2020. gada 22. janvāris, 15:04

Medīt Latvijā, iespējams, kļūs krietni dārgāk

Jauns.lv

Lai medītu, Latvijas iedzīvotājiem nepieciešams nokārtot lincenci, atrast medību kolektīvu, kā arī maksāt valsts nodevas. Tās tagad plānots celt, turklāt būtiski. Sezonas karti trīskārtīgi, bet medību atļauju pat septiņkārtīgi, vēsta raidījums TV3 Ziņas.

Valsts meža dienests, kura pārziņā ir medību jautājumi, valstī izmaiņas aprēķinājis pēc Zemkopības ministrijas pasūtījuma.

Gados vecākiem medniekiem pensionāriem tas būšot pietiekami nozīmīgs kāpums, sacīja Latvijas Mednieku savienības vadītājs Jānis Baumanis.

Vidēji medniekam maksājuma kāpums pieaugs no 20 līdz 90 eiro gadā. “Katrs var parēķināt, cik bija minimālā alga divi tūkstoši ceturtajā gadā un kāda tagad un veikt elementārus aprēķinus, redzēt šīs likumsakarības attiecības uz šo reālo izmaksu katrai šai pozīcijai, kas ir nosūtīta Zemkopības ministrijai attiecībā uz valsts nodevām saistībā ar medību saimniecības administrēšanu," skaidro VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

Latvijā ir aptuveni 25 tūkstoši mednieku. Aktīvo mazāk – 21 tūkstotis, taču tiek lēsts, ka līdz ar jaunajiem tarifiem medību atļaujas ļaus iekasēt virs miljona eiro un neoficiāli tiek minēts, ka tas ir viens no veidiem kā papildināt valsts budžetu, jo līdzīgi kā ar akcīzi no degvielas tā pilnībā savu mērķi nesasniedz.

Teorētiski no nodevām ieturētajai naudai pēc tam nozarē vajadzētu netiešā veidā atgriezties atpakaļ. Tas notiek, taču procentuālais sadalījums ir pārāk mazs. Un tas arī ir viens no mednieku neapmierinātības iemesliem.

“Viņai būtu jānāk. Medību likums pasaka, ka šīm te valsts nodevām simts procentu apmērā jāatgriežas medību saimniecības attīstības fondā. Diemžēl šī prasība kopš krīzes laikiem netiek pildīta,” saka Baumanis.

Pirmās dzirdīgās ausis Mednieku savienība jau atradusi. Uzklausīt argumentus bija gatava KPV.LV Saeimas frakcija, kuras pāstāvis vada arī Tausaimniecības attīstības komisiju - Jānis Vitenbergs sola tikties ar visām iesaistījām pusēm.

“Tas ir politisks lēmums, bet katrā gadījumā tam jābūt izsvērtam un attiecīgi jāsaprot, ka katra funkcija izmaksā sabiedrībai,” sacīja Lūsis. Valsts Meža dienestā izskanējušos skaitļus sauc par aprēķinātiem pamatoti, taču ne akmenī cirstiem.

TV3 neoficiāli zināms, ka Mednieku savienība būtu gatava kompromismam, ja kāpums būtu piedāvāts mazāks. Lai arī medības nav lēta izklaide, reģionos esot pietiekami daudz mednieku, kuriem došanās mežā ir daļa no ikdienas iztikas.