10.vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš" Rīgā

gallery icon
20
Sabiedrība
2019. gada 5. decembris, 19:33

FOTO: festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" savdabīgās eglītes izrotā galvaspilsētu

Jauns.lv / LETA

Šodien plkst.16 ar izstādes, svētku uzdevuma un egles iedegšanu, sācies 10.vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš", informē Rīgas domē.

Plkst.16 Rātsnamā notika izstādes "Rīgas egles stāsts" atklāšana. Tā ir retrospektīva fotogrāfiju izstāde, kurā apkopota daļa no deviņu gadu laikā radītajiem interesantākajiem un savdabīgākajiem Latvijas mākslinieku autordarbiem, kuri radīti īpaši festivālam. Visu festivāla norises laiku šādas izstādes būs apskatāmas arī Austrumu, Pārdaugavas un Ziemeļu izpilddirekcijās.

Savukārt plkst.16.30 Rātslaukumā, izspēlējot leģendu par pirmo rotāto svētku egli Rīgā, tika iedegta svētku egle, kas arī ir viens no festivāla objektiem.

Festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" veidotāji aicina mājas, telpas vai privātas zonas noformēšanā iesaistīties ikvienu iedzīvotāju. Savas idejas ir iespējams nofotografēt un nosūtīt uz e-pastu "eglufestivals@riga.lv." Darbi tiks izvērtēti, un interesantāko ideju autori - apbalvoti.

Kā norāda domē, viena no leģendām vēstī, ka pirmā svētku eglīte 1510.gadā izrotāta tieši Rīgā. Latvijas Valsts arhīvā atrodamos Melngalvju nama vēsturiskajos dokumentos ir saglabājies Vastlāvju seno svētku svinēšanas apraksts Rīgas Rātslaukumā. Šī leģenda arī kalpojusi par ideju festivāla izveidei.

Šogad festivāls atzīmē savu 10 gadu jubileju un joprojām ir vienīgais Ziemassvētku tematikai veltītais urbānās mākslas un vides dizaina festivāls Eiropā. Kopš festivāla sākuma kopumā radīti vairāk nekā 200 oriģināli mākslas un vides dizaina darbi. Vairāki festivāla objekti ir eksponēti Latvijas kaimiņvalstu galvaspilsētās - Tallinā un Viļņā. 

"Tas ir pamanīts un novērtēts arī Vācijas, Itālijas, Japānas, Krievijas un citu valstu plašsaziņas līdzekļos, atzīstot to par vienu no savdabīgākajiem, apskates vērtiem pasākumiem Eiropā," norāda pašvaldībā.

Festivāla jubilejas gadā lielākoties vides objekti apskatāmi Kronvalda parkā.