foto: Zane Bitere/LETA
"Delna" aicina valdību nevirzīt Purgaili FKTK priekšsēdētājas amatam
Santa Purgaile uzvarēja konkursā uz FKTK padomes priekšsēdētāja amatu.
Sabiedrība
2019. gada 23. septembris, 19:09

"Delna" aicina valdību nevirzīt Purgaili FKTK priekšsēdētājas amatam

Jauns.lv / LETA

Sabiedrība par atklātību "Delna" aicina valdību nevirzīt Santu Purgaili Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas amatam, informēja biedrības direktore Liene Gātere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šādu aicinājumu organizācija pamato ar Purgailes iepriekš ieņemtajiem vadošiem amatiem privātā sektora kredītiestādēs, tostarp bankas "Citadele" valdes locekles amatu no 2012.gada.

"Ņemot vērā FKTK likumā noteikto un ievērojot arī valdības pieteikto un veiksmīgi uzsākto finanšu sektora "kapitālo remontu", "Delnas" ieskatā, būtu svarīgi, lai jaunais FKTK padomes priekšsēdētājs ir neatkarīga, neietekmējama persona, kura spēj īstenot pārmaiņas sabiedrības interesēs un atgūt sabiedrības un investoru uzticību Latvijas finanšu tirgum," skaidro Gātere.

Biedrības ieskatā, ilgstošā Purgailes nodarbinātība privātajā banku sektorā un nesenais augstais amats rada risku, ka kandidātes darbība komisijas priekšsēdētājas amatā varētu būt vairāk privāto banku, nevis sabiedrības interesēs.

"Arvien vairāk valstu ir ieviesušas vai apsver ieviest instrumentus, lai mazinātu "rotējošo durvju" principu, kad augsta līmeņa darbinieki no valsts sektora pāriet darbā privātajā sektorā, kuru iepriekš uzraudzīja, vai otrādi, nemainot darbības nozari. "Delna" ierosina arī Latvijā ieviest "atdzišanas periodu", kurā augsta līmeņa valsts amatpersonas, tajā skaitā FKTK padomes locekļi, nedrīkstētu mainīt darbu no valsts uz privāto sektoru un otrādi, nemainot nozari," uzsver Gātere.

Purgaile uzvarēja konkursā uz FKTK padomes priekšsēdētāja amatu. Viņas kandidatūra tiks virzīta apstiprināšanai Ministru kabinetā 1.oktobrī, taču gala lēmums par iecelšanu amatā būs jāpieņem Saeimai.

Purgaile kopš 2012.gada strādā bankā "Citadele", kur ieņem valdes locekles amatu. Sākotnēji viņa bija arī biznesa attīstības direktore, bet vēlāk - no 2017.gada - korporatīvo klientu apkalpošanas direktore. Kopš 2017.gada potenciālā FKTK padomes priekšsēdētāja ir arī Latvijas Finanšu asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētāja. Iepriekš Purgailes darbavieta bija "SEB banka", kur viņa no 2009. līdz 2012.gadam vadīja privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam viņa vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.

Purgaile ir ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā un uzņēmējdarbībā. Viņa apguvusi arī vadības prasmju programmu Vallenberga institūtā (Wallenberg Institute) Zviedrijā. Purgaile teicami pārvalda angļu un krievu valodu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās