Dzejniece Rudīte Losāne kļūs par pilntiesīgu luterāņu mācītāju
foto: Paula Čurkste/LETA
Pēc pusotra mēneša par pilntiesīgu luterāņu mācītāju kļūs dzejniece, sieviešu cietuma kapelāne Rudīte Losāne, kura pašlaik ir tikai mācītāja vietas aizvietotāja Cīravas draudzē.
Sabiedrība

Dzejniece Rudīte Losāne kļūs par pilntiesīgu luterāņu mācītāju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Dzejnieci, Iļģuciema sieviešu cietuma kapelāni un Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienības prezidenti Rudīti Losāni 27. oktobrī Cīravas baznīcā, kur viņa tagad kalpo par mācītāja vietas aizvietotāju, pilntiesīgā mācītājas amatā svinīgā dievkalpojumā ordinēs Āpuslatvijas jeb tā dēvētās trimdas luterāņu baznīcas arhibīskape Lauma Zušēvica.

Dzejniece Rudīte Losāne kļūs par pilntiesīgu luter...

Losāne jau būs otrā mācītāja-sieviete, kuru garīdznieka amatā šogad ordinēs Ārpuslatvijas baznīca. Šovasar mācītājas krustu ieguva Teoloģijas fakultātes dekāne, profesore Dace Balode. Jāpiebilst, ka Latvijas draudzēs kalpo vēl divas Ārpuslatvijas baznīcā ordinētas sievietes – Rīgas Evaņģēliskajā draudzē pirms dažiem gadiem ordinētā Ieva Puriņa un uz Latviju pārcēlusies, Anglijas latviete, bīskape Jāna Jēruma-Grīnberga, kura ir Rīgas Anglikāņu draudzes mācītāja.

Losāne jau kopš gadsimta sākumā ir Latvijas luterāņu baznīcas (LELB) evaņģēliste un kalpo kā kapelāne Iļģuciema sieviešu cietumā, bet līdz šim nevarēja pilnībā īstenot savu aicinājumu baznīcā, jo kopš varas stūri 1993. gadā LELB satvēra konservatīvā garīdzniecība, arhibīskaps Jānis Vanags pārtrauca sieviešu ordinēšanu, kas jau bija aizsākta padomju laikā – 20. gadsimta septiņdesmito gadu vidū arhibīskapa Jāņa Matuļa vadībā.

Tagad sievietēm, kuras grib kļūt par luterāņu mācītājām, vienīgā iespēja ir kalpot kādā no “trimdas baznīcas” draudzēm, kādas Latvijā ir vairākas. Viena no šādām draudzēm darbojas Cīravā (Aizputes novadā), kur Losāne arī tiks ordinēta. Svinīgais dievkalpojums notiks Latvijas Universitātē notiekošās starptautiskās konferences “Luteriskais garīgums šodien” ietvaros, kuras laikā arī tiks atzīmēta vēl padomju laikā ordinētās, bet pašlaik nekur nekalpojošās Sarmītes Fišeres ordinācijas 30. jubileja.

Rudīte Losāne pirms trijiem gadiem, kad LELB ne tikai “de facto”, bet arī “de iure” noliedza sievietēm kļūt par mācītājām intervijā Latvijas Televīzijā teica: “Tā mana izjūta ir tāda, ka šie Latvijā baznīcā kalpojošie vīrieši kaut kādā veidā - tas, protams, ir mans novērojums - baidās no sievietēm, kurām ir izteiktas līderes īpašības, arī no gudrām sievietēm”.

Rudīte Losāne dzimusi 1958. gada 2. oktobrī. 1976. gadā beigusi Aizputes vidusskolu, 1980. gadā - Latvijas Valsts konservatorijas Kultūrizglītības darbinieku nodaļu, no 1998. līdz 2000. gadam mācījusies Latvijas Kristīgajā akadēmijā. Ir vairāku dzejoļu krājumu autore (pirmie dzejoļi publicēti laikrakstā “Kurzemnieks”), bijusi Kuldīgas dzejnieku kluba vadītāja. Viņa interesējas par kinoloģiju, patīk ceļot ar auto, klausās klasisko mūziku, ar īpašu interesi lasa Latvijas pirmās brīvvalsts laika literatūru. Teoloģei ļoti patīk rozes. Starp vēsturiskajām personām viņa viennozīmīgi visvairāk apbrīno Jēzu: “Viņš mani iedvesmo, Viņam es ticībā sekoju”.

Strādājot par kapelāni Iļģuciema sieviešu cietumā, Losāne ir izveidojusi resocializācijas programmu “Mirjama”, kurā atsevišķi no pārējām notiesātajām dzīvo un mācās vairākas sievietes. Programma, kurā ieslodzītajām māca dažādas zināšanas un prasmes: mākslu, mūziku, Bībeles studijas, teātra un tēlotāju mākslu. ir pieteikusi sevi kā pastāvīgu cietuma resocializācijas darba vienību, kas guvusi atzinību ne Latvijas valsts mērogā, bet par to arī radusies starptautiska interese.

Baznīca tiem, kuri no Rīgas vēlēsies doties uz Losānes ordinācijas dievkalpojumu Cīravā, organizēs autobusu no Anglikāņu baznīcas.