Simtiem cilvēku pulcējas Zolitūdē, pieminot tos, kuri palika zem "Maximas" drupām. VIDEO
Pēc memoriāla atklāšanas cilvēki turpina nolikt svecītes un ziedus pie žoga, kas atdala memoriālu un teritoriju, kurā pirms diviem gadiem sabruka lielveikals. Piemiņas brīdī savās izjūtās dalījās arī Filips (pa labi), kurš traģēdijā zaudēja gan mammu, gan tēti.
Sabiedrība
2015. gada 21. novembris, 18:38

Simtiem cilvēku pulcējas Zolitūdē, pieminot tos, kuri palika zem "Maximas" drupām. VIDEO

Jauns.lv

Uz Zolitūdes traģēdijai veltīto pareizticīgo dievkalpojumu un pagaidu piemiņas vietas atklāšanu sagruvušā veikala "Maxima" vietā šovakar pulcējušies vairāki simti cilvēku.

Pasākumā ieradušies traģēdijā cietušie, bojā gājušo tuvinieki, glābēji, amatpersonas, piemēram, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), premjera pienākumu izpildītājs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, un citi cilvēki, kas atnākuši pieminēt bojāgājušos.

Dievkalpojums notika pagaidu piemiņas vietā, ap kuru ir izvietoti simtiem sveču. Plkst.17.44 - laikā, kad pirms diviem gadiem iegruva "Maxima" jumts, - ar traģēdijai speciāli veltītu dziesmu "Eņģeļu koris" tika atklāts pagaidu memoriāls, kas izveidots par Rīgas pašvaldības līdzekļiem.

Pēc memoriāla atklāšanas cilvēki turpina nolikt svecītes un ziedus pie žoga, kas atdala memoriālu un teritoriju, kurā pirms diviem gadiem sabruka lielveikals. Uz traģēdijas vietu atbraukusī ugunsdzēsēju automašīna, godinot bojāgājušos ugunsdzēsējus un citus cietušos, uz brīdi ieslēdza skaņas signālus.

Jau ziņots, ka pagaidu piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas teritorijā par 41 322 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), izbūvēja AS "Būvuzņēmums restaurators". Savukārt biedrība "Zolitūde 21.11." rada pagaidu memoriāla risinājumu - simbolisku gaismas stabu, kas tiecas uz debesīm, ar izgaismotiem skaitļiem 21.11.2013. Objekta māksliniece ir Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Arta Goldberga.

Pagaidu memoriāls izvietots nogruvušā lielveikala teritorijā - tur, kur iepriekš atradās ieeja veikalā. Uz tā vairākās valodās rakstīts: "2013.gada 21.novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu."

Zolitūdes notikumu piemiņai īpašā veidā iedegts viens no gaismas festivāla "Staro Rīga" objektiem - instalācija "Gaismu sauca" uz AB dambja. Plkst.17.44 lieljaudas prožektori vērsa gaismas starus debesīs, aicinot ikvienu šajā brīdī domās pieminēt Zolitūdes traģēdijas upurus.

Fragmenti no grāmatas par Zolitūdes traģēdijas upuriem

Kā ziņots, šodien aprit divi gadi kopš Zolitūdē notikušās traģēdijas, kad Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Šī traģēdija kļuva par lielāko Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Saistībā ar traģēdiju pašlaik izskatīšanai tiesā ir nodota apjomīga krimināllieta, kurā iesaistīti 263 cietušie, deviņi apsūdzētie un trīs prokurori, kā arī vairāk nekā 140 liecinieki un vismaz desmit eksperti. Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos, to skatīs trīs tiesneši un viens rezerves tiesnesis. Lietā pieteiktas kompensācijas 155 miljonu eiro apmērā. Pirmā tiesas sēde notiks Ķīpsalas hallē 8.decembrī.

Dažādos ekspertu sniegtajos atzinumos iepriekš norādīts, ka traģēdija varētu būt notikusi, jo būvniecības procesā pieļautas rupjas kļūdas slodžu noteikšanā uz pārseguma konstrukciju, kā arī jumta nesošo kopņu apakšējās joslas savienojošajam mezglam aprēķināta un izprojektēta nepietiekama nestspēja.

Viena ar Zolitūdes traģēdiju saistīta krimināllieta jau tikusi izskatīta. Izmeklējot traģēdiju, policija atklāja viltotus būvniecības dokumentus. Par to 2014.gadā prokuratūra kāda uzņēmuma dibinātājam piemēroja 1920 eiro naudas sodu.

Dažādās tiesās pašlaik tiek izskatītas arī 13 Zolitūdes traģēdijas civillietas, kurās kopējā prasību summa pārsniedz 635 miljonus eiro. Starp prasītājiem ir bojāgājušo ģimenes, cietušie un tuvinieki, bet starp atbildētājiem dominē "Maxima Latvija", "Homburg Zolitude" un "Tineo".

Šogad darbu pabeigusi arī Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija, nosaucot septiņas politiski un morāli atbildīgās personas, kā arī secinot, ka pie traģēdijas, iespējams, novedusi valsts un pašvaldību īstenotā politika būvniecības jomā.

Sestdien notika vairāki piemiņas pasākumi, tostarp tika prezentēta grāmata "Atceries Zolitūdi", kurā apkopoti traģēdijā cietušo un viņu tuvinieku stāsti. Grāmatu izveidoja biedrība "Zolitūde 21.11.", kurā apvienojušies traģēdijā cietušie un viņu tuvinieki.


LETA/ Video: LTV