foto: Rojs Maizītis
Pārdaugavieši dusmīgi: „Lidl” lielveikals sabojās Āgenskalnu un radīs sastrēgumus
Bijušo rūpnīcu "Omega" un "Melodija" vietā jau atbrīvota vieta lielveikala "Lidl" būvniecībai.
Sabiedrība
2020. gada 24. februāris, 05:05

Pārdaugavieši dusmīgi: „Lidl” lielveikals sabojās Āgenskalnu un radīs sastrēgumus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pārdaugavā, Kalnciema un Melnsila ielu stūrī, uzsākta lielveikala „Lidl” būvniecība, kas izpelnījusies daudzu rīdzinieku sašutumu, jo tiks degradēta vēsturiskā Āgenskalna vide ar unikālo Kalnciema kvartāla koka apbūvi. Iepriekš tur bija paredzēta Jāņa Zuzāna mākslas galerija „Mākslai vajag telpu”, bet nu izrādījies, ka kultūrtelpai paredzētajā vietā būvēs Vācijas zemo cenu veikalu tīkla lieltirgotavu.

Āgenskalnā iepretim Kalnciema tirdziņam atbrīvots laukums "Lidl" celtniecībai

Pārdaugavā, Kalnciema un Melnsila ielu stūrī, uzsākta lielveikala „Lidl” būvniecība, kas izpelnījusies daudzu rīdzinieku sašutumu, jo tiks degradēta vēsturiskā Āgenskalna ...

gallery icon

Šobrīd attiecīgais nekustamais īpašums vēl pieder SIA „Burdeks”, kuras īpašniece ir spēļu biznesa uzņēmēja Jāņa Zuzāna dzīvesbiedre Dina Zuzāne, kura tur savulaik solīja izbūvēt mākslas galeriju, bet pērnā gada nogalē noslēgts īpašuma pirkuma līgums ar „Lidl Latvija” un nu tur sliesies lielveikals. Celtniecības priekšdarbi jau sākušies un arī pirmās formālās sabiedriskās apspriešanas notikušas. Bet pārdaugavieši par iecerēto lielveikalu izsaka skarbu kritiku. Vēl jo vairāk tādēļ, ka „Lidl” paredzēts tieši iepretim tik daudzu iecienītājai Kalnciema kvartāla koka apbūvei un tirdziņam. Jāteic, ka pirms gada pārdaugavieši jau panāca, lai „Lidl” nebūvē turpat netālu – Baldones ielā, tenisa kortu vietā, bet nu tirgotāji savam veikalam atraduši citu vietu.

„Fasāde būs „mirusi””

Kalnciema kvartāla komunikācijas vadītāja Una Meiberga Jauns.lv pauda: „Kopumā lielveikalu invāzija nenoliedzami mazina mūsu solidaritāti ar pašu vietējiem ražotājiem un padara mazo ražotāju stāvokli vēl neapskaužamāku. 

„Lidl” iecerēts Kalnciema ielā, UNESCO (Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas) Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā teritorijā, tādēļ stingri izvērtējams, kādu ieguldījumu arhitektūras un apkārtējās vides kvalitātes saglabāšanas ziņā tas gatavojas piedāvāt, atrodoties tieši šeit. Ar projektu, tostarp paredzēto ārtelpu, vēl iepazīsimies  detalizēti”.

Arī Pārdaugavas radošā centra kuratore Ieva Niedre ir sašutuši par “Lidl” celtniecību Kalnciema ielā: ““Pārdaugavas radošā centra pārstāvjiem nav fundamentāla pretestība pret pašu "Lidl" veikalu, bet gan pret tā plānoto atrašanās vietu.

Konkrētā teritorija ir nevēlama gan no arhitektoniskā un estētiskā viedokļa, gan no satiksmes. Kalnciema un Melnsila ielas stūris ir intensīvs satiksmes mezgls, minētā veikala izveide kavēs satiksmes plūsmu, palielinot sastrēgumu intensitāti pilsētā. Kalnciema kvartāls un apkārtējais vēsturisko ēku ansamblis ir nozīmīgs pilsētas kultūrtelpai, un lielveikala izveide pasliktinās vietas koptēlu, degradēs vietas vērtību”.

Savukārt  Āgenskalna apkaimes biedrības valdes priekšsēdētājs Roberts Kārkliņš Jauns.lv savu nostāju pauda izvērstāk:

foto: Ieva Leiniša/LETA
Āgenskalna apkaimes biedrības valdes priekšsēdētājs Roberts Kārkliņš: „Ja ēku uzbūvēs pēc piedāvātā projekta, tās fasāde Kalnciema ielā pirmā stāva līmenī faktiski būs “mirusi””.

„Āgenskalna apkaimes biedrība neiestājas pret „Lidl” vai jebkuru citu tirgotāju. Biedrība iestājas par kvalitatīvu, mūsdienīgu, ar esošo vēsturisko Āgenskalna apbūvi saderīgu, tās mērogam atbilstošu arhitektūru. Diemžēl šobrīd piedāvātais veikala projekts neatbilst šiem kritērijiem. Tādēļ mēs uzskatām, ka pašreizējā arhitektoniskajā risinājumā veikala būve šajā vietā neiederas, tā ir sveša un līdz ar to negatīvi ietekmēs Kalnciema un citu blakus esošo ielu vidi un izskatu. Šī teritorija ir jāattīsta un jāsakārto, tomēr tai ir jābūt ēkai vai ēkām, kas harmoniski iekļaujas vidē un sniedz pievienoto vērtību. 

Ja ēku uzbūvēs pēc piedāvātā projekta, tās fasāde Kalnciema ielā pirmā stāva līmenī faktiski būs “mirusi”, jo aiz tās ir paredzētas nevis telpas veikalam vai citiem pakalpojumiem, bet gan autostāvvieta. Līdz ar to netiek izmantota iespēja ar Kalnciema ielas fasādi uzlabot un padarīt patīkamāku trokšņainās ielas vidi, bet tieši pretēji - tiek piedāvāta akla siena, kas vidi padara nepatīkamāku. 

Vēl viens projekta trūkums - ļoti liela autostāvvieta, kas palielinās satiksmes problēmas apkārtējās ielās, jo piesaistīs lielu skaitu automašīnu. Arī plānotās iebrauktuves no noslogotajām Kalnciema un Melnsila ielām var ļoti negatīvi ietekmēt sabiedriskā transporta kustību. Nesen no Melnsila ielas tika aizliegts labais pagrieziens uz Kalnciema ielu. Izmaiņu mērķis bija paātrināt krustojuma šķērsošanu sabiedriskajam transportam. Jauna iebrauktuve veikalā uzreiz aiz krustojuma panāks pilnīgi pretēju efektu. 

Lai arī projekts paredz jaunu koku stādīšanu un teritorijas apzaļumošanu, tomēr vairākus lielus kokus transporta noslogoto ielu malās paredzēts nocirst tieši iebrauktuves izbūvei. Kokiem ielu malās ir būtiska loma gaisa piesārņojuma, trokšņa mazināšanā un labvēlīga mikroklimata radīšanā. Šajā ziņā pieaugušiem kokiem ir daudz lielāka ietekme, jo tiem ir plašāks vainags un lielāks kopējais lapu laukums, uz kura tiek uztverts piesārņojums. Biedrības ieskatā, plānoto ēku ir iespējams izvietot zemesgabalā tā, lai nebūtu jānocērt neviens koks.

Zemesgabals atrodas apbūves aizsardzības teritorijā “Āgenskalns” un robežojas ar valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekli “Kalnciema ielas koka apbūve”, tādēļ projekta izvērtēšanā būtu jāiesaistās arī plašākam speciālistu lokam, Rīgas pilsētas arhitektam, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam un citām iestādēm. Tikai pēc sabiedrības viedokļa uzklausīšanas un ekspertu izvērtējuma būtu jāpieņem lēmums par būvatļaujas izsniegšanu”.

Pārdaugavieši protestē: „Bojās auru Kalnciema kvartālam”

foto: Rīgas pilsētas būvvalde
Šāds izskatīs lielveikals "Lidl" Kalnciema un Melnsila ielu stūrī.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde paziņojusi, ka plānotā „Lidl” veikala būvniecības vieta neietilpst valsts aizsargājama kultūras pieminekļa teritorijā, tādējādi ēku būvniecība šajā vietā ar pārvaldi nav jāsaskaņo.

Bet tajā pašā laikā pārvaldē atzīmēja, ka tās darbinieku viedoklis par piedāvāto vietas attīstību ir negatīvs. „To cenšamies izteikt arī sabiedriskās apspriešanas procedūrā, kur šajā situācijā esam ar vienām tiesībām kā jebkurš Rīgas iedzīvotājs. Šajā gadījumā vislielākās iespējas un atbildība par pilsētvides kvalitāti ir pašvaldības atbildīgajiem dienestiem," norādīja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē.

Tikmēr rīdzinieki sociālajos tīklos pauž neapmierinātību, ka vietā, kur starpkaru laikā atradās velosipēdu fabrika „Omega”, bet padomju laikā skaņuplašu firma „Melodija” paredzēta lielveikala būvniecība.

Oto Ozols: „Pretī rīdzinieku iemīļotajam Kalnciema kvartālam tiek plānots lielveikals, kurš degradēs pilsētvidi - pirmā stāva līmenī nebūs veikalu skatlogi un kafejnīcas, bet akla siena ar autostāvvietām. Palielināsies satiksmes problēmas apkaimē, tiks izcirsti koki”.

Inese Andersone: „Rīgas plāni ir lielāki nekā Rīga tos jebkad spēs pacelt. Mums jārūpējas par esošo infrastruktūru, uzlabojot savienojumus pilsētā un paredzot ērtu pārvietošanos pilsētā gan ar kājām, gan publisko transportu, gan velo”.

Armands: „Jo ātrāk atmetīsim sapņu pilis un pieķersimies mājīgas un ērtas pilsētas plānošanai (kurā nav vietas „Lidl” veikalam Kalnciema kvartālā), jo produktīvāki būsim. Mums ir speciālisti, kas to zina un var pacelt!”

Austra Auziņa: „Gan jau bojās auru Kalnciema kvartāla rīkoto pasākumu apmeklētājiem. Vienīgi satiksmes plūsma tajā vietā jau tagad ir lēna, kas noteikti pēc „Lidl” uzcelšanas nepaliks ātrāka”.

Ieva Holma: „Vai tieši šādam angāra veida lielveikalam ir jāatrodas pašā Āgenskalna koka apbūves centrā, pretī rīdzinieku iecienītajam Kalnciema ielas kvartālam un tirdziņam? Ir liels darbs ieguldīts, lai atjaunotu kvartāla koku māju kompleksu, restaurējot senā Āgenskalna vēsturisko šarmu. Agrāk runāja, ka bijušas rūpnīcas vietā varētu būvēt biroju un radošo centru kompleksu, bet izskatās, ka investoriem šādas idejas vairs nav aktuālas”.