foto: redzet.eu
Nebijis gadījums Latvijā: Kuldīgā mājas īpašniece kaimiņam pieprasa maksu par gaisa izmantošanu
Attēla labajā pusē redzama kaimiņu kašķi izraisījusī satelīta antena Kuldīgā, Baznīcas ielā 32 – virs ieejas „Vāverītē”.
Novadu ziņas
2020. gada 24. februāris, 05:43

Nebijis gadījums Latvijā: Kuldīgā mājas īpašniece kaimiņam pieprasa maksu par gaisa izmantošanu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgas SIA „Vāverīte” īpašniece Ludmila Zaharcova kaimiņos dzīvojošajam Arvīdam Plotperam pieprasījusi īres maksu 10 eiro mēnesī par savā īpašumā esošās gaisa telpas izmantošanu kopš 2014. gada. Zaharcovas aprēķinātā parāda summa ir visnotaļ iespaidīga – 640 eiro. Ja kaimiņš to nesamaksās, Zaharcova sola tiesas darbus un šo summu piedzīt piespiedu kārtā.

Runa ir par ēku Baznīcas ielā 32, kuru pazīst ļoti daudzi – ne tikai kuldīdznieki, bet arī tie, kuri devušies aplūkot slaveno Ventas rumbu. Nams atrodas pretī Katrīnas baznīcai un tam garām dodas teju visi, kuri no vecā ķieģeļu tilta dodas vecpilsētas virzienā. Ilgus gadus tur atradās viena no slavenākajām Kuldīgas kafejnīcām – „Vāverīte”, bet tagad tur ir veikals, suvenīru tirgotava un mākslas telpa - tātad tūristu iecienīta vieta.

„Vāverītes” īpašniece uzskata, ka kaimiņš virs uzņēmuma ieejas nojumes nelikumīgi uzstādījis televīzijas satelīta antenu. Šī antena tad arī bez viņas akcepta jau daudzus gadus atrodas viņas teritorijā un Zaharcova nespēj panākt tās novākšanu.

Zaharcova, balstoties uz Civillikuma 1042. pantu, kas nosaka, ka zemes īpašniekam īpašumā ir ne tikai zemes virsma, bet arī gaisa telpa virs tās un visi izrakteņi, kas tajā atrodas, ir pārliecināta, ka Plotpers bez maksas izmanto viņas īpašumu, par ko viņa var pieprasīt nomas maksu, raksta Kuldīgas laikraksts „Kurzemnieks”.

Zaharcova kaimiņam nosūtījusi rakstveida brīdinājumu, kurā teikts: „Ja prasība netiks labprātīgi izpildīta, tiesā tiks iesniegta prasība antenu noņemt piespiedu kārtā, kā arī atlīdzināt gaisa izmantošanu un segt tiesvedības izdevumus”. „Kurzemnieka” aptaujātie juristi un nekustamo īpašumu speciālisti sacīja, ka pirmo reizi dzird, ka kāds ir pieprasījis nomu par gaisa izmantošanu un nav zināms, ka Latvijas tiesu praksē būtu izskatītas šāda veida prasības. Advokāte Gunta Laizāne pauda: „Ja šī lieta nonāktu tiesā tas, iespējams, būtu precedents. Un būtu ļoti interesanti šo procesu pavērot”.

Brīdinājumā „Vāverītes” īpašniece kaimiņam pieprasa samaksu 10 eiro mēnesī par „savas gaisa telpas” izmantošanu kopš 2014. gada, kaut gan antena Baznīcas ielā atrodas jau kopš pagājušā gadsimta beigām.

Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš Jauns.lv teica, ka to, kas un kā atrodas pie namu fasādēm nosaka vietējo pašvaldību noteikumi. Ja, piemēram, īpašnieki vai nomnieki nama fasādi vēlas pārveidot, vai pie tās izvietot izkārtnes, reklāmas vai ko citu, tas esot jāsaskaņo ar pašvaldību. Sevišķi jau tas attiecas uz vēsturisko vecpilsētu ēkām, kā ir arī šajā gadījumā. Tātad, antenas izvietošanas likumība vai nelikumība pirmāk nosaka tas, vai tās novietošana ir saskaņota ar pašvaldību. Šai gadījumā tā nav.
 

Tomēr antena tur atrodas likumīgi. Kuldīgā noteikumi par ēku fasādēm, pieņemti tikai 2002. gadā, kad antena tur jau atradās, un tie nedarbojas ar atpakaļejošu datumu. Kuldīgas novada pašvaldība Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska Jauns.lv teica:

„Kuldīgas novada pašvaldības būvvaldes foto arhīvā ir pieejamas foto fiksācijas no 2000. gada augusta, un tajās redzams, ka satelītantena Baznīcas ielā 32 jau ir esoša un tātad ir uzstādīta nezināmā laika posmā līdz 2000. gada 1. septembrim. Būvvalde informē, ka šajā gadījumā satelītantena ir uzstādīta likumīgi, jo šāda veida antenu uzstādīšanas kārtība pirmoreiz regulēta ar 2002. gada 29. novembrī apstiprinātajiem Kuldīgas pilsētas apbūves noteikumiem”.

Te jāpiebilst, ka konkrētais gadījums nav saistīts tikai ar parastu kaimiņu kašķi, bet arī Zaharcovas vēlmi namu savest ideālā kārībā. Jauns.lv noskaidroja, ka Zaharcova ir rūpīga namsaimniece un rūpējas par Kuldīgas vecpilsētas vēsturisko izskatu. Viņai vairākkārt ir izteikta atzinība par vēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Pašvaldības izdevumā „Kuldīgas Novada Vēstis” publicēts raksts „Jauni brunči Baznīcas ielā 32”: „(Zaharcovas īstenotā) projekta mērķis bija restaurēt senās mājas sienu: tika noteikta vecā krāsa, tīrītas sienas, durvis, gruntēta, špaktelēta, brucināta un, sekojot krāsu paraugiem, nokrāsota siena, nomainīti sienas dēļi, restaurētas durvis”.

Tāpat viņa vairākkārt saņēmusi pašvaldības līdzfinansējumu ēkas Baznīcas ielā 32 fasādes un jumta remontam un atjaunošanai vismaz 11 000 eiro apmērā. Novada dome tāpat izskatījusi jautājumu par viņai piešķiramo nekustamā īpašuma atlaidi par „ieguldījumu nekustamajā īpašumā Baznīcas ielā””.

Tēmas