foto: LETA
Ārkārtējās situācijas apstākļi ietekmēs arī Latvijas tiesu izskatīšanu
Par mutvārdu sēžu atlikšanu savlaicīgi jāinformē procesā iesaistītās personas.
2020. gada 16. marts, 14:40

Ārkārtējās situācijas apstākļi ietekmēs arī Latvijas tiesu izskatīšanu

Jauns.lv / LETA

Lai mazinātu iespējamos riskus, ārkārtējās situācijas laikā Latvijas tiesās nozīmētās mutvārdu tiesas sēdes notiks tikai lietās, kas saistītas ar nozīmīgu tiesību aizskārumu un objektīvu steidzamību, piemēram, jautājumos, kas saistīti ar brīvības atņemšanu, rīcībspējas ierobežošanu un citos gadījumos, informēja Augstākās tiesas (AT) pārstāve Rasma Zvejniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs šodien tikās ar rajona (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu priekšsēdētājiem, lai apspriestu un vienotos par tiesu turpmāko darbu saistībā ar Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju.

Par mutvārdu sēžu atlikšanu savlaicīgi jāinformē procesā iesaistītās personas.

Vairākas tiesas jau ir izziņojušas par procesu pārcelšanu, tostarp Administratīvā apgabaltiesa un Administratīvā rajona tiesa. Tāpat līdzīgu paziņojumu piektdien sniedza Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa. Savukārt šodien Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa publicēja paziņojumu, kurā norādīts, ka tā klātienē ir pieejama tikai tiem lietas dalībniekiem, kuri aicināti uz tiesu ar pavēsti vai paziņojumu uz konkrēto laiku. Pārdaugavas tiesā mutvārdu tiesas procesi, kas nav saistīti ar nozīmīgu tiesību aizskārumu un objektīvu steidzamību, tiks noņemti no izskatīšanas un pārcelti. Pirms ierasties uz tiesu lietu dalībnieki sazināties ar attiecīgā tiesas sastāva darbinieku, lai pārliecinātos, ka tiesas process notiks un nav noņemts no izskatīšanas.

Konstatējot četrus jaunus inficēšanās gadījumus, ar Covid-19 saslimušo skaits Latvijā pieaudzis līdz 34.

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ja tas neizdodas, ĀM lūdz obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar ĀM Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās