Politika
2019. gada 26. novembris, 15:06

Oļegam Sencovam Strasbūrā pasniedz Saharova balvu

Jauns.lv

Otrdien, 26. novembrī, Strasbūrā svinīgā apbalvošanas ceremonijā ukraiņu kinorežisoram un cilvēktiesību aktīvistam Oļegam Sencovam pasniedza 2018. gada Saharova balvu par domas brīvību.

Oļegs Sencovs ieradās Strasbūrā, lai personīgi saņemtu savu apbalvojumu par domas brīvību.

Apbalvošanas ceremonijā 2018. gadā kinorežisors nevarēja piedalīties, jo tajā laikā atradās ieslodzījumā Krievijā. Oļegs Sencovs tika apcietināts par to, ka protestēja pret savas dzimtās Krimas aneksiju.

2019. gada 7. septembrī viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma Krievijā, saskaņā ar Krievijas un Ukrainas vienošanos par ieslodzīto apmaiņu.

Pasniedzot balvu 2018. gada laureātam, EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli sacīja: “Sencova kungs, Jūs skaidri un noteikti esat aizstāvējis savus principus un pārliecību, par ko samaksājāt tik augstu cenu - savu brīvību. Nevienam cilvēkam nekad nevajadzētu par to maksāt.”

EP priekšsēdētājs Sasoli veltīja uzslavu brīvības cīnītāju drosmei, kuri neklusē, kad tiek pārkāptas cilvēktiesības. “Sencova kungs tika atbrīvots, bet daudzi citi, tostarp blogeri un žurnālisti, piemēram, Staņislavs Asejevs, joprojām tiek turēti ieslodzījumā Austrumukrainā. Mēs pieprasām, lai viņus nekavējoties atbrīvo.”

Uzrunājot klātesošos, Oļegs Sencovs norādīja: ‘’[...] Šīs balvas saņemšana reizē ir milzīgs gods un milzīga atbildība. Es pieņemu šo balvu nevis kā personīgu pagodinājumu, bet kā atzinību un atbalstu visiem Ukrainas politieslodzītajiem, kuri mocījās Krievijas cietumos, un visiem, kas joprojām atrodas ieslodzījumā.”

Oļegs Sencovs atzinīgi novērtēja ES un tās demokrātiskās vērtības un kritizēja Krievijas praksi rīkot provokatīvas militāra rakstura aktivitātes.

Par Oļegu Sencovu

Oļegs Sencovs - kinorežisors no Ukrainas, kurš tika apsūdzēts “teroristiska rakstura nodarījumos’’ pret Krievijas de facto okupācijas varu Krimā, un kuram bija piespriests 20 gadus cietumsods. Organizācija Amnesty lnternational aprakstīja šo tiesas procesu kā “netaisnīgu lietas izskatīšanu militārajā tiesā”. O. Sencovs kļuva par atpazīstamu simbolu pasaulē, kas atgādināja par aptuveni 70 Ukrainas valstspiederīgo likteņiem, kurus Krievijas okupācijas vara Krimā pēc pussalas aneksijas nelikumīgi apcietināja, un kuriem bija piespriesti ilgi cietumsodi.

Ukraina un Krievija apmainās ar gūstekņiem 2019. gada rudenī: atbrīvots arī režisors Sencovs un 24 ukraiņu jūrnieki

gallery icon
17

Protestējot pret nelikumīgo aizturēšanu un notiesāšanu, apcietinājumā O. Sencovs pieteica bada streiku, kas turpinājās vairāk nekā 140 dienas. 2018. gada 6. oktobrī O. Sencovs bija spiests pārtraukt streiku, jo cietuma administrācija piedraudēja piemērot pret viņu piespiedu barošanas procedūru.

2018.gada finālisti

Oļegs Sencovs bija viens no trim finālistiem, kurus 2018. gadā izvirzīja Saharova balvai. Divi pārējie finālisti - 11 nevalstiskas organizācijas, kas aizsargā migrantu cilvēktiesības un glābj viņu dzīvības Vidusjūrā, un Nasers Zefzafi (Nasser Zefzafi), masu protestu kustības Hirak Rifas reģiona vadītājs Marokā.

Par Saharova balvu

Katru gadu Eiropas Parlaments piešķir Saharova balvu par domas brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Balvas mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības. Balva izveidota 1988. gadā, un šogad to pasniegs 31 reizi.