foto: Publicitātes foto
Miša Maiskis: "Ar Dzintaru koncertzāli man saistās spilgtākās atmiņas no Latvijas"
Pasaulslavenais čellists, Rīgā dzimušais Miša Maiskis.
Kultūra
2019. gada 16. augusts, 09:21

Miša Maiskis: "Ar Dzintaru koncertzāli man saistās spilgtākās atmiņas no Latvijas"

Karlīna Timofejeva

16. un 18. augustā ar diviem koncertiem Dzintaru koncertzālē viesosies pasaulslavenais čellists, Rīgā dzimušais Miša Maiskis. 16. augustā viņš sniegs kamermūzikas koncertu ar savu meitu, pianisti Liliju Maiski, bet 18. augustā ar Krievijas Nacionālo orķestri un diriģentu Mihaili Pļetņovu atskaņos Sensānsa koncertu čellam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šodien sadarbībā ar festivāla atbalstītāju un oficiālo dzērienu partneri Amber Beverage Group un pašmāju slavenāko zīmolu Rīgas Melnais Balzams festivāla draugi neformālā atmosfērā tikās ar mākslinieku, lai gūtu atbildes uz sevi interesējošiem jautājumiem un dalītos sajūtās par gaidāmajiem koncertiem. “Šoreiz uz Latviju esmu ieradies ar visu ģimeni – mana pastarīte, četrgadīgā meita Mila, Latvijā ir pirmo reizi. Man ir ļoti svarīgi, ka mani bērni iepazīst Latviju, Rīgu, Jūrmalu. Kopā ar mums ir ieradusies arī filmēšanas grupa, kura veido dokumentālo filmu par mani. Uz viņu jautājumu – kuras ir spilgtākās vietas, kas man saistās ar Latviju un ir obligāti jāfilmē, es minēju trīs: Daugavas stadionu, kurā pagāja mana jaunība un tika spēlētas daudzās futbola spēles, protams, mīļā Emīla Dārziņa mūzikas skola un neiztrūkstoši arī Dzintaru koncertzāle, kurā katru vasaru apmeklēju vairākus koncertus. Tur pirmo reizi dzirdēju arī savu pedagogu – Mstislavu Rostropoviču,” pastāstīja M. Maiskis.

Tikšanās ar pasaulslaveno čellistu Mišu Maiski

gallery icon
27

“Man ir liels prieks Dzintaros muzicēt ar savu meitu Liliju. Jūtu, ka viņa – kaut arī nobriedusi māksliniece, tomēr vēl daudz ko pārņem no manis. Starp citu, nereti pēc koncertiem tiekos ar topošajiem mūziķiem, kas man prasa, vai varu sniegt viņiem kādu profesionālu padomu vai meistarklasi. Ziniet, mana atbilde allaž ir viena un tā pati – tikko, būdams uz skatuves, es pasniedzu jums stundu,” turpināja M. Maiskis. “Kamermūzikas programmu ar Liliju esam uzbūvējuši kā lirisku un emocionāli piepildītu, ar mūsu abu iemīļotiem opusiem. Savukārt, ar diriģentu Mihailu Pļetņovu, kuru es ļoti augstu vērtēju kā mūziķi un esmu ļoti liels viņa fans, mūs saista īpašas muzikālas saites. Tieši ar viņu muzicēju, kad pirmo reizi pēc emigrācijas atgriezos Krievijā. Izcils mūziķis!”

“Ir īpašs prieks atbalstīt šo mūzikas festivālu, ne tika rūpējoties par lielisku atmosfēru festivāla laikā, bet arī piedaloties festivāla organizēšanas procesā, piedāvājot klasiskās mūzikas cienītājiem iespēju ielūkoties “festivāla aizkulisēs,” komentē Pāvels Fiļipovs, Amber Beverage Group pārstāvis. “Esam pacilāti par iespēju satikt mākslinieku un, lai arī pirms nākamajiem koncertiem viņš būtu tikpat mundrs un enerģijas pilns kā šodien, dāvājam labāko, kas mums ir – Rīgas Melno Balzamu, kas varēs pasargāt arī no veselības nedienām, jo savulaik ir pat izārstējis Krievijas ķeizarieni Katrīnu Lielo,” stāsta Pāvels Fiļipovs.

Sadarbībā ar Amber Beverage Group festivāla rīkotāji aicina uz īpašu tikšanos ar mākslinieku: piektdien, pēc 16. augusta koncerta īpašajā viesu zonā Dzintaru koncertzālē visi festivāla draugi un Miša Maiska talanta cienītāji ir aicināti uz tikšanos ar mākslinieku, lai saņemtu čella virtuoza autogrāfu un uzdotu sev interesējošos jautājumus.

Čellists Miša Maiskis (1948) dzimis Rīgā, te arī sācis mācīties čellu Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Maskavas konservatorijā viņš skolojies pie Mstislava Rostropoviča un Gregora Pjatigorska. Pēc emigrēšanas uz Izraēlu 1973. gadā Mišas Maiska karjeras ceļi veduši viņu uz Londonu, Parīzi, Berlīni, Vīni, Ņujorku, Tokiju un neskaitāmi daudziem citiem nozīmīgiem mūzikas dzīves centriem. Miša Maiskis – pasaules līmeņa mūziķis – uzstājas visos nozīmīgākajos starptautiskajos festivālos, ir sadarbojies ar Leonardu Bernsteinu, Šarlu Dituā, Karlo Mariju Džulīni, Valēriju Gergijevu, Lorinu Māzelu, Zubinu Metu, Džeimsu Levainu, Džuzepi Sinopoli, Danielu Barenboimu un citiem diriģēšanas grandiem. Viņa partneri kamermūzikas programmās bijuši Marta Argeriča, Jevgeņijs Kisins, Ichaks Perlmans, Radu Lupu, Jurijs Bašmets, Džošua Bells, Žanīne Jansena, Gidons Krēmers, Julians Rahlins, Vadims Repins un daudzi citi. Būdams Deutsche Grammophon mākslinieks, viņš 30 sadarbības gados ir ieskaņojis vairāk nekā 35 albumus ar pasaules vadošajiem orķestriem – Vīnes filharmonisko orķestri, Berlīnes filharmonisko orķestri, Londonas simfonisko orķestri, Izraēlas filharmonisko orķestri, Parīzes orķestri un daudziem citiem. Šie ieskaņojumi ieguvuši plašu balvu klāstu – no ECHO Klassik līdz Diapason d’or un Grammy nominācijām. Viņa jaunākais, 2018. gada augustā izdotais albums Adagietto ir ļoti personisks, jo ieskaņots kopā ar meitu - pianisti Liliju Maisku, un tajā iekļauti arī koncertieraksti, kuros muzicēts kopā ar Martu Argeriču, Žanīni Jansenu, Julianu Rahlinu un Mišas Maiska dēlu Sašu. Šajā albumā īstenojies arī kāds Mišas Maiska sapnis – viņš viens pats ir ieskaņojis pilnīgi visus ieraksta celiņus Mālera 5. simfonijas Adagietto, izņemot vienīgi arfas partiju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

16. augustā Miša Maiskis muzicēs ar meitu pianisti Liliju Maisku – izcilu kamermūzikas ingerpreti. Starp L. Maiskas skatuves partneriem ir Julians Rahlins, Žanīna Jansena, Reno Kapisons, Maksims Risanovs, Marta Argeriča, Boriss Brovcins un daudzi citi. Pianisti pie sevis aicina lielākie festivāli – Verbjē, Edingurgas, Florences, Pekinas, Gštādes, Šlēzvigas-Holšteinas, Dubrovniku un Berlīnes festivāli.