foto: Gatis Dieziņš/LETA
Par dubultslepkavību attaisnotais: „Neesmu priecīgs. Cilvēki taču miruši”
Kuldīgas tiesa attaisnojusi divus vīriešus, kuri tika apsūdzēti pirms teju desmit gadiem veiktā dubultslepkavībā Ēdoles pagasta „Ābeļkrogā”.
112
2019. gada 13. augusts, 05:48

Par dubultslepkavību attaisnotais: „Neesmu priecīgs. Cilvēki taču miruši”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Gan prokuratūra, gan arī paši par dubultslepkavību attaisnotie ir izbrīnīti par Kuldīgas rajona tiesas 5. augusta spriedumu – attaisnot padurnieku Aigaru Jēkabsonu un agrāko ēdolnieku Nauri Ratnieku par teju pirms desmit gadiem – 2009. gada decembrī – veikto dubultslepkavību Ēdoles pagasta „Ābeļkrogā”. Prokurors, kurš ir pārliecināts par abu vainu, bija cerējis, ka viņiem tiks piespriests mūža ieslodzījums. Tā vietā apsūdzētie tika pilnībā attaisnoti.

Kurzemes rajona tiesa augusta pilnībā attaisnojusi tagad 56 gadus veco Aigaru Jēkabsonu un 44 gadus veco Nauri Ratnieku par pirms teju desmit gadiem veikto dubultslepkavību Ēdoles „Ābeļkrogā”, kur tika nošauti 57 gadus vecais Harijs Austers un viņa 82 gadus vecā māte Zelma Voiceha. Spriedums ir visnotaļ dīvains, jo pie apsūdzētajiem atrada gan slepkavības ieroci, gan viņi arī detalizēti aprakstīja slepkavības apstākļus, protams, katrs savā interpretācijā – noziegumā vainojot viens otru. Pie tam pie Jēkabsona tika atrasts arī slepkavības ierocis – pistole, bet Ratnieks likumsargiem Padures mežā uzrādīja vietu, kur aprakti nogalinātie, 600 metrus no Jēkabsona dzīvesvietas.

Slepkavībā apsūdzētais apmulst par attaisnojošo spriedumu

Prokurors Juris Siders bija pārliecināts, ka tiesa apsūdzētajiem piespriedīs mūža ieslodzījumu, bet tā vietā viņus attaisnoja. Te gan nav teikts, ka šis spriedums ir akmenī iecirsts, jo tiesnese Daina Alksne gatavojot arī blakuslēmumu par paviršo krimināllietas izmeklēšanu un amatpersonu pārkāpumiem. Pēc pilnā spieduma saņemšanas prokurors nolēmis iesniegt apelācijas protestu.

Pēc attaisnojošā sprieduma viens no apsūdzētajiem – Ratnieks bijis manāmi apmulsis, raksta Kuldīgas laikraksts „Kurzemnieks”, kuram viņš sacīja: „Neesmu priecīgs. Cilvēki taču miruši”.

Abi apsūdzētie par attaisnojošu spriedumu šajā lietā bijuši pārsteigti arī 2016. gadā, kad šo lietu izskatīja tiesa Rīgā, kuru galvenos pārmetumus adresēja nevis slepkavniekiem, bet gan sākotnējo izmeklētāju neprofesionalitātei.

Ratnieks „izpļāpājas” par noraktajiem līķiem

Šo gadu laikā ir notikušas neskaitāmas tiesas sēdes par dubultslepkavību „Ābeļkrogā”. Uz vairākiem gadiem tā arī tika pārtraukta, un tas laikam arī bijis par iemeslu tam, ka beigu galos tika pieņemts attaisnojošs spriedums.

Dubultslepkavības izmeklēšana atsākās 2016. gadā, kad Ratnieks tika apsūdzēts vēl vienā citā „Ēdoles huligānu” lietā – par invalīda noslīcināšanu Ēdoles dzirnavu dīķī (šajā lietā Ratnieku gan attaisnoja). Jāatgādina, ka arī šī lieta savulaik Kuldīgas novadā ieguva plašu rezonansi. Toreiz Ratnieks izmeklētājiem „izmuldējās” par 2009. gadā Padures mežā noraktajiem Austera un Voicehas līķiem.

2010. gadā tiesa slepkavībā apsūdzētos attaisnoja, jo policijai nebija pietiekami daudz pierādījumu. Iespējams, tiesībsargājošās iestādes nebija pietiekami pastrādājušas

Liktenīgā gumijas laiva

Kā risinājās 2009. gada desmbra nogales liktenīgie notikumi Ēdoles „Ābeļkrogā” apraksta „Kurzemnieks”:

Ratniekam ar Austeru bijušas bijis strīds par gumijas laivu, tādēļ viņš savam „pāridarītājam” uzkūdījis Jēkabsonu, kuram, kā uzskata prokurors, bijis nodoms abus „Ābeļkroga” iemītniekus nogalināt ar pistoli, kuru viņš glabājis nelegāli (Jēkabsonam par nelegālu šaujamieroču turēšanu piespriedusi pusotru gadu aiz restēm, bet sods joprojām nav izciests, jo risinās tiesvedības). Viņš uz abiem šāvis un pēc tam līķus ar Ratniekam piederošo automašīnu „Mazda” aizvedis aprakt Padures mežā. Tiesas sēdēs abi apsūdzētie liecinājuši pretrunīgi. Abi gan sakās bijuši klāt nozieguma vietā, bet slepkavībā apsūdz viens otru.

Ratnieks atzīst, ka liktenīgajā dienā ar Jēkabsonu bijis iebraucis „Ābeļkrogā”, bet bijis piedzēries un mašīnā aizmidzis, kamēr Jākabsons iegājis mājās. Izdzirdējis divus paušķus un nodomājis, ka mājas saimnieki ciemiņu sagaidījuši ar šampanieti, bet, kā vēlāk atklājies, tie bijuši pistoles šāvieni.

Savukārt Jēkabsons sakās, ka Ratnieks paņēmis viņa pistoli un pēc tam, kad jau abi aizbraukuši no viesošanās „Ābeļkrogā”, tajā atgriezies un abus upurus nošāvis. Pēc tam Ratnieks vēl no Jēkabsona paņēmis lāpstu, lai nogalinātos varētu aprakt mežā.