Trīs procenti naida jeb – kāpēc latvieši Latvijā dedzina valsts karogu?
Jaunākās aptaujas liecina, ka Latvijā ir 3 procenti iedzīvotāju, kas šo valsti ienīst. Pāris dienu pirms svētkiem Vecrīgas centrā varēja redzēt iereibušus latviešus, kuri ar šķiltavām centās aizdedzināt Latvijas karogu.
Viedokļi
2015. gada 23. novembris, 06:12

Trīs procenti naida jeb – kāpēc latvieši Latvijā dedzina valsts karogu?

Jauns.lv

Aizvadīto valsts svētku nedēļā LNT vēstīja par jaunu sabiedrības aptauju – vai jūtat lepnumu par Latviju? Lielākā daļa atbildējuši, ka jūt – ja ne ikdienā, tad vismaz brīžos, kad izskan mūsu sportistu un zinātnieku sasniegumi. Turpretī trīs procenti paziņoja, ka viņi Latviju ienīst.

Šie šķietami mazie procenti ir ap 60 000 dzīvē vīlušos cilvēku – vērā ņemama ienaidnieku armija... Un tie nav tikai anonīmas aptaujas skaitļi, viņi ir tepat mums līdzās. 16. novembrī, divas dienas pirms Latvijas neatkarības svētkiem, četri šādi domājošie (drīzāk – nedomājoši vai intelekta neapgrūtināti) izlīgoja no kādas Vecrīgas ēkas.

Kādas firmas nolīgti melnstrādnieki nekvalificētiem darbiem būvobjektā, manāmi iereibuši, pēc vecuma spriežot, uzauguši jau neatkarīgajā Latvijā. Viņus neinteresēja „Staro Rīga”, uz apkārt notiekošo kompānija raudzījās ar naidu. Vaļņu ielā pie viesnīcas, pretim „Zvaigznes ABC” grāmatnīcai, barvedis ieraudzīja izkārtu Latvijas karogu.

Skaļi bļaudams, kā viņš nīst Latviju, deģenerāts izvilka no kabatas šķiltavas un centās sasniegt valsts simbolu. Tas bija par augstu, gaita par ļodzīgu, talkā sauktais draugs, lai palīdz pacelt līdz karogam, arī bija švaks palīgs. Un viņi bija latvieši. Nekādi sveši ienācēji, un tomēr sveši. Uz garāmgājējas saucieniem – ko jūs darāt!? – barvedis murmulēja, ka neieredz Latviju, kas viņam neko neesot devusi. “Varbūt tu neproti paņemt?” viņš saņēma atbildi.

Bet kompānija turpināja vainot visus citus. Ko Latvija, te tūlīt būs bēgļi, tos viņi arī nevar ciest. Droši vien valdība un bēgļi bija vainīgi arī pie padibeņu nākamā rīta paģirām. Viņi solījās braukt prom no Latvijas – tur kāds lumpeņus gaida ar atplestām rokām. Latvijas vietā varēs ienīst Anglijas karalieni...

Tikmēr dažu minūšu laikā atbrauca pašvaldības policisti – tuvumā ir novērošanas kamera. Oficiālais skaidrojums: “16. novembrī plkst. 21:43 pašvaldības policijas patruļas darbinieki aizturēja personu reibuma stāvoklī, kura mēģināja nolauzt karogu no karoga turētāja, uzvedās agresīvi, izteicās rupjiem, cieņu aizskarošiem vārdiem, mēģināja izraisīt konfliktu ar policijas darbiniekiem. Plkst. 21:56 persona nogādāta Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldē, kur personai sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par sīko huligānismu.”

Tāds, lūk, atgadījums. Tāpēc es nebaidos no dažiem vai vairākiem simtiem bēgļu. Ja pratīsim gan pasniegt roku, gan parādīt savu nostāju, viņi mūsu karogu cienīs. Pretstatā tiem aptaujas trim procentiem.


Māris Puķītis, „Kas Jauns Avīzes ” galvenais redaktors/Foto: Rojs Maizītis/Lita Krone/LETA