foto: LETA
Jelgavas novada pašvaldība pēc VARAM rīkojuma tomēr gatavos jaunu teritorijas plānojumu
Latvijas karte.
Sabiedrība
2020. gada 5. februāris, 22:31

Jelgavas novada pašvaldība pēc VARAM rīkojuma tomēr gatavos jaunu teritorijas plānojumu

Jauns.lv / LETA

Lai arī līdz šim Jelgavas novada pašvaldība negrasījās atcelt novada teritorijas plānojumu 2019.-2033.gadam un plānoja gatavot pieteikumu Satversmes tiesai, apstrīdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadības rīkojumu par sasitošo noteikumu apturēšanu, šodien domes ārkārtas sēdē tomēr pieņemts lēmums gatavot jaunu teritorijas plānojumu, aģentūru LETA informēja domē.

Domnieki šodien apstiprinājuši divus lēmumprojektus, kas saistīti ar Jelgavas novada teritorijas plānojumu 2019.-2033.gadam. Viens no lēmumprojektiem atceļ līdz šim izstrādātos saistošos noteikumus, savukārt otrs - apstiprina teritorijas plānojuma izstrādes sākšanu un darba uzdevuma apstiprināšanu jaunu saistošo noteikumu gatavošanai. 

Šādi lēmumu pieņemti, rūpīgi izsverot iespējas iztiesāt lietu saprātīgos termiņos jautājuma praktiskai virzībai. Pašvaldība tomēr lēma, ka daudz saimnieciskāka un ekonomiski pamatotāka rīcība ir piekrist ministra rīkojumam saistošos noteikumus atcelt un izstrādāt jaunus saistošos noteikumus.

"Likums piedāvā tikai divas iespējas - vai nu pašvaldībai paklausīt ministra rīkojumam vai to apstrīdēt un sniegt pieteikumu Satversmes tiesā. Nepastāv iespēja, piemēram, saistošajos noteikumos iestrādāt ministrijas norādītos iebildumus to veiksmīgākai redakcijai. Līdz ar to gan vienā, gan otrā gadījumā zaudētāji ir iedzīvotāji, kuru dēļ vispār teritorijas plānojuma izstrāde līdz šim noritēja jau no 2017.gada," skaidroja Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (LZS).

Pašvaldībā apgalvoja, ka vismaz 300 iedzīvotājiem vitāli svarīgi ir pēc iespējas agrāk sagaidīt dažādas izmaiņas teritorijas plānojumā, kas ļautu viņiem sakārtot gan būvniecības, gan zemes lietošanas mērķa maiņas jautājumus.

"Pat, ja teritoriālā reforma sāks savu īstenošanos 2021.gadā, teritoriju plānojumi apvienotajām pašvaldībām, ņemot vērā obligāto procedūru to saskaņošanā, gan taps vēlāk. Tāpēc pašvaldība kā vienīgo praktisko risinājumu saskata uz ministrijas apstrīdētā teritorijas plāna pamata, iestrādājot labojumus, sākt vēlreiz jaunu saistošo noteikumu izstrādes procedūru," lēmumus komentēja domes priekšsēdētājs.

Viņš pauda, ka jaunas grafiskās daļas, institūciju saskaņojumu procesa un sabiedrisko apspriešanu cikls nav ātrs, taču tas termiņos ir "daudz pretimnākošāks iedzīvotājiem" nekā lietas virzība, izskatīšana un sagaidāmais rezultāts Satversmes tiesā.

Jau vēstīts, ka VARAM ir izvērtējusi Jelgavas novada teritorijas plānojumu un, balstoties uz konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem, pieņēmusi lēmumu par tā darbības apturēšanu.

Kā skaidro VARAM, Jelgavas novada teritorijas plānojums ar Jelgavas novada domes saistošajiem noteikumiem tika apstiprināts augustā. Pēc likumā noteiktā pārsūdzēšanas perioda VARAM veica Jelgavas novada teritorijas plānojuma izvērtējumu, pamatojoties uz saņemto privātpersonas iesniegumu ar prasību to apturēt.

Izvērtējot plānojumu, ministrija konstatējusi virkni būtisku normatīvo aktu pārkāpumu, piemēram, pēc pilnveidotās redakcijas publiskās apspriešanas ir veikti labojumi teritorijas plānojuma saistošajā daļā - apbūves noteikumos.

Vēlāk pašvaldība paziņoja, ka tā neatcels novada teritorijas plānojumu 2019.-2033.gadam un gatavos pieteikumu Satversmes tiesai, apstrīdot VARAM vadības rīkojumu par sasitošo noteikumu apturēšanu. 

Pašvaldība, izskatot VARAM paustos iebildumus par teritorijas plānojumu, uzskata tos par pamatotiem tikai vienā daļā, savukārt nepietiekami pamatotiem, lai apturētu saistošos noteikumus pilnībā.