foto: LETA
Raidījums: Kleins akceptējis par neizdevīgu atzītā rūpniecības tirgus nomas līguma pagarināšanu
Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Druvis Kleins.
Sabiedrība
2020. gada 12. janvāris, 20:16

Raidījums: Kleins akceptējis par neizdevīgu atzītā rūpniecības tirgus nomas līguma pagarināšanu

Nekā personīga

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Druvis Kleins (“Rīgai”) pagājušā gada nogalē piekritis pagarināt par neizdevīgu atzīto, savulaik bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) akceptēto rūpniecības preču tirgus nomas līgumu uz 40 gadiem ar kompāniju, kas saistīta ar Ušakova kādreizējo padomnieku Ēriku Teilānu, svētdien vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Oktobrī raidījums vēstīja, ka Ušakova akceptētais AS "Rīgas centrāltirgus" (RCT) darījums ar "Promenex" par rūpniecības tirgus nomu var pašvaldībai nest vairāk nekā deviņu miljonu eiro lielus zaudējumus, un, iespējams, tas darīts bijušā mēra padomnieka Ērika Teilāna interesēs. Runa ir par ilgtermiņa saistībām, kurām beidzoties, pašvaldības uzņēmumam būtu privātajai kompānijai jāatmaksā ieguldītais un jāatpērk uzceltās ēkas, vēstīja “Nekā personīga”

Darījums bija pašvaldībai neizdevīgs un tā kā saistības netika pildītas, līgumu par rūpniecības preču tirgus iznomāšanu ar "Promenex" centrāltirgum būtu bijis jālauž. Tomēr gada beigās līgums ar Kleina akceptu tas pagarināts. No darījuma izņemts punkts par līguma laikā uzceltās ēkas atpirkšanu. Taču pretī “Promenex” ir saņēmis iespēju piedzīt RCT nesamaksāto parādu no Vidzemes tirgus nomnieka. Parāds cedēts par 250 000 eiro. Kā secina “Nekā personīga” parāda piedzīšanas tiesību nodošanas izdevīgumu novērtēt nevarot, jo kā Vidzemes tirgus bijušais nomnieks “Kaufmann”, tā “Promenex” ir savstarpēji saistītas firmas.

Kā oktobrī vēstīja “Nekā personīga”, konkurss par Rūpniecības preču tirgus teritorijas attīstīšanu tika izsludināts 2013.gadā. Pieteicies un uzvarējis viens pretendents - Igaunijā reģistrēta kompānija "Promenex OU", kas dibināta tikai dažus mēnešus pirms līguma parakstīšanas ar RCT Lai gan uzņēmums bija tikko dibināts un tam nebija nekādas pieredzes, Ušakovs darījumu akceptēja.

Līguma termiņš sākotnēji bija 12 gadi, un nomas maksa bija 100 000 eiro gadā. Nomnieks apņēmās iekārtot stāvvietas un modernas tirdzniecības vietas. Ja kaut kādu iemeslu dēļ līgumu nāktos lauzt, "Rīgas centrāltirgum" būtu jāatmaksā "Promenex" ieguldījumi. Drīz vienošanos paplašināja ar vēl vairākām stāvvietām un lielu tirdzniecības centru, pagarinot līgumu uz 30 gadiem. Ja ēkas uzceltu, tās "Rīgas centrāltirgum" būtu jāatpērk.

Rīgas domes Īpašumu departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes direktore Ilze Spūle-Statkus oktobrī raidījumam norādīja, ka līgumā ir tādi punkti, kuri ir sabiedrības interesēm neatbilstoši, piemēram, tie, kas paredz, ka pēc līguma termiņa beigām RCT ir pienākums atpirkt uzbūvētās būves par tā brīža tirgus vērtību. Arī Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) atzinis, ka līgums nav izdevīgs pilsētai.

Pēc tam kad Ušakovu ievēlēja Eiropas Parlamentā, viņa vietā par "Rīgas centrāltirgus" kapitāldaļu turētāja pārstāvi kļuva Vadims Baraņņiks, kurš sešus gadus veco līgumu nolēmis lauzt, jo vienošanos uzskata par tirgum neizdevīgu.

"Nekā personīgi' vēstīja, ka līguma izpilde bijusi Ušakovam svarīga un viņš prasījis Burovam nodrošināt līguma turpināšanu, pretī solot "Saskaņas" balsis par viņu kā mēru. Tomēr par Burovu nobalsoja arī Baraņņiks ar pārējiem neatkarīgajiem deputātiem.

"Nekā personīga" norādīja, ka igauņu kompānijas meitas uzņēmuma SIA "Promenex" juridiskā adrese ir Centrāltirgū. uzņēmuma valdes loceklis Maksims Rjabčikovs ir saistīts arī ar SIA "Kaufmann Concepts", kam iznomāts Vidzemes tirgus. Ar tirgu apsaimniekošanu saistītie uzņēmumi aizvedot līdz uzņēmējam un bijušajam Ušakova padomniekam Teilānam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās