foto: LETA
Vaidere: Latvija no ES budžeta Covid-19 seku mazināšanai varēs izmantot teju 800 miljonus
Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere
Politika
2020. gada 26. marts, 13:05

Vaidere: Latvija no ES budžeta Covid-19 seku mazināšanai varēs izmantot teju 800 miljonus

Jauns.lv / LETA

Latvija varēs izmantot gandrīz 800 miljonus eiro no Eiropas Savienības budžeta Covid-19 seku mazināšanai gan veselības aprūpē, gan ekonomikā, pavēstīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV).

Kā informēja Eiropas Tautas partijas grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks grupas Ģirts Salmgriezis, ceturtdien EP ārkārtas plenārsēdē plāno apstiprināt kopumā 37 miljardu eiro atbalstu Covid-19 krīzes novēršanai.

Eiroparlamentāriete Vaidere uzsvēra, ka Covid-19 uzliesmojuma radītās problēmas jau patlaban dažādos veidos ir skārušas teju ikvienu iedzīvotāju. Viņa norādīja, ka vissmagākās sekas ir cilvēku dzīvību zaudēšana, tādēļ veselības aprūpes darbinieki strādā ļoti smagi, lai tas nenotiktu.

"Tajā pat laikā ar vīrusa izplatības mazināšanu saistītie ierobežojumi ir radījuši arī lielu ekonomisku šoku, jo gan uzņēmēji, gan strādājošie daudzās nozarēs zaudē ieņēmumus," akcentēja Vaidere.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka, gluži kā 2008.gada krīzes laikā, arī šoreiz Latvija ir ieguvēja no tā, ka piederam Eiropas valstu saimei, kas nozīmē arī ekonomisku atbalstu un solidaritāti.

Vaidere skaidroja, ka plenārsēdē, balsojot attālināti, EP apstiprinās nozīmīgus finanšu atbalsta pasākumus. "Investīciju iniciatīva Covid-19 krīzes pārvarēšanai Latvijai dos piekļuvi kopumā 792 miljoniem eiro, kas tiks novirzīti veselības aprūpei un ekonomikas atbalstam," uzvēra politiķe.

Veselības nozarē par ES līdzekļiem varēs iepirkt reaģentus vīrusa noteikšanai, sejas maskas, plaušu ventilēšanas aparātus. Palīdzība paredzēta arī sociāliem mērķiem - nodrošinot, ka riska grupas cilvēkiem ir piekļuve labai veselības aprūpei, un veicinot papildspēku piesaisti medicīnas sistēmā. Savukārt, lai stimulētu ekonomiku, ES līdzekļi tiks piešķirti krīzes skartajiem uzņēmumiem garantiju un grantu veidā. "Tas palīdzēs krīzi pārvarēt, saglabājot darbavietas un strādājošo ienākumus," ziņoja Vaidere.

Politiķe norādīja, ka kopumā ES Investīciju iniciatīva dos dalībvalstīm pieeju 37 miljardiem eiro, lai palīdzētu vīrusu uzveikt un novērstu tā sekas. Šie līdzekļi nāk no neiztērētiem ES struktūrfondiem, kas citādi netiktu izmantoti un būtu jāatskaita ES budžetā. "Tagad šis finansējums kļūst atkal pieejams, turklāt netiks prasīts valsts līdzfinansējums. Tāpat plānojam mainīt Solidaritātes fonda noteikumus, lai "atbrīvotu" arī šī fonda līdzekļus šobrīd nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem," uzsvēra deputāte.

Kā ziņots, EP šodien skatīs jautājumu par 37 miljardu eiro pieejamību ES dalībvalstīm Covid-19 radītās krīzes risināšanai.

EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli un politisko grupu vadītāji pagājušajā nedēļā nolēma 26.martā Briselē rīkot ārkārtas plenārsēdi, lai pieņemtu steidzamus ar jaunā koronavīrusa Covid-19 krīzi saistītus lēmumus, informēja EP Preses dienestā.

Ārkārtas plenārsēdē plānots apspriest un balsot par vairākiem Eiropas Komisijas likumdošanas priekšlikumiem Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

EP plenārsēdē pirmo reizi izmantos balsošanas procedūra pa e-pastu, tā ļaujot balsojumos piedalīties arī deputātiem, kuri nevarēs piedalīties sēdē klātienē.

EP balsos par ES Solidaritātes fonda darbības jomas paplašināšanu, lai to varētu piešķirt sabiedrības veselības krīzēs un dalībvalstīm darītu pieejamus līdz 800 miljoniem eiro.

Parlaments spriedīs un balsos arī par noteikumiem, kas ļaus īslaicīgi atcelt ES noteikumus par lidostu laika nišām, lai apturētu tukšos lidojumus.

Plenārsēdes steidzamība ir būtiska, lai EP varētu laicīgi pieņemt šos priekšlikumus, un ES iedzīvotāji un dalībvalstis varētu saņemt atbalstu.