foto: LETA
Pēc 2 gadiem vīnziņu pasaules čempionāts varētu notikt Rīgā
Rīga cīnīsies par iespēju 2022.gadā uzņemt Pasaules vīnziņu čempionātu.
2019. gada 12. decembris, 17:37

Pēc 2 gadiem vīnziņu pasaules čempionāts varētu notikt Rīgā

Jauns.lv / LETA

Rīga cīnīsies par iespēju 2022.gadā uzņemt ASI ("Association de la Sommellerie Internationale") jeb Starptautiskās vīnziņu asociācijas Pasaules vīnziņu čempionātu, informēja Latvijas Vīnziņu asociācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas konkurentes cīņā par tiesībām rīkot 2022.gada Pasaules vīnziņu čempionātu ir Francijas, Jaunzēlandes un Gruzijas galvaspilsētas. 

Kopš 1969.gada, kad pirmais pasaules čempionāts norisinājās Briselē (Beļģijā), pasaules čempionāti notikuši tādās pasaules vīna darīšanas lielvalstīs, kā, piemēram, Argentīnā (Mendozā), Čīlē (Santjago), Francijā (Parīzē un Vjenā), Portugālē (Lisabonā), Grieķijā (Rodā un Atēnās), Itālijā (Milānā) un citur. 

Ja 2022.gadā Pasaules čempionāta tiesības tiks piešķirtas Rīgai, pasaules čempionātu vēsturē tas būs pirmais gadījums, kad čempionāts notiek valstī, kurā nav ilgstošu vīna darīšanas tradīciju, norādīja Latvijas Vīnziņu asociācija. 

Starptautiskā vīnziņu asociācija 2022.gada čempionāta norises vietu paziņos jau pirms Ziemassvētkiem.

"Centīsimies pārliecināt Starptautisko vīnziņu asociāciju, ka, lai arī neesam vīna darīšanas lielvalsts, Rīga un Latvija pārstāv vienu no aizrautīgākajām vīna kultūrām Eiropā - mums ir augstākās raudzes vīna un šampanieša festivāls "Riga Wine & Champagne", attīstīta restorānu un bāru kultūra, izglītoti vīnziņi, kas guvuši panākumus Eiropas un pasaules līmenī," skaidroja 2017.gada Eiropas čempions vīnzinībās un viens no organizatoru komandas pārstāvjiem Raimonds Tomsons. 

Plānots, ka paralēli oficiālajai čempionāta programmai, kurā piedalīsies vīnziņi no 80 valstīm, Pasaules čempionāta laikā Rīgā varētu norisināties arī tradicionālais "Riga Wine & Champagne" festivāls, piedāvājot vakariņas, meistarklases un vīnu parādes gardēžiem un vīnmīļiem no visas pasaules. 

Organizatori apņēmušies sarīkot arī Pasaules kausu "sabrage" jeb šampanieša kakliņa nošķelšanā ar zobenu, kā arī aklās degustācijas dzīres, dodot iespēju ierindas gardēžiem degustēt un sacensties ar pasaules labākajiem vīnziņiem. 

"Pasaules čempionāts Rīgā ne tikai pozitīvi ietekmētu vīna, gardēdības un restorānu kultūru Rīgā un Baltijas valstīs kopumā, bet arī nestu būtisku pienesumu Rīgas un Latvijas ekonomikai. Konkursa laikā Latvijā ciemotos vairāk nekā 80 valstu delegāciju pārstāvji no visas pasaules," norādīja Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis. 

Pasaules vīnziņu čempionāta pieteikumu gatavo un organizāciju uzņēmusies Latvijas Vīnziņu asociācija sadarbībā ar SIA "Nords Event Communications", kuras kontā ir gan "Riga Wine & Champagne" festivāls, gan Rīgas maratoni un citi liela mēroga pasākumi. 

Par piemērotāko laiku čempionāta norisei organizatori izraudzījušies 2022.gada septembri, iesaistot gan lielākās viesnīcas, piemēram, "Kempinski Grand Hotel Riga", gan labākos Rīgas restorānus, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, "Hanzas peronu" u.c.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās