foto: Splendid Palace
Filma “Vīrietis un sieviete” un tās turpinājums jaunā filmā pēc 50 gadiem – uz ”Splendid Palace” lielā ekrāna
Runā Rīga
2020. gada 14. februāris, 13:52

Filma “Vīrietis un sieviete” un tās turpinājums jaunā filmā pēc 50 gadiem – uz ”Splendid Palace” lielā ekrāna

Jauns.lv

No piektdienas, 14. februāra kinoteātris “Splendid Palace”* sāk demonstrēt izcilā franču kinorežisora Kloda Leluša filmu “Dzīves labākie gadi”. Šī 2019. gadā uzņemtā drāma ir kulta filmas “Vīrietis un sieviete” (1966) turpinājums, kuru 6. martā un 8. martā varēs noskatīties tikai kinoteātrī “Splendid Palace”.

Filma “Dzīves labākie gadi” ir franču kinorežisora Kloda Leluša 2019. gadā uzņemtā drāma. Tajā ir lieliska aktierspēle, pazīstama mūzika un skaists mīlas stāsts. Filmā redzamas ainas no 1966. gada filmas “Vīrietis un sieviete”. Ir pagājuši 50 gadi, bet aktieru siltie smaidi ir tādi paši kā agrāk. 

foto: Splendid Palace

Agrākais sacīkšu braucējs Žans Luī Diroks ir pārliecināts, ka viņa dzīves skaistākie gadi ir jau aiz muguras. Viņš dzīvo veco ļaužu pansionātā nelielā Normandijas pilsētiņā. Viņš sēž viens, un, lai gan viņam ir atmiņas problēmas, viņš, iegrimis pārdomās, sapņo par sievieti, kura viņam tik daudz nozīmēja. Anna, kuru viņš nav saticis daudzus gadus, vada mazu veikaliņu. Žana Luī dēls Antuāns, norūpējies par tēva stāvokli, sameklē Annu un lūdz viņu apciemot viņas agrāko mīļāko.

Filma franču, itāļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.
Filmas “Dzīves labākie gadi” treileris: https://ej.uz/jdns.  

Savukārt filma “Vīrietis un sieviete” ir  mīlestības  leģendas aizsākums ar tiem pašiem aktieriem un varoņiem – Žanu Luī Diroku un Annu.  

foto: Splendid Palace

Kinokritiķe un kinoteātra “Splendid Palace” mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa uzsver: “Filma “Vīrietis un sieviete” kino vēsturē ir kanonizēta, kā melodrāmas esence… Stāsts ir šķietami ļoti vienkāršs, bet kinoizteiksmībā pārsteidzošs autordarbs.  Filma ir ļoti liriska un smeldzīga.. Viņa – Anuka Emē ir tik sievišķīgi skaista un stipra, viņš – Žans Luiī Trentiņāns ir tik vīrišķīgi maigs un viņu jūtas dzimst tik klausi un skaisti, pārvarot pagātnes zaudējumu sāpes… Fransisa Lē neaizmirstami skaistā mūzika filmu padara pat sentimentālu, bet šī vārda skaistākajā nozīmē. Klods Lelušs būtībā ir vienīgais šīs filmas autors, jo pats ir scenārists, producents, režisors, operators un arī montāžists. Filma veidota gandrīz par viņa personīgo naudu…  Filma, kurā mijas krāsaini, melnbalti kadri, 35mm, 16mm un 8mm filmējumi, pierāda, ka finansiāli ierobežojumi dažkārt ļauj dzimt kaut kam ļoti radošam. Publika filmu gandrīz dievināja, kritiķi novērtēja, Klods Lelušs kļuva slavens un arī bagāts, bet viņam visu mūžu turpmāk bija jācīnās un jāsalīdzinās un jāatgriežas pie šīs paša radītās jaunības kino  leģendas.”

foto: Splendid Palace

Filma “Vīrietis un sieviete” 1966. gadā Kannās ieguvusi “Zelta palmas zaru”. 1967. gadā saņēmusi divas “Oskara” balvas – kā labākā filma svešvalodā un arī par labāko oriģinālscenāriju.

Visi, kas šo izcilo filmu “Vīrietis un sieviete” nav redzējuši vai vēlas to noskatīties atkārtoti, ir aicināti to vērot uz lielā ekrāna. Tāda iespēja būs tikai kinoteātrī “Splendid Palace” 6. martā plkst. 18.00 un 8. martā plkst. 16.00! Biļetes jau pārdošanā! 

Filmas sīkvels “Vīrietis un sieviete. Pēc 20 gadiem” tika uzņemts 1986. gadā, bet nākamā filma “Dzīves labākie gadi” kinoteātrī “Splendid Palace” skatāma no 14. februāra!

* Kinoteātris “Splendid Palace” ir Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības SIA “Rīgas nami” struktūrvienība. 

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību.