foto: Publicitātes
Šonedēļ ar pieciem izciliem koncertiem turpināsies mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala": Maiskis, Pļetņovs, Kalleja, MILOŠ, Apls
Dzintaru koncertzālē viesosies pasaulslavenais čellists, bijušais rīdzinieks Miša Maiskis.
Kultūra
2019. gada 13. augusts, 12:15

Šonedēļ ar pieciem izciliem koncertiem turpināsies mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala": Maiskis, Pļetņovs, Kalleja, MILOŠ, Apls

Karlīna Timofejeva

Šonedēļ, sākot no 16. augusta līdz 18. augstam, ar pieciem izciliem koncertiem Dzintaru koncertzāles Lielajā un Mazajā zālē turpināsies jaunais mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala". Festivāla otrās nedēļas nogales koncertos muzicēs pasaulslavenais čellists Miša Maiskis (16.08. un 18.08.), tenors Jozefs Kalleja (17.08.), ģitārists MILOŠ (17.08.), baritons Benjamins Apls (18.08.) un Krievijas Nacionālais orķestris diriģenta Mihaila Pļetņova vadībā (18.08.)

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Festivāla "Rīga Jūrmala" mērķis ir ierindoties starp izcilākajiem klasiskās mūzikas pasākumiem pasaulē, piedāvājot ne vien vietējiem mūzikas cienītajiem Latvijā, bet arī starptautiskai auditorijai spožu mākslinieku un repertuāra apvienojumu.

16. un 18. augustā ar diviem koncertiem Dzintaru koncertzālē viesosies pasaulslavenais čellists, bijušais rīdzinieks Miša Maiskis. 16. augustā viņš sniegs kamermūzikas koncertu ar savu meitu, pianisti Liliju Maiski, bet 18. augustā ar Krievijas Nacionālo orķestri un diriģentu Mihaili Pļetņovu atskaņos Sensānsa koncertu čellam ar orķestri. Čellists Miša Maiskis (1948) dzimis Rīgā, te arī sācis mācīties čellu Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Maskavas konservatorijā viņš skolojies pie Mstislava Rostropoviča un Gregora Pjatigorska. Pēc emigrēšanas uz Izraēlu 1973. gadā Mišas Maiska karjeras ceļi veduši viņu uz Londonu, Parīzi, Berlīni, Vīni, Ņujorku, Tokiju un neskaitāmi daudziem citiem nozīmīgiem mūzikas dzīves centriem. Miša Maiskis – pasaules līmeņa mūziķis – uzstājas visos nozīmīgākajos starptautiskajos festivālos, ir sadarbojies ar Leonardu Bernsteinu, Šarlu Dituā, Karlo Mariju Džulīni, Valēriju Gergijevu, Lorinu Māzelu, Zubinu Metu, Džeimsu Levainu, Džuzepi Sinopoli, Danielu Barenboimu un citiem diriģēšanas grandiem. Viņa partneri kamermūzikas programmās bijuši Marta Argeriča, Jevgeņijs Kisins, Ichaks Perlmans, Radu Lupu, Jurijs Bašmets, Džošua Bells, Žanīne Jansena, Gidons Krēmers, Julians Rahlins, Vadims Repins un daudzi citi. Būdams „Deutsche Grammophon” mākslinieks, viņš 30 sadarbības gados ir ieskaņojis vairāk nekā 35 albumus ar pasaules vadošajiem orķestriem

Miša Maiskis spēlē K.Sensansa koncertu čellam.

17. augustā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē muzicēs Jozefs Kalleja - viena no slavenākajiem mūslaiku tenoriem. 2012. gadā žurnāls “Gramophone” viņu nosauca par Gada mākslinieku, 2016. gadā viņš saņēma žurnāla “Opera News” Gada balvu, bet viņa ieskaņojumi (izdevējs “Decca Classics”) ir nominēti “Grammy” balvai.

foto: Publicitātes
17. augustā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē muzicēs Jozefs Kalleja - viena no slavenākajiem mūslaiku tenoriem.

Kalleju uz sadarbību aicina pasaules izcilākie orķestri un festivāli, arī Zalcburgas festivāls, BBC Promenādes koncerti un Londonas festivāls. Viņš ar prieku dziedājis brīvdabas koncertos Maltā, Parīzē un Minhenē, kur klausītāju skaits mērāms desmitos tūkstošos. Koncertā, kurā tenors muzicēs ar pianist VInčenco Skaleru, skanēs Volfganga Amadeja Mocarta, Gaetāno Doniceti, Žila Masnē, Džuzepes Verdi un Džakomo Pučīni operlappuses, Pētera Čaikovska, Frančesko Paolo Tosti, Jozefa Vellas, Stefano Donaudi, Rudžēro Leonkavallo dziesmas.

J.Kalleja atskaņo Radamesa āriju no Džuzepes Verdi operas “Aīda”

18.08. dienas koncertā Dzintaru koncerzāles Mazajā zālē ar kamermūzikas programmu “Mājas” muzicēs baritons Benjamins Apls un pianists Saimons Lepers. Vācu baritonu Benjaminu Aplu sauc par “Lieder” žanra izcilāko pārstāvi jaunās paaudzes mākslinieku vidū (Gramophone Magazine). Viņam laimējies mācīties pie 20. gadsimta izcilākā šī žanra meistara Dītera Fišera-Dīskava – Apls bija viņa pēdējais skolnieks. “2010. gada 19. septembrī,  krietni pēc pusnakts ierodoties Londonā  tikai ar trim čemodāniem, ar agrāk neizjustu brīvības apziņu un mazliet trīcošu sirdi. Es biju ieradies turpināt studijas, un tas nozīmēja pārcelties uz Angliju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes
18.08. dienas koncertā Dzintaru koncerzāles Mazajā zālē ar kamermūzikas programmu “Mājas” muzicēs baritons Benjamins Apls.

Nekad agrāk nebiju bijis Londonā, bet tonakt man vajadzēja atrast savas jaunās mājas. Joprojām atceros savas domas un sajūtas: vai lēmums pamest visu pazīstamo un ierasto bija pareizs? Vai es šeit būšu laimīgs? Kādus cilvēkus es satikšu? Tas bija solis, kas nozīmēja daudz izaicinājumu, bet arī daudz lielisku iespēju atklāt jaunas lietas, pārvarēt bailes no jaunā un atvērt sevi jaunai pieredzei. ...Vēlos, lai koncerta mūzika aizved klausītāju neaizmirstamā ceļojumā, liekot iepazīt “māju” jēdzienu, meklējumus, jautājumus par identitāti, ilgām pēc mājām, aizspriedumiem un bailēm no pārmaiņām, taču arī par drošības sajūtu un dvēseles miera tuvumu,” par savu koncertprogrammu saka dziedātājs. Koncertā skanēs Maksa Rēgera, Franča Šūberta, Johannesa Brāmsa, Franča Šrēkera, Riharda Štrausa, Ādolfa Štrausa, Fransisa Pulenka, Bendžamina Britena, Henrija Roulija Bišopa, Pītera Vorloka, Džona Airlanda un Edvarda Grīga vokālā kamermūzika

B.Apls atskaņo fragmentu J.S.Baha kantātes

Otrā nedēļas nogale noslēgsies 18.08. ar Krievijas Nacionālā orķestra un diriģenta Mihaila Pļetņova koncertu, kurā skanēs Žorzā Bizē svīta no mūzikas lugai “Arliete”, Sergeja Prokofjeva baletsvītas “Romeo un Džuljeta” un Kamila Sensānsa koncerts čellam ar orķestri.


Festivāla turpināsies ar Izraēlas filharmoniskais orķestra un Zubina Metas (24., 25.08.), Londonas simfoniskā orķestra un Džanandrea Nozedas (30. un 31.08.) koncertiem. Solistu plejādes spilgtākie vārdi - Marijs Peraija (24.08.), Juidzja Vana (25.08.), kā arī talanti – pianisti Likā Debargs (1.09.), Jans Ļiseckis (23.08.) un Deniss Kožuhins (24.08.), vijolniece Aleksandra Konunova (25.08.), soprāns Dzjina Fana (31.08.) un čellists Edgars Moro (1.09.).

Par mūzikas festivālu "Rīga Jūrmala"

Šī gada vasarā Latvijā notiks jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls “Rīga Jūrmala” (turpmāk – RJMF), kura ietvaros Rīgā un Jūrmalā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Suzanna Melki, Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Noseda un Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, kā arī daudzi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijas reģionā muzicēs pirmo reizi. Festivāls iekļauts vasaras festivālu Top 10 pēc britu laikraksta The Telegraph  vērtējuma, kā arī ieguvis Eiropas festivālu asociācijas īpašo zīmi EFFE Lable.

Festivāla atklāšanas sezona aptvers četras nedēļas nogales, sākot no 19. jūlija līdz 1. septembrim, koncertiem norisinoties Latvijas Nacionālajā Operā un Dzintaru koncertzālē. Vairāk par RJMF 2019 -  www.riga-jurmala.com.