foto: Paula Čurkste/LETA
Pašvaldību savienība raizējas par deputātu skaita samazinājumu - būšot divreiz mazāk nekā citur Baltijā
Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.
Politika
2019. gada 9. decembris, 08:43

Pašvaldību savienība raizējas par deputātu skaita samazinājumu - būšot divreiz mazāk nekā citur Baltijā

Jauns.lv / LETA

Līdz ar pašvaldību reformā rosināto deputātu skaita samazinājumu krasi saruks iedzīvotāju pārstāvniecība, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Viņš arī zināja teikt, ka, samazinot pašvaldību deputātu skaitu no 1614 līdz 750, kā to plāno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), finanšu ekonomija būs aptuveni 1,2%, kas, viņaprāt, nav liela.

Turklāt, pēc viņa paustā, Lietuvā ir 1700 pašvaldību deputātu, bet Igaunijā - 1600.

Kaminskis uzskata, ka līdz pašreizējo VARAM piedāvājumu iedzīvotāju pārstāvniecība krasi pazudīs.

Kā vēstīts, pēc pašvaldību reformas deputātu skaits vietvarās varētu sarukt par 864 domniekiem jeb 54%, izriet no VARAM sagatavotajiem grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kurus otrdien plānots skatīt valdībā.

Līdz ar to kopējais pašvaldību deputātu skaits valstī varētu būt 750 deputāti.

Pašreizējā pašvaldību sistēmā ir 1614 pašvaldību deputāti no 119 pašvaldībām, taču plānots, ka teritoriālās reformas rezultātā pašvaldību skaits samazināsies līdz 39 vietvarām.

VARAM uzskata, ka efektīvai pašvaldības lēmējvaras darbības nodrošināšanai, veicot teritoriālo reformu, būtu nepieciešams pārskatīt pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu, izvirzot divus pamatkritērijus.

Proti, deputātu skaits būtu nosakāms tāds, lai atbilstoši iedzīvotāju skaita palielinājumam jaunajā pašvaldībā tiktu nodrošināta samērīgāka deputātu pārstāvniecība, kā arī, lai tiktu radīta iespēja veidot efektīvāku pašvaldību komiteju darbību noteiktu jautājumu risināšanā.

VARAM izstrādātie grozījumi paredz, ka tajās pašvaldībās, kur pēc reformas būs līdz 30 000 iedzīvotāju, strādās 15 deputāti, bet tajās, kur būs 30 001 līdz 60 000 iedzīvotāju - 19 deputāti.

Pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits būs vairāk nekā 60 000 iedzīvotāju, domē strādās 23 domnieki, bet Rīgā joprojām būs 60 deputāti.

Pēc VARAM aprēķiniem, deputātu skaitam samazinoties par 864 personām, gada laikā tiktu ietaupīti 995 328 eiro.