Politika
2019. gada 12. septembris, 22:15

Levita un Saeimas prezidija tikšanās reizē pārrunāta Valsts padomes izveides iespējas

Jauns.lv / LETA

Pirmajā Valsts prezidenta Egila Levita un Saeimas prezidija tikšanās reizē tika pārrunāti ne tikai aktuālie jautājumi, bet arī sāktas sarunas par neatkarīgas Valsts padomes izveidošanu, kuras uzdevums būtu sniegt atbalstu valdībai un Saeimai kvalitatīvu likumprojektu sagatavošanā pirms to pieņemšanas, informēja Valsts prezidenta kanceleja.

Tikšanās ar Saeimas prezidiju ir jauna tradīcija, ko iedibinājis Levits un jau pirmajā tikšanās reizē tika pārrunāti aktuālie jautājumi par Latvijas valsts budžeta izstrādi, kā arī pausts Valsts prezidenta redzējums par Valsts padomes izveidošanu.

"Mums ir stiprs parlaments, taču, kā jau uzsvēru savā uzrunā Saeimas rudens sesijas pirmajā sēdē šī gada 5.septembrī, ir nepieciešams atbalstīt un stiprināt Saeimu tās likumdošanas darbā, lai Latvijas iedzīvotājiem tiktu nodrošināta likumu kvalitāte un likumdošanas darbs būtu vērsts uz valsts ilgtspēju. Izveidojot neatkarīgu Valsts padomi, tiktu sniegts atbalsts valdībai un Saeimai likumprojektu sagatavošanā pirms to pieņemšanas, tādējādi novēršot antikonstitucionalitātes riskus un sekmējot valsts ilgtspējīgu attīstību," pauda Levits.

Tika pārrunāta starptautiskā pieredze Valsts padomes darbā, tās potenciālā struktūra un funkcijas, kā arī panākta vienošanās par diskusiju uzsākšanu pēc valsts budžeta 2020.gadam pieņemšanas, lai saprastu, kāds formāts visveiksmīgāk darbotos Latvijā.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece izteica atzinību Valsts prezidentam par viņa aktīvo darbu, tiekoties ar dažādām sabiedrības grupām, lai pārzinātu aktualitātes plašās jomās, sākot no mediju politikas jautājumiem līdz pat administratīvi teritoriālās reformas norisēm.

Taču Levits sarunas noslēgumā pauda cerību, ka šāda tikšanās starp Valsts prezidentu un Saeimas prezidiju kļūs par tradīciju, kas stiprinās valsts konstitucionālo varu kā vienotu institūciju, kas darbojas Latvijas Republikas vārdā.

"Latvijas konstitucionālajai varai, kas sastāv no sešiem orgāniem - Valsts prezidenta, tā kancelejas, Saeimas, Valsts kontroles, Augstākās tiesas un Satversmes tiesas - ir jāsadarbojas savā starpā, lai valstī neiestātos konstitucionālā krīze. Valsts prezidenta loma šajā dialogā ir ļoti svarīga, un es to apņemos aktīvi īstenot," uzsvēra Valsts prezidents.

Arī Saeimas priekšsēdētāja pauda atbalstu šādam dialoga formātam, aicinot tajā iesaistīt arī pārējās valsts varas konstitucionālās iestādes, tādējādi sekmējot sadarbību un parlamentārisma nozīmi Latvijas valstiskuma stiprināšanā.