foto: Ieva Makare/LETA
Dienā, kad izsludināja ārkārtas situāciju, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Garisons devās atvaļinājumā ārpus valsts
Amatpersona atgriezusies valstī 16. martā un šobrīd atrodas noteiktajā 14 dienu karantīnā.
Sabiedrība
2020. gada 20. marts, 05:44

Dienā, kad izsludināja ārkārtas situāciju, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Garisons devās atvaļinājumā ārpus valsts

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Šonedēļ Jauns.lv saņēma informāciju, ka Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons 12. martā – dienā, kad atbildīgās iestādes valstī izsludināja ārkārtas situāciju saistībā ar Covid-19, ir devies ārpus Latvijas. Saziņā ar AM gan neizdevās apstiprināt izskanējušo, ka amatpersona būtu devusies uz Ēģiptes kūrortiem.

Šodien AM apstiprināja informāciju, sīkāk neizpaužot Garisona ceļojuma galamērķi, kā arī informēja, ka AM valsts sekretārs jau ir atgriezies valstī.

Interesanti, ka tieši AM valsts sekretāram būtu jābūt tai ministrijas amatpersonai, kas ārkārtas stāvokļa laikā veic lielu daļu ministrijas uzdevumu, koordinē tos. Tāpat viņam būtu jābūt labi informētam par valstī notiekošo, kā arī jārisina situācija saistībā ar ārkārtas stāvokli.

Amatpersona šobrīd atrodas 14 dienu karantīnā

AM militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins saziņā ar Jauns.lv arī piebilda, ka Jānis Garisons laikā no 12. līdz 19. martam atrodas atvaļinājumā.

Šajā laikā AM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs ir valsts sekretāra vietnieks nodrošinājuma jautājumos Mārtiņš Paškēvičs.

“12. martā Jānis Garisons devās ārpus valsts, 16. martā atgriezās Latvijā. Ievērojot spēkā esošos norādījumus Garisona kungs šobrīd ir mājās 14 dienu karantīnā. Neraugoties uz to, viņam ir nodrošinātas visas iespējas darbam attālināti un viņš visu šo laiku piedalās darba jautājumu risināšanā,” rakstiski informēja AM runasvīrs.

Lidostas "Rīga" pasažieriem ir iespēja veikt Covid-19 testu

Lidostā "Rīga" ielidojošiem pasažieriem ar gripai līdzīgiem simptomiem ir iespēja veikt Covid-19 testu

gallery icon

Latvijas Republikā ministrijas valsts sekretārs pilda ministrijas administratīvā vadītāja pienākumus.

Jānis Garisons AM valsts sekretāra amatā ir kopš 2015. gada. Kopš 2013. gada Garisons bija AM valsts sekretāra vietnieks – politikas direktors. Savukārt no 2009. līdz 2013. gadam – politiskais direktors. No 2007. – 2009. gadam Garisons bija AM Krīzes vadības un mobilizācijas departamenta direktors.

Aktuālā Covid-19 statistika Latvijā

Slimību profilakses un kontroles centrs nesenākajā ziņojumā informējis, ka konstatētas vēl 15 saslimšanas ar Covid-19.

Tādējādi Latvijā šobrīd ir apstiprināts 86 saslimšanas gadījums.

Aizvadītājā diennaktī veikti 533 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, savukārt līdz šim Latvijā kopumā veikti 2 677 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19.

Valstī izsludināta ārkārtas situācija

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtas situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ārkārtas situācijas laikā valsts un pašvaldību iestādēm uzdots izvērtēt un iespēju robežās nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Tāpat tika pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās citās izglītības iestādēs, nodrošinot no 2020. gada 13. marta mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.
Pārtraukta visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu norise, piemēram, treniņu, sacensību un mēģinājumu norise.

Ar 13. martu atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi virs 200 cilvēkiem.

Valdība arī nolēma no 17. marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17. marta ir aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.