foto: Publicitātes
Ar koncertu "Mājas" mūzikas festivālā "Rīga Jūrmala" pirmo reizi Latvijā uzstāsies baritons Benjamins Apls
Benjaminu Aplu sauc par “Lieder” žanra izcilāko pārstāvi jaunās paaudzes mākslinieku vidū (Gramophone Magazine).
Kultūra
2019. gada 15. augusts, 12:31

Ar koncertu "Mājas" mūzikas festivālā "Rīga Jūrmala" pirmo reizi Latvijā uzstāsies baritons Benjamins Apls

Karlīna Timofejeva

“Viņa balsij piemīt pulēta ozolkoka skaistums un glāsmainība (…), interpretācijas caurstrāvo rāma gudrība, dabisks, tiešs komunikācijas instinkts un, tā šķiet, patiesa mīlestība pret šo repertuāru” par baritonu Benjaminu Aplu rakstīja britu mūzikas izdevums “Gramophone”.18. augustā plkst.14:00 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē ar kamermūzikas koncertu “Mājas” festivālā "Rīga Jūrmala" muzicēs viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes kamermūzikas dziedātājiem Benjamins Apls un pianists Saimons Lepers.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“2010. gada 19. septembrī,  krietni pēc pusnakts ierodoties Londonā  tikai ar trim čemodāniem, ar agrāk neizjustu brīvības apziņu un mazliet trīcošu sirdi. Es biju ieradies turpināt studijas, un tas nozīmēja pārcelties uz Angliju. Nekad agrāk nebiju bijis Londonā, bet tonakt man vajadzēja atrast savas jaunās mājas. Joprojām atceros savas domas un sajūtas: vai lēmums pamest visu pazīstamo un ierasto bija pareizs? Vai es šeit būšu laimīgs? Kādus cilvēkus es satikšu? Tas bija solis, kas nozīmēja daudz izaicinājumu, bet arī daudz lielisku iespēju atklāt jaunas lietas, pārvarēt bailes no jaunā un atvērt sevi jaunai pieredzei. ...Vēlos, lai koncerta mūzika aizved klausītāju neaizmirstamā ceļojumā, liekot iepazīt “māju” jēdzienu, meklējumus, jautājumus par identitāti, ilgām pēc mājām, aizspriedumiem un bailēm no pārmaiņām, taču arī par drošības sajūtu un dvēseles miera tuvumu,” par savu koncertprogrammu saka dziedātājs. Koncertā skanēs Maksa Rēgera, Franča Šūberta, Johannesa Brāmsa, Franča Šrēkera, Riharda Štrausa, Ādolfa Štrausa, Fransisa Pulenka, Bendžamina Britena, Henrija Roulija Bišopa, Pītera Vorloka, Džona Airlanda un Edvarda Grīga vokālā kamermūzika

Benjaminu Aplu sauc par “Lieder” žanra izcilāko pārstāvi jaunās paaudzes mākslinieku vidū (Gramophone Magazine). Viņam laimējies mācīties pie 20. gadsimta izcilāķā šī žanra meistara Dītera Fišera-Dīskava – Apls bija viņa pēdējais skolnieks.

Benjamins Apls ar prieku uzstājas arī operuzvedumos un oratoriālu darbu atskaņojumos, tomēr vācu romantiķu līdz absolūtai pilnībai izslīpēto solodziesmas žanru uzskata uzskata par sev īpaši nozīmīgu: “Kad dziedāju zēnu korī, vokālais skolotājs mani iepazīstināja ar vācu dziesmu, un man tā iepatikās jau toreiz. “Liepu” itin bieži dziedāju kopā ar vectēvu. Tā nu ar daudzām dziesmām man ir ļoti personiska saikne. Man ir tiešām paveicies, ka esmu uzaudzis ar šo tradīciju, ar šo mūziku. Ticu, ka ir šāda īpaša saikne, kuru patiesi vēlos atklāt publikai, kad dziedu.”

Iesākumā Benjamins Apls bija kora zēns slavenajā “Regensburger Domspatzen” kora skolā. Mācības viņš turpināja Minhenes Mūzikas un teātra augstskolā, kā arī Londonas Gildholas Mūzikas un teātra skolā, kur nu arī pats māca vācu “Lieder”. 2016. gadā viņš ieguva Gramophone Jaunā mākslinieka balvu, bija BBC Jaunās paaudzes mākslinieku programmas dalībnieks (2014-2016). Jau 2016. gadā ekskluzīvu līgumu ar viņu parakstīja SONY Classical. Lai kļūtu par mūziķi, Apls pameta finansista karjeru.

Jau 2015. gadā viņš debitēja BBC Promenādes koncertos, dziedot gan Brāmsa “Triumfa dziesmā”, gan Orfa “Carmina Burana”. Benjamins Apls ir dziedājis Banfas, Aldeburgas, Bregencas un Braitonas festivālos, kā arī Berlīnes Vācu Valsts operā un Londonas Klasiskās operas iestudējumos. Vienlīdz nozīmīgas viņam šķiet lomas gan klasiskajā repertuārā (Persels, Mocarts, Pučīni), gan laikmetīgajā mūzikā (Britens, Etvēšs, Ganders). Viņš sadarbojas ar Hamburgas baletu, dziedot Džona Noimaiera jauniestudējumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās