foto: LETA
KNAB vērtēs ar LLU rektores Pilveres ģimeni saistīta uzņēmuma piesaistīšanu augstskolas projekta īstenošanai
Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Irina Pilvere
112
2019. gada 11. decembris, 12:34

KNAB vērtēs ar LLU rektores Pilveres ģimeni saistīta uzņēmuma piesaistīšanu augstskolas projekta īstenošanai

Jauns.lv / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs izskanējušo informāciju, ka Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) Eiropas fondu projekta īstenošanai kā vienu no sadarbības partneriem piesaistījusi uzņēmumu, kurā rektore Irina Pilvere ir padomes locekle.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā noskaidroja KNAB, birojs pievērsis uzmanību minētajai situācijai un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei izvērtēs publiski izskanējušo informāciju.

Latvijas televīzijas raidījums "de facto" iepriekš vēstīja, ka LLU Eiropas fondu projekta īstenošanai kā vienu no sadarbības partneriem piesaistījusi AS "Ziedi JP".

Raidījums vēstīja, ka uzņēmums "Ziedi JP" jau vairākus gadus eksperimentē ar jauna veida mēslojuma radīšanu un izmantošanu. 

LLU šā gada janvārī Zemkopības ministrijā aizstāvēja inovāciju projekta pieteikumu "Jaunas tehnoloģijas izstrāde augu mēslošanas līdzekļu ražošanai no biogāzes ražotnes fermentācijas atliekām - digestāta un šķeldas koģenerācijas atliekām - koksnes pelniem". 

LLU Augsnes un augu zinātņu institūta profesors, vadošais pētnieks Aleksandrs Adamovičs uzsvēris, ka veikt pētījumu ir viņu pašu sen lolota iniciatīva. Bet projekta sākotnējā grupā bija ne vien pētnieki no universitātes un mežzinātnes institūta, bet arī no "Ziedi JP", jo uzņēmumam bijušas iestrādnes.

Adamovičs noliedzis jebkādu Pilveres ietekmi uz šī projekta tapšanas gaitu.

Zemkopības ministrijā ideja atzīta par nozares inovāciju un šajā rudenī projektu apstiprināja Lauku atbalsta dienests, piešķirot fondu līdzfinansējumu 390 420 eiro uz visiem deviņiem projektā iesaistītajiem partneriem. 

Fondu aktivitāte paredz līdzfinansēt 90% no projekta. Tajā LLU ir vadošais partneris, kas pētījumam saņems 217 000 eiro no publiskā finansējuma. Trīs lielākie sadarbības partneri - institūts "Silava", "Ziedi JP" un SIA "Pampāļi". Viņi ieguvuši tiesības uz aptuveni 50 000 eiro katrs. 

Firmas.lv informācija liecina, ka uzņēmuma padomes locekle ir Irina Pilvere, padomes priekšsēdētājs ir viņas vīrs Juris Pilveris, bet padomes priekšsēdētājs ir dēls Uldis Pilveris. Valdē darbojas rektores meita Aija Pilvere-Javorska.

Uzņēmums pērn apgrozīja 5,5 miljonus eiro, bet strādāja ar 1,4 miljons eiro lieliem zaudējumiem.

Irina Pilvere "de facto" interviju atteikusi, ar norādi, ka ar šo projektu nav saistīta - nav parakstījusi ne iesniegtos dokumentus un nav pētniece tajā. Savukārt viņas vīrs apgalvojis, ka sievas amats universitātē nav palīdzējis tikt pie viņus interesējošā projekta. 

Lauku atbalsta dienests, kas projektu apstiprinājis, problēmu sadarbības partnera izvēlē nav saskatījis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās