foto: Evija Trifanova/LETA
Rīgas mēra kandidāts Ķirsis: Izskaužot korupciju un nerimstošu haosu, svarīgākais ir atgriezt izaugsmi
"Pienācis laiks ņemt varu savās rokās, jo skaidri saprotam, ka pēc vēlēšanām būs kārtīgi jāuzrota piedurknes, lai veiktu titānisku darbu, savedot pilsētu kārtībā," brīdināja Ķirsis.
Politika
2020. gada 7. marts, 12:27

Rīgas mēra kandidāts Ķirsis: Izskaužot korupciju un nerimstošu haosu, svarīgākais ir atgriezt izaugsmi

Jauns.lv / LETA

Izskaužot korupciju un nerimstošu haosu, svarīgākais ir Rīgā atgriezt izaugsmi, šodien partiju apvienības "Jaunā vienotība" sanāksmē sacīja politiskā spēka Rīgas mēra amata kandidāts Vilnis Ķirsis.

Ķirsis atgādināja, ka kopš pēdējās reizes, kad tika prezentēta vēlēšanu programma, ir pagājuši trīs gadi, uzsverot, ka šajā laikā politiskā spēka deputātiem domē izdevies panākt virkni izmaiņu.

"Par spīti tam, ka esam ēduši sūro zemi opozīcijā, esam panākuši nevajadzīgā veidojuma "Rīga.lv" likvidēšanu, auditus pašvaldību uzņēmumos un citus darbus," teica Ķirskis, piebilstot, ka, pateicoties pašu iesniegumiem un norādēm, sākti arī vairāki kriminālprocesi. Viņš tāpat pauda, ka virkne iepriekš piedāvātās vēlēšanu programmas punktu izrādījušies pravietiski.

Ķirsis uzsvēra, ka, lai arī "Vienotībai" bijusi mazākā Rīgas domes frakcija, tā bijusi aktīvākā un vienotākā, darbības laikā nezaudējot nevienu deputātu. "Viņi neizbēga uz Saeimu vai Eiropa Parlamentu," piebilda politiķis, piebilstot, ka līdzšinējais domes vairākums nav bijis gatavs un spējīgs strādāt rīdzinieku labā.

Viņš atgādināja, ka vēl pirms gada tika sākts darīt visu, lai panāktu Rīgas domes atlaišanu. "Mums tas izdevās par spīti tam, ka politiskie konkurenti uzskatīja citādāk," vērtēja Ķirsis.

Politiķis uzsvēra, ka Rīga ir Latvijas sirds, un, ja par sirdi nerūpējas, tad slims jūtas viss ķermenis. "Rīga zaudēja savas vēsturiskās priekšrocības un kļuva nedraudzīga iedzīvotājiem. Rīgas potenciāls netiek izmantots, līdz šim tas tika noplicināts - korupcija, nespēja nodrošināt pašvaldības pamatpakalpojumus, nerimstošs haoss," secināja Ķirsis.

Ķirsis pastāstīja, ka ir izstrādāts plāns, kā savest pilsētu kārtībā - kā izskaust korupciju, kā savest kārtībā infrastruktūru, kā nodrošināt vietas bērnudārzā un kā padarīt Rīgu par iedzīvotājiem draudzīgu 21.gadsimta metropoli, kur domē darbi notiek bez skandāliem un droši.

"Pienācis laiks ņemt varu savās rokās, jo skaidri saprotam, ka pēc vēlēšanām būs kārtīgi jāuzrota piedurknes, lai veiktu titānisku darbu, savedot pilsētu kārtībā," brīdināja Ķirsis.

Prezentējot 15 punktu plānu darbiem Rīgā, Ķirsis uzsvēra tā galvenās prioritātes - ir jāturpina izskaust korupcija pilsētas domē, tās struktūrās un kapitālsabiedrībās, nekavējoši jāsāk Rīgas ielu, ietvju un tiltu kapitālais remonts, tāpat pilsētai jākļūst draudzīgākai jaunajām ģimenēm, tādēļ Rīgā ir jābūvē īres dzīvokļi un jāgādā, lai beidzot Latvijas galvaspilsētā nebūtu rindu uz bērnudārziem.

JV līderis Arvils Ašeradens akcentēja, ka Rīgai pēc gaidāmajām vēlēšanām ir iespēja kļūt par eiropeisku pilsētu. Viņaprāt, ir nepieciešams izjaukt esošo "bizantisko varas vertikāli", kurā līdz šim galvenais bija Rīgas mērs, ko apkalpoja "milzīga informācijas industrija". Tāpat, viņaprāt, svarīgi ir "izmēzt galvaspilsētā esošās problēmas", atrodot veidu, kā attīstīt infrastruktūru, transportu un citas jomas.

"Jāķeras pie stāsta par nākotnes Rīgu, jo tā slēpj sevī milzīgu nākotnes potenciālu. Līdz šim pilsētas vīzija nav sniegusies tālāk par "Rižskij dvorik" kaut kur Maskavā," vērtēja Ašeradens.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV) uzsvēra, ka mēra amata kandidāts Ķirsis ir jauns, bet "saviem jaunajiem gadiem neparasti pieredzējis", piebilstot, ka viņš ir bijis "faktiskais domes opozīcijas līderis".

EP deputāte Inese Vaidere (JV) tāpat lielīja Ķirsi, uzsverot, ka viņš ir vienīgais reālais kandidāts Rīgas mēra amatam. "Vieni var domāt, ka labākais kandidāts ir tas, kas salīkušu muguru kalpojis "Saskaņai", kāds var domāt, ka labākais ir tas, kas lēkā no domes uz Saeimu un no Saeimas uz domi. Taču reālākais kandidāts ir Ķirsis," vērtēja Vaidere.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pauda prieku par JV komandu gaidāmajām vēlēšanām, uzsverot, ka tajā ir dažāda līmeņa politiķi, profesionāļi un aktīvisti, kuri "ne tikai īd tviterī, bet nāk un dara pārmaiņu labā". Tāpat viņš ir gandarīts par to, ka komandai ir ļoti laba, pietiekami ambicioza un reālistiska vēlēšanu programma.

"Ir mazliet žēl, ka tad, kad pirms dažām nedēļām mēģinājām panākt vienota saraksta izveidi, mums tas neiznāca. Pēc vēlēšanām noderēs tas, ko mēs protam vislabāk - strādāt kopējam labumam," sacīja JV politiķis.

Viņš pauda vēlēšanos, lai katrs Latvijas iedzīvotājs varētu lepoties ar savu galvaspilsētu, lai nebūtu jāskaidro ārzemju sarunās par to, kāpēc Rīgā notiek kārtējā kratīšana. Rīga nav bezcerīga.

JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (JV) savukārt akcentēja, ka JV no citām partijām, kas startēs vēlēšanās, atšķiras ar to, ka JV kandidātiem var uzticēties.

"Tā ir galvenā atšķirība šim sarakstam," uzskata Latkovskis.

Savukārt bijušais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (JV) uzsvēra, ka svarīgi ir saprast, ka Ķirsis, neskatoties uz visu notiekošo Rīgas domē, ir saglabājis veselo saprātu.

Kā ziņots, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks aprīļa pēdējā sestdienā.