pilsētā, kuru ar pārējo civilizāciju nesavieno sauszemes ceļi. Vienīgie veidi, kā nokļūt šajā pasaules nostūrī, ir pa gaisu vai ūdeni. Šo 500 ārzemnieku vidū ir arī latviete Ieva, kura par notiekošo pastāstījusi sociālajā vietnē "Facebook".

Mainas provinces (Loreto reģions) galvaspilsēta Ikitosa tiek uzskatīta arī par Peru džungļu galsvaspilsētu, jo tā atrodas Amazones upes baseinā. Kopumā pilsētas metropolē dzīvo vairāk nekā pusmiljons cilvēku, bet pašā Ikitosā nepilni 400 000 tūkstoši. Peru devītajai lielākajai pilsētai var piekļūt tikai ar laivu un gaisa kuģiem.

Šie transporta veidi valstī nav pieejami kopš 16. marta, kad Peru prezidents Martins Viskara pasludināja valsts mēroga ārkārtas stāvokli Covid-19 dēļ, “Facebook” ziņo latviete.

Covid-19 gadījumu skaits diennakts laikā dubultojies

Kā raksta Ieva, sākotnēji esot bijis paredzēts vien divu nedēļu ierobežojums iekšējai un ārējai kustībai, taču ārkārtējais stāvoklis pagarināts līdz 14. aprīlim. Drošības pasākumi kļūstot stingrāki “teju ar katru stundu” tieši skarot noklīdušos ārzemniekus.

“Kamēr iesaistīto valstu valdības turpina sarunas ar Peru varas iestādēm par iespējamiem humānās palīdzības lidojumiem, pēdējo divu nedēļu laikā tikai viena lidmašīna ir pacēlusies no Ikitosas lidostas – ar to mājup devušies ASV pilsoņi. Tikmēr briti, eiropieši un citu valstu piederīgie ir atstāti šajā lietus mežu ieskautajā pilsētā, kur pēdējās diennakts laikā ir dubultojies Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits un tiek veiktas vien minimālas medicīniskās pārbaudes – pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, tiek pārbaudīti mazāk nekā 30 cilvēki dienā,” sociālajos tīklos raksta latviete.

Savukārt armijas patruļas, kas darbojas vakaros, nu jau esot aizturējušas aptuveni 26 000 cilvēku par sociālās izolācijas noteikumu pārkāpšanu.

Starp iestrēgušajiem esot arī mediķi

“Šķiet, ka viņi izmanto Covid-19 uzliesmojumu, lai arestētu politiskos oponentus. Daudzas viesnīcas ir pilnībā noslēgtas, norobežotas visu diennakti, lai nodrošinātu savu viesu drošību, un pārtikas piegādes tiek veiktas tikai divas reizes nedēļā,” turpina sieviete.

“Mūsu cerības uz repatriāciju ir pieaugušas un pēc tam grautas nerimstošās diplomātijas dēļ. Konsuli Ikitosā smagi strādā, lai nodrošinātu repatriācijas lidojumus, taču Peru birokrātija šo visu kavē. Apvienotās Karalistes amatpersonas runā tikai par repatriāciju no Kusko [Kusko provinces administratīvais centrs] un Arekipa [pilsēta Peru dienvidos], bet citur valstī arī ir daudz norūpējušos pilsoņu. Mēs aicinām valstu valdības sadarboties, lai panāktu, ka viņu pilsoņi – starp viņiem arī ārsti un medmāsas – atgriežas mājās, pirms situācija šajā Latīņamerikas valstī vairs nav kontrolējama,” portālā “Facebook” raksta latviete Ieva.

Aktuālie dati par Covid-19 Latvijā:

Iepriekšējā diennaktī (31. martā) veikti 1003 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19, infekcija apstiprināta 48 cilvēkiem, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs.

Valstī kopumā līdz šim veikti 15 810 izmeklējumi.

Slimība Covid-19 valstī līdz 1.aprīlim apstiprināta kopumā 446 personām. 28 pacienti ir stacionēti. 25 cilvēkiem slimības gaita ir vidēja, bet 3 pacienti ir smagā stāvoklī.

Vakar tika paziņots, ka ar Covid-19 inficējušies vismaz 27 cilvēki kristīgās draudzes "Zilais krusts" vīriešu patversmē Rīgā. Starp inficētajiem ir gan patversmes klienti, gan darbinieki.

Tāpat ar Covid-19 kopumā ir inficējušies vismaz 26 medicīnas darbinieki.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Tikmēr pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, šobrīd Peru ir konstatēti vairāk nekā 1000 ar Covid-19 saslimušie, bet dzīvības zaudējuši jau vismaz 30 cilvēki.