foto: LETA
Sabiedriskajai apspriešanai nodots likumprojekts par būtisku NĪN samazināšanu primārajam mājoklim
Daudzdzīvokļu ēka Saulkalnes ielā.
Sabiedrība
2020. gada 15. janvāris, 18:04

Sabiedriskajai apspriešanai nodots likumprojekts par būtisku NĪN samazināšanu primārajam mājoklim

Jauns.lv / LETA

Tieslietu ministrija (TM) sabiedriskai apspriešanai trešdien nodevusi likumprojektus "Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā" un "Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli"", ar kuriem rosināts atcelt vai būtiski samazināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) primārajam mājoklim, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

Ar likumprojektiem piedāvāts atcelt NĪN primārajiem mājokļiem vērtībā līdz 100 000 eiro un samazināt NĪN primārajiem mājokļiem ar augstāku kadastrālo vērtību.

Ministrijā skaidroja, ka likumprojekti paredz paralēli jaunajām nekustamo īpašumu kadastrālajām vērtībām ieviest arī tā dēvēto speciālo vērtību, kuru izmantotu NĪN aprēķinam. Tādējādi tiktu noteikts, ka par primārajiem mājokļiem ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro NĪN tiktu atcelts. Savukārt, ja mājokļa vērtība pārsniegtu 100 000 eiro, tad NĪN aprēķinātu no šīs vērtības atņemot 100 000 eiro un iegūtajai starpībai piemērojot koeficientu 0,2, proti, nodokļa aprēķinam izmantotu 20% no iegūtās starpības.

TM līdz šī gada februāra sākumam plāno veikt papildu aprēķinus par pašvaldību prognozētajiem ieņēmumiem no NĪN un ar to iepazīstināt arī sadarbības partnerus un sabiedrību. 

Ar likumprojektiem iespējams iepazīties TM mājaslapā "https://tm.gov.lv/lv/cits/pazinojums-par-lidzdalibas-iespejam-likumprojekta-grozijumi-nekustama-ipasuma-valsts-kadastra-likuma".

Viedokli par izstrādātajiem likumprojektiem jāiesūta līdz 2020.gada 29.janvārim uz e-pastu "Jevgenija.Kucane@tm.gov".

Ideja par NĪN pilnīgu vai daļēju atcelšanu vienīgajam mājoklim ir sena, taču partijas līdz šim nav izšķīrušās tādu atbalstīt. Piemēram, 2013.gadā Saeimā atbalstu neguva deputāta Igora Pimenova (S) priekšlikumu, kas paredzēja noteikt minimālo dzīvojamo platību, kuru neapliktu ar NĪN. 2018.gadā Saeima noraidīja citas opozīcijas partijas "No sirds Latvijai" iesniegto likuma grozījumu projektu, kura mērķis bija iedzīvotājus atbrīvot no nodokļa maksāšanas par vienīgo mājokli.

Arī sabiedrības iniciatīvu platformā "ManaBalss.lv" bija iesniegta iniciatīva "Par nekustamā īpašuma nodokļu atcelšanu vienīgajam īpašumam", kas savāca vairāk nekā 26 000 parakstu, kas bija rekordliels parakstītāju daudzums, tomēr deputāti lēmumu par šo iniciatīvu nepieņēma. Sākotnēji iniciatīva ar aptuveni 10 000 parakstiem Saeimā nonāca 2016.gadā, bet vēlāk parakstu skaits tika papildināts.

NĪN ieņēmumi pamatā nonāk pašvaldību budžetos. Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis savulaik ir izteicies, ka NĪN veido ap 14% no visu Latvijas pašvaldību ieņēmumiem, attiecīgi tas noteikti ir vērtējams kā nozīmīga budžeta ieņēmumu daļa.