foto: LETA
Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar koronavīrusu; sieviete atgriezusies no Itālijas kūrorta
Sabiedrība
2020. gada 8. marts, 07:53

Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar koronavīrusu; sieviete atgriezusies no Itālijas kūrorta

LETA

Jauns.lv

Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", informē Veselības ministrijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi šodien saņēma informāciju no Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas par apstiprinātu otro "Covid-19" gadījumu Latvijā. Paciente bija mājās, pēc tam nogādāta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas centrā. šodien preses konferencē apstiprināja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Saslimusī ir sieviete, kura inficējusies Itālijas kūrortā Černija, kas atrodas Itālijas ziemeļos netālu no Šveices robežas. Sieviete uz šo kūrortu bija devusies tūristu grupā no 29.februāra līdz 7.martam.

Latvijā sieviete atgriezusies sestdien Latvijā ar lidsabiedrības "airBaltic" reisu Milāna-Rīga. Kopumā infekcijas skartajā reisā bijuši 39 pasažieri, tostarp 25 no Latvijas. SPKC ir apzinājis visus pasažierus un apkalpes locekļus. Mediķi uzsver, ka visiem šajā reisā lidojušajiem nosakāma mājas karantīna divu nedēļu garumā ģimenes ārsta uzraudzībā.

Līdz šim Latvijā aizdomas par jauno "Covid-19" koronavīrusu laboratoriski pārbaudītas 222 cilvēkiem, saslimšanu konstatējot diviem cilvēkiem. Pēdējās diennakts laikā veikti 22 laboratoriskie izmeklējumi. Viens no tiem bija pozitīvs, pārējie negatīvi.

Kā ziņots, Latvijā pirmais gadījums saslimšanai ar "Covid-19" tika reģistrēts pirmdien. Sieviete, kas ir rīdziniece, sestdien, 29.februārī, ielidojusi no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā. Saslimšana sievietei bija vieglā formā un jau otrdien, 3.martā, ņemot vērā, ka atkārtotas analīzes bija negatīvas, slimniece tika izrakstīta no slimnīcas un turpināja ārstēšanos mājās.

Latvijā īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums -, ir jāzvana uz 113. Pie personām ieradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei vai arī nogādās pacientu tuvākajā slimnīcā, kur tiks noņemti analīžu paraugi.

Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās