foto: Ieva Leiniša/LETA
Kas īsti ir "Party bomzis" un pārējie, kuri organizē Saeimas atlaišanu
Galvenais, ka dod ēst – Igors Lukjanovs pērn brokastīs Eiropas Savienības mājā Rīgā. Viņš kārtējo reizi mēģina panākt Saeimas atlaišanu.
Sabiedrība
2019. gada 22. novembris, 13:58

Kas īsti ir "Party bomzis" un pārējie, kuri organizē Saeimas atlaišanu

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Nepilnas nedēļas laikā par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu portālā Latvija.lv parakstījās vairāk nekā 20 000 cilvēku (tagad skaitlis ir lielāks). Nu jau publiskajā telpā plaši izskanējis, kas ir šā dusmu balsojuma organizatori.

Tajā pašā laikā par daudziem tiešām būtiskajiem grozījumiem likumā Par nekustamā īpašuma nodokli kopš 18. maija elektroniski parakstījušies tikai nedaudz vairāk par 7570 cilvēku.

Nelūgs viesis pie uzkodu galdiem

Banketu viešņas Igora Lukjanova saviesīgā dzīve laiku lokos

Par banketu un saviesīgu pasākumu "mēbeli" dēvētais Igors Lukjanovs valdības namā ticies ar premjerministru Māri Kučinski, kur trešdien tika parakstīts ...

gallery icon
73

Saeimas atsaukšanu ierosinājusi biedrība Varu Latvijas tautai un Centra partija. Biedrību ar visai pretenciozo nosaukumu vada Igors Lukjanovs, dēvēts par "Party bomzi". Šo iesauku viņš ieguvis kā biežs dažādu sarīkojumu nelūgts, bet rīkotāju pieciests viesis. Viņa interešu ir loks plašs – no gleznu izstāžu atklāšanas līdz kūdrāju apsaimniekošanas konferencei, galvenais ir, lai pasniedz uzkodas un vismaz kafiju. Papildus bezmaksas ēšanai Lukjanova svarīgākā nodarbe ir būt par interneta lapas protesti.lv redaktoru – tiražēt Kremļa ziņas un nomelnot Latvijas valsti.

Varu Latvijas tautai arī 2015. un 2016. gadā mēģināja savākt parakstus par Saeimas atlaišanu, bet toreiz neveiksmīgi – tātad labs nebija arī iepriekšējais deputātu sasaukums un drīzāk runa ir par vēršanos pret parlamentāro demokrātiju, izmantojot tās dotās iespējas.

Ar Štirlicu priekšgalā

Mazzināmā Centra partija startēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās, savācot 2312 balsis jeb 0,49 procentus. Piesaucot patriotismu un kristīgi konservatīvas vērtības, partija solīja apturēt imigrāciju, saglabāt skaidras naudas apriti, aizstāvēt cilvēkus “pret uzspiesto čipizāciju”, iestājās pret “genderisma ideoloģiju, dzimumdzīves, LGBT un homoseksuālisma publisku propagandu”.

Partijas pirmais numurs Normunds Grostiņš ir zinātnes aprindās nezināma Latvijas Nākotnes pētījumu institūta valdes priekšsēdētājs. Viņš nomainījis ne vienu vien partiju, vadījis Eiroskeptiķus, tad pieslējies Rīcības partijai, pēc tam īsu laiku No sirds Latvijai, bet pērn izslēgts par vēlēšanu reklāmas kritiku.
Aktīvs kopš jaunības – astoņdesmitajos gados bijis Latvijas Valsts universitātes komjaunatnes komitejas sekretāra vietnieks, šis vārds atrodams čekas ziņotāju kartotēkā ar segvārdu Štirlics.

foto: LETA
Centra partijas pirmais numurs Normunds Grostiņš.

Kremļa motociklists

Vēl daudz odiozāks centristu pārstāvis ir Edvīns Puķe, kurš pieder Kremli atbalstošajam Krievijas motociklistu klubam "Nakts vilki". Ja ieskatās viņa "Facebook" profilā, simpātijas pret Kremli un dziļa nepatika pret NATO, Eiropas Savienību un Latviju tās pašreizējā valstiskajā veidolā ir acīmredzamas.

foto: LETA
Kremli atbalstošajā Krievijas motociklistu kluba "Nakts vilki" biedrs Edvīns Puķe.

Uz Eiroparlamentu Centra partijas rindās kā otrais numurs kandidēja Putina Krievijas draugs, partijas Alternatīva Vācijai Bundestāga deputāts, Kazahstānā dzimušais Valdemārs Herdts, kurš atbalsta Krimas aneksiju.

Dažs jau veido valdību

Lai izmantotu tiesības rosināt Saeimas atsaukšanu, ierosinājuma autoriem 12 mēnešu laikā kopumā – gan elektroniski, gan citos veidos – jāsavāc un jāiesniedz Centrālajā vēlēšanu komisijā ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 154 865 vēlētāju paraksti.

Termiņš noslēgsies 2020. gada 14. novembrī. Ja savāks nepieciešamo parakstu skaitu, par šo jautājumu būs jānotiek tautas nobalsošanai.

Tikmēr daži, kā tautā saka, jau dala ādu, kaut lācis vēl mežā. Proti, Saeimas deputāts, saskaņietis Nikolajs Kabanovs lēš, ka ārkārtas vēlēšanās "Saskaņa" un no KPV LV patriektais Aldis Gobzems dabūtu vairāk nekā 35 vietas – pateicoties tradicionālajai Saskaņas kvotai un neapmierinātajiem KPV LV vēlētājiem. "Attīstībai/Par!" zaudētu balsis, bet Zaļo un zemnieku savienība atgūtu. “Ir iespēja izveidot koalīciju "Saskaņa" +  Gobzems un ZZS,” ar paredzējumiem "Facebook"  dalās Kabanovs.

Arī viņa bijušais partijas biedrs, agrākais eirodeputāts Andrejs Mamikins jau parakstījies par Saeimas atlaišanu un aicina to darīt arī pārējos. Tas viss nozīmē arī izdevumus – referendums vien var izmaksāt vismaz 2,5 miljonus eiro un vēl tikpat ārkārtas vēlēšanas. Un labākajā gadījumā runa ir tikai par naudu.

Šis un daudz kas cits interesants "Kas Jauns Avīzē":

foto: Izdevniecība Rīgas viļņi
"Kas Jauns Avīzes" jaunākais numurs.