foto: Evija Trifanova/LETA
Frizētavām īpašu norādījumu koronavīrusa sakarā nebūs
Projekta “Matu skaistuma pasaule” vadītāja Irina Jevsejeva: “Nekādus īpašus rīkojumus situācijā ar “Covid 19” mūsu speciālisti nav saņēmuši, un arī negaida, jo galvenais noteikums ir strikti ievērot jau esošās prasības”.
Sabiedrība
2020. gada 10. marts, 04:21

Frizētavām īpašu norādījumu koronavīrusa sakarā nebūs

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jauns.lv jau rakstīja, ka vairāku frizētavu klienti izteikuši neizpratni, kādēļ vīrusa draudu ēnā nav izdoti īpaši drošības un higiēnas priekšraksti frizētavām, kur frizieri ir tiešā tuvā saskarē ar klientiem? Kādēļ frizieriem nav, piemēram, uzdots strādāt ar vienreizējas lietošanas cimdiem rokās vai sejas maskām?

Frizētavu un skaistumkopšanas salonu darbu uzrauga Veselības inspekcija, bet tajā Jauns.lv atbildēja, ka īpašas instrukcijas, kas saistītas ar koronavīrusa izplatību izdod Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja Jauns.lv teica, ka šādu īpašu norādījumu frizētavām nebūs: 

“Frizētava ir publiska vieta, kurai ir noteiktas pamathigiēnas normas,  kas jāievēro visu laiku, ne tikai saistībā ar “Covid-19” saslimšanu. Frizētavas var iepazīties ar SPKC rekomendācijām, kas izstrādātas un ievietotas mūsu mājas lapā, izvērtēt savu ikdienas darbu un veikt  īpašas korekcijas”.

Savukārt Latvijas frizieru un kosmetologu asociācijas pārstāve, “Baltic Beauty” projekta “Matu skaistuma pasaule” vadītāja Irina Jevsejeva Jauns.lv pauda: 

“Vienmēr un visos laikos ir pastāvējušas noteiktas higiēnas prasības, kas laika gaitā, protams, ir mainījušās, taču skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietā ir jābūt dezinfekcijas līdzekļiem telpu un virsmu kopšanai, instrumentu dezinfekcijai, roku dezinfekcijai, un tie ir jāpielieto atbilstoši instrukcijām. Aizsargmaskas un cimdi jāpielieto atsevišķos darba veidos, kur to paredz darba tehnoloģiskais process. Darba vietas sakopšana un roku mazgāšana pirms cita klienta apkalpošanas ir neatņemama darba procesa sastāvdaļa. Katram meistaram ir jābūt minimums diviem darba instrumentu komplektam (ķemmes, šķēres sukas un citi) - viens ar kuru strādā; otrs dezinficēts, atrodas atsevišķi.

Mūsdienās higiēnas un drošības prasības atvieglo tas, ka darba procesos tiek izmantoti vienreizēji materiāli - apkaklītes, salvetes, dvieļi, apmetņi un citi. Protams, daudzkārtēji izmantojami materiāli (dvieļi, salvetes, apmetņi) tiek pielietoti individuāli katram klientam un tad tiek nodoti mazgāšanā. Tāpat pastāv noteiktas prasības meistara specapģērbam un apaviem. Visas šīs prasības ir iekļautas un tiek īstenotas mācību iestāžu programmās, kas sagatavo speciālistus darba tirgum. Dotā brīdī saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada noteikumiem Nr.631 “Higiēnas prasības skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai” ikvienam frizierim darba vietā ir jābūt apliecībai par apmācības programmas “Skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai noteiktās minimālās higiēnas prasības” apguvi.

Līdz ar to nekādus īpašus rīkojumus šajā situācijā ar “Covid 19” mūsu speciālisti nav saņēmuši, un arī negaida, jo galvenais noteikums ir strikti ievērot jau esošās prasības. Meistariem ir jāievēro prasības savai drošībai, bet klientiem varam ieteikt pirms pakalpojumu saņemšanas, pārliecināties vai pakalpojuma sniegšanas vieta (frizētava, salons, meistars) ir atbilstoša un droša”.