foto: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Pandēmija arī Latvijā vieno labo darbu maratonam
Šajā laikā mediķi ir frontes pirmā līnija. Pārējie var palīdzēt ar savu atbalstu vai vismaz labu vārdu.
Sabiedrība
2020. gada 30. marts, 06:20

Pandēmija arī Latvijā vieno labo darbu maratonam

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Šajā ārkārtas situācijā Latvijas tauta vienojas kopīgā labo darbu maratonā – nākot pretī gan cilvēkiem, kuri rūpējas par mūsu veselību, gan tiem, kuri nokļuvuši pašizolācijā. "Kas Jauns Avīze" apkopo dažus no aizkustinošākajiem stāstiem.

"Facebook" darbojas Palīdzība kaimiņam, Voluntieris.lv un daudzas citas grupas, kurās brīvprātīgie piesakās nogādāt pārtiku netālu dzīvojošajiem līdzcilvēkiem, kuri pašizolācijas dēļ nevar iziet no mājas.

Atbalsta cits citu

Tāpat šajās grupās savus pakalpojumus piedāvā ēdināšanas iestādes un veikali, kuri bijuši spiesti pārtraukt darbību. Ir arī vairākas pagastu pārvaldes un pašvaldības, kas piedāvā savu palīdzību. Savus pakalpojumus pārtikas piegādē piedāvā arī Sarkanais Krusts un Rīgas sociālais dienests.

Ir daudz gadījumu, kad uzņēmumi, kuri iepirka pārtiku kādiem pasākumiem un ārkārtas situācijas dēļ bija spiesti tos atcelt, ēdienu atdevuši labdarībai.

Izveidota arī nekomerciāla interneta platforma esamvienoti.lv, kur var pieteikties gan tie, kuriem vajadzīga palīdzība, gan tie, kuri vēlas to darīt.

Visvairāk ir situāciju, kad šādu palīdzību piedāvā kaimiņš kaimiņam vienā kāpņu telpā vai privātmāju rajonos, izvietojot pat ar roku rakstītus paziņojumus. Par laimi, mēs neesam liela valsts, un vismaz pagaidām šī palīdzība vēl ļoti daudziem nav nepieciešama, jo izpalīdz radi un draugi. Tomēr, ja vīrusu tik drīz neizdosies apturēt, šāda izpalīdzība būs vajadzīga.

Ir arī ēdināšanas uzņēmumi, kuri piedāvā bez maksas pabarot mediķu brigādes, iepriekš saskaņojot laiku. "Rosso Pizza" no Jelgavas devusies pacienāt ar picām Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu Dobelē un aicinām katru ēdinātāju katrā Latvijas pilsētā pateikties mediķiem par viņu darbu.

Degvielas uzpildes staciju tīkls Circle K līdz 14. aprīlim apņēmies nodrošināt ar bezmaksas kafiju vai jebkuru citu karsto dzērienu Neatliekamās medicīniskās palīdzības, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas, pašvaldības policijas un robežsardzes darbiniekus. Vienīgais noteikums – viņiem jābūt formās.

Rimi palīdz ar enerģijas pakām

Rimi Latvia ar speciālām pārtikas enerģijas pakām apņēmies katru dienu atbalstīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķus un dispečerus 12 pilsētās – Rīgā, Valmierā, Cēsīs, Gulbenē, Madonā, Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Rēzeknē, Daugavpilī, Jēkabpilī un Jelgavā.

Pakās ir rieksti, žāvētie augļi, musli batoniņi, āboli un ūdens, pēc nepieciešamības arī citi produkti, kas dos mediķiem uzturvielu lādiņu, ļaus ātri remdēt izsalkumu un palīdzēs atjaunot spēkus situācijās, kad nav iespējams ieturēt pilnvērtīgu maltīti.

Apartamenti karantīnai

Uzņēmējs Kaspars Ansons "Facebook" piedāvā: “Ja ir nepieciešams kādai no reģionālajām slimnīcām Latgales pusē (Rēzeknes, Preiļu vai Jēkabpils), bez atlīdzības esmu gatavs uz laiku izmitināt kādu nodaļu vai cilvēku grupu, kam būtu īpaši bīstami būt saskarsmē ar šo bīstamo vīrusu. Ir pieejamas telpas 950 m2 bez mēbelēm, bet ar tikko veiktu remontu, kas ievērojami atvieglos šīs telpas pielāgot vajadzīgiem apstākļiem! Šī ir nestrādājoša viesu māja, kas tuvākajā laikā tāpat netiks atvērta.”

Atdod datoru skolēnam

Pēc tam kad Izglītības un zinātnes ministrija izlēma pārtraukt mācības skolās un turpināt tās attālināti, veicot aptauju, atklājās, ka vismaz 5000 bērnu mājās nav datoru. Aicinājumam palīdzēt atsaucās ne tikai lielie elektronisko pakalpojumu sniedzēji, bet arī ierindas pilsoņi.

Ļoti daudziem mājās ir saglabājušies iepriekš lietotie datori, kuri vairs neatbilst augstas un sarežģītas kvalitātes darba prasībām, bet skolēniem ir joprojām labi diezgan. Tad nu šos datorus reanimē, pārinstalē un dāvina ģimenēm, kurām to iegāde finansiāli nav iespējama.

Miera laikos varēs sportot

Katrs, kas vēlas, dara, ko var. Sporta klubu tīkls "Lemon Gym" nolēmis visiem ārstiem un citam medicīnas personālam pēc ārkārtas situācijas beigām piešķirt divu mēnešu bezmaksas abonementu.

"Omniva Latvija" un grāmatnīcas "Jānis Roze" rīkotajā labdarības akcijā "Ziedo pasaku grāmatas krāsainiem vakariem" dāvātas vairāk nekā 3000 pasaku grāmatu Latvijas SOS Bērnu ciematiem, lai šajā sociālās distancēšanās laikā būtu savs prieks.

Vairāki uzņēmumi, kuros ražo pašaizsardzības līdzekļus, piedāvājuši medicīnas iestādēm sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļus bez maksas.

Bauskas pusē zied pavasaris

"Lido" darbiniece Lidija Dundare "Facebook" atklājusi, ka vēl nesen Bauskas novada Gailīšu pagasta "Ints un Co" siltumnīcās lielā ēdināšanas uzņēmuma vajadzībām audzēja burvīgas atraitnītes. Marta sākumā ar kolēģi Tatjanu devušās saskaņot datumus, skaitu, krāsas, lai varētu svinēt pavasara ienākšanu "Lidiņos".
“Tomēr bijām spiesti atteikt, jo "Lido" ir ciet. Kolosālie puķu audzētāji Ints ar kundzi mums teica, neko darīt, tāda šobrīd ir dzīves realitāte, mierinot mūs... Viņiem visi atsaka, uzņēmumi nevar atļauties šādus pirkumus,” raksta Dundare, aicinot – ja kādam vajag savam priekam pavasara puķes, cenas “ir ļoti lojālas”, ziedi audzēti ar īpašu mīlestību.