foto: LETA
Par partiju nelikumīgu finansēšanu Jūlijam Krūmiņam piespriež prāvu naudassodu
Krūmiņam un Raitumam piemēro kopumā 86 600 eiro sodu lietā par ZZS un "No sirds Latvijai" nelikumīgu finansēšanu.
112
2020. gada 17. janvāris, 17:08

Par partiju nelikumīgu finansēšanu Jūlijam Krūmiņam piespriež prāvu naudassodu

Jauns.lv / LETA

Prokuratūra uzņēmējam Jūlijam Krūmiņam un finansistam Jorenam Raitumam piemērojusi kopumā 86 600 eiro lielu sodu lietā par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "No sirds Latvijai" nelikumīgu finansēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore piemērojusi priekšrakstu par sodu un sodījusi divas fiziskas personas ar naudas sodu par "No sirds Latvijai" un ZZS nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā pirms pašvaldību vēlēšanām 2017.gada 3.jūnijā. Par minēto noziegumu izdarīšanu viena fiziskā persona sodīta ar 77 400 eiro sodu, bet otra - ar 8600 eiro sodu.

Abas fiziskās personas noteiktos naudas sodus pilnībā samaksājušas. LETA gan neizdevās precīzi noskaidrot, kāds naudas sods piemērots kurai personai. Krūmiņš pieļāva, ka lielākais naudas sods ir piemērots viņam, taču atzīmēja, ka ar šo jautājumu nodarbojas viņa juristi.

Tikmēr Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars izplatīja paziņojumu, kurā apgalvoja, ka Ģenerālprokuratūra izbeigusi kriminālprocesu pret Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS/LZP) lietā par ZZS, iespējams, nelikumīgu finansēšanu.

Arī mēra advokāts Jānis Rozenbergs apliecināja, ka prokuratūra daļā pret Truksni kriminālprocesu par ZZS iespējamu nelikumīgu finansēšanu izbeigusi, atzīstot, ka klienta darbībās netika konstatētas nozieguma pazīmes, proti, ka viņš būtu sekmējis partijas nelikumīgu finansēšanu.

"Pirms trim gadiem tika uzsākta šī nepamatotā kampaņa ar "masku šoviem", aizturēšanām un kratīšanām, kas tika īstenotas pret Jūrmalas pilsētas mēru," izteicies Tavars, "jāpateicas visiem, kuri nolēma nenosodīt Truksni, pirms tā bija lēmušas Latvijas Republikas tiesībsargājošās institūcijas."

Prokuratūra Truksnim tomēr ir saglabājusi apsūdzētā statusu attiecībā uz kāda "komandējuma epizodi". Šajā epizodē apsūdzēta arī Trukšņa biroja vadītāja Ingrīda Vilkārse. Neminot personu vārdus, prokuratūras preses sekretāre Majevska apliecināja, ka lietā ir divi apsūdzētie, par kuriem lēmumi vēl nav pieņemti.

Jau ziņots, 2018.gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tika sākts kriminālprocess par partijas "No sirds Latvijai" (NSL) un ZZS nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Šajā lietā pret Truksni tika sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu. 

Apsūdzība uzskatīja, ka Truksnis ir vienojies ar Krūmiņu par ZZS finansēšanu lielā apmērā, lai kā šajā politiskajā spēkā ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas biedrs izmantotu nelikumīgos ziedojumus, kas veikti ar trešo personu starpniecību, savām un politiskā spēka vajadzībām priekšvēlēšanu aģitācijai pirms Latvijas pašvaldību vēlēšanām 2017.gada vasarā. Kopumā tobrīd, prokuratūras ieskatā, Jūrmalas domes amatpersona pieņēmusi 27 500 eiro.

Ģenerālprokuratūra iepriekš sāka kriminālvajāšanu arī pret finansistu Jorenu Raitumu par nelikumīgu partijas finansēšanu lielā apmērā.

Truksnis un Vilkārse minētajā krimināllietā figurēja arī saistībā ar iespējamām nelikumībām ar kādu komandējumu. "Komandējuma epizodē" Truksnim inkriminē dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Vilkārse tiek apsūdzēta par dokumenta viltošanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

KNAB uzskatīja, ka Truksnis 2016.gada pavasarī informējis sava biroja vadītāju Vilkārsi par to, ka viņš nevarēs ierasties darbā. Darbiniece ieteikusi "uztaisīt prombūtni" un pēc tam noformējusi un saskaņojusi komandējuma rīkojumu. Tad darbiniece informējusi amatpersonu ("zināšanai"), uz kuru vietu noformēts komandējums.

Tāpat ziņots, ka Truksnis figurēja kā aizdomās turētais KNAB izmeklētā kriminālprocesā par iespējamu kukuļošanu saistībā ar dzīvokļa saņemšanu bezatlīdzības lietošanā. 

Truksnim šajā lietā joprojām aizdomās turētā statuss par kukuļņemšanu, proti, iespējams, amatpersona pieņēmusi bezatlīdzības lietošanā dzīvokli Jūrmalā, Turaidas ielā. Tāpat aizdomās turētā statusā par kukuļdošanu bija uzņēmējs Krūmiņš un viņa meita Maija Krieviņa.

Jūlijs Krūmiņš ierodas tiesas sēdē

gallery icon
33

Jūlija Krūmiņa 75 gadu jubilejas viesi

15. decembra vakarā ar grandiozu balli un prominentiem viesiem Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē 75. jubileju atzīmēja skandalozais uzņēmējs Jūlijs ...

gallery icon
80