foto: Publicitātes foto
Piedāvā bezmaksas viesnīcas Covid-19 skartajiem, pusdienas mediķiem un grāmatas bērniem
Šajās dienās Latvijas iedzīvotāji vienojas "labo darbu maratonā"
Sabiedrība
2020. gada 25. marts, 05:42

Piedāvā bezmaksas viesnīcas Covid-19 skartajiem, pusdienas mediķiem un grāmatas bērniem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šajā ārkārtas situācijā Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji vienojušies kopīgā labo darbu maratonā – nākot pretī gan cilvēkiem, kuri rūpējas par mūsu veselību, gan tiem, kuri nokļuvuši pašizolācijā. Jauns.lv apkopoja dažus no aizkustinošākajiem stāstiem.

Apartamenti karantīnai

Uzņēmējs Kaspars Ansons sociālajos tīklos ierakstījis: “Ja ir nepieciešams kādai no reģionālajām slimnīcām Latgales pusē bez atlīdzības esmu gatavs uz laiku izmitināt kādu nodaļu vai cilvēku grupu, kam būtu īpaši bīstami būt saskarsmē ar šo bīstamo vīrusu. Ir pieejamas telpas 950m2 bez mēbelēm, bet ar tikko veiktu remontu, kas ievērojami atvieglos šīs telpas pielāgot vajadzīgiem apstākļiem! Šī ir nestrādājoša viesu māja, kas tuvākā laikā tāpat netiks atvērta”.

Arī Rīgas viesnīcas “Hotel de Rome” vadītāja Linda Mūrniece piedāvājusi cilvēkiem, kuriem nepieciešams pašizolēties savas viesnīcas numurus par cenu, kādu viņi paši nosauks: “Mēs esam atvēruši durvis klientiem, kas vēlas pašizolēties par cenu, ko viņi paši nosauks.  Manējie instruēti, kas jādara, bet - ja baidīsies, es pati visu izdarīšu. Dzīvoju tur tagad uz vietas”.

Tomēr mediķi visnotaļ piesardzīgi raugās uz šādu viesu namu iniciatīvu. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs saka: “Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 laikā cilvēku pašizolācija viesnīcās nebūtu ieteicama. Atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas secināto, izvērtējot viesnīcas, kur bija noticis vīrusa izplatīšanās process, nav gūti pierādījumi, ka šajos gadījumos drošības pasākumi būtu organizēti tikpat labi kā, piemēram, slimnīcā, kur personāls ir apmācīts un ir izslēgts kontakts ar darbiniekiem, kuri piegādā pārtiku, vai apkopējiem, kuri uzkopj istabas. Pašreiz drīzāk varam pateikt, ka tā prakse nebūtu atbalstāma”.

Pusdienas un sports mediķiem

Tikmēr nesavtīgs atbalsts tiek piedāvāts pašiem mediķiem. Labdarības organizācija “Hospiss LV” sadarbībā ar Ziedot.lv organizē silta ēdiena nodrošināšanu mediķiem, kuri dežurē Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijas diennakts režīmā. Akcijai “Galds savējiem” saziedoti tūkstošiem eiro – mazākais ziedojums bijis 5 eiro, bet lielākais – 700 eiro. Pagaidām tiek sarūpētas 800 porcijas dienā, bet mērķis ir 1000 porcijas.

Mediķus nolēmuši atbalstīt arī citi. Sporta klubu tīkls “Lemon Gym” nolēmis visiem ārstiem un citam medicīnas personālam pēc ārkārtējās situācijas beigām piešķirt divu mēneša bezmaksas abonementu.

Grāmatas un ziedi

Savukārt “Omniva Latvija” un Jāņa Rozes grāmatnīcas rīkotajā labdarības akcijā “Ziedo pasaku grāmatas krāsainiem vakariem” saziedojis vairāk nekā 3000 pasaku grāmatas Latvijas SOS Bērnu ciematu ģimenēm ar bērniem, lai viņiem šajā sociālās distancēšanās laikā būtu savs prieks.

Prieks ir ne tikai par grāmatām, bet arī par ziediem. Ēdināšanas uzņēmuma “Lido” darbiniece Lidija Dundare raksta: “Bauskas siltumnīcās priekš “Lido” tika audzētas burvīgas atraitnītes. Divas nedēļas atpakaļ ar kolēģīti Tatjanu devāmies uz Bausku saskaņot datumus, skaitu, krāsas, lai varētu svinēt pavasara ienākšanu Lidiņos. Tomēr bijām spiesti atteikt, jo “Lido” ir ciet. Kolosālie puķu audzētāji Ints ar kundzi, mums teica, neko darīt, tāda šobrīd ir dzīves realitāte, mierinot mūs... Viņiem visi atsaka, uzņēmumi nevar atļauties šādus pirkumus. Tad viņi teica, nekas, priecāsimies paši... Mīļie draugi, ja kādam vajag savam priekam pavasara puķītes, cenas tur ir ļoti lojālas, puķītes tiek audzētas un aprūpētas ar īpašu mīlestību, dodieties uz Bauskas siltumnīcām”.