foto: lelb.lv
Miris Miervaldis Vanags - LU pasniedzējs, arhibīskapa Jāņa Vanaga tēvs
92 gadu vecumā mūžībā devies izcils vācu valodas speciālists, pasniedzējs, arhibīskapa Jāņa Vanaga tēvs Miervaldis Vanags.
Sabiedrība
2019. gada 25. jūlijs, 08:10

Miris Miervaldis Vanags - LU pasniedzējs, arhibīskapa Jāņa Vanaga tēvs

Jauns.lv

92 gadu vecumā miris Miervaldis Vanags – izcils vācu valodas speciālists, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes pasniedzējs, Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga tēvs, vēsta oficiālā baznīcas mājaslapa lelb.lv.

Miervaldis Vanags (dzimis 1927. gada 1. oktobrī) Mūžības ceļos devies pirms nedēļas - 18. jūlija rītā. Viņa izvadīšana notiks 2. augustā pulksten 11.00 ar dievkalpojumu no Liepājas Svētās Annas baznīcas, bet apbedīšana – pulksten 16.00 Mārupes pagasta Mazcenu kapsētā.  

Miervaldi Vanagu pazinām ne tikai kā izcilu vācu valodas skolotāju un skrupulozu vācu valodas speciālistu (kopš 1990. gada viņš pasniedza LU Teoloģijas fakultātē vācu valodu un astoņus gadus tulkoja Lutera Akadēmijas viesprofesoru un pirmā rektora Reinharda Slenckas lekcijas), bet arī kā arhibīskapa Jāņa Vanaga tēvu. Kā vācu valodas tulkotājs Miervaldis Vanags sadarbojies arī ar dažādām izdevniecībām, tulkojis vairākas Slenckas grāmatas, publicējies baznīcas izdevumā “Svētdienas Rīts”, raksta lelb.lv. 

Miervaldis Vanags dzimis 1927. gada 1. oktobrī Liepājā, sīkzemnieku Toma un Elizabetes ģimenē. Mācījies Stroķu pamatskolā, Krotes Kronvalda Ata tautskolā un apguvis vijoļspēli Liepājas Mūzikas vidusskolā. 1949. gadā ieguvis izglītību Liepājas Valsts politehnikumā, 1950. gadā absolvēja Liepājas pedagoģisko skolu. Izglītību turpināja Ļeņingradas (tagad Sanktpēterburgas, Krievija) Leshafta fiziskās kultūras institūta Rīgas filiālē, kuru pabeidza 1956. gadā. 1966. gadā absolvēja Latvijas Valsts universitātes Svešvalodu fakultāti, kurā iegūva vācu valodas un literatūras specialitāti. 1976. gadā studēja aspirantūrā Minskas (Baltkrievija) Svešvalodu pedagoģiskajā institūtā. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados viņš zināšanas papildināja ģermānistikas kursos Drēzdenes Tehniskajā universitātē (Vācijā) un Maskavas Lomonosova universitātē (Krievija). 1992. gadā stažējas Gētes institūtā Murnauā (Vācija), bet 1994. gadā LU Svešvalodu fakultātē ieguva filoloģijas maģistra grādu. 

Miervalža Vanaga darba mūžs aizsākās 1949. gadā un līdz pat 1990. gadam, strādājot kā skolotājam Liepājas un Liepājas rajona skolās. No 1956. līdz 1963. gadam Miervaldis strādājis par pasniedzēju un vecāko pasniedzēju Liepājas Valsts pedagoģiskajā institūtā (tagad – Liepājas Universitāte) Fiziskās audzināšanas katedrā, bet no 1963. gada līdz 1986. gadam par pasniedzēju un vecāko pasniedzēju Svešvalodu katedrā. Desmit gadus (1975 1985) Miervaldis Vanags bija augstskolas Svešvalodu katedras vadītājs.

Miervaldi Vanagu īpaši interesēja dažādi pētījumi par vācu valodu un valodas mācīšanas metodiku, viņš piedalījies zinātniskajās konferencēs Liepājā, Rīgā, Tartu, Minskā, Pjatigorskā, Drēzdenē. Kā Liepājas pedagoģiskā institūta Svešvalodu katedras vadītājs viņš koordinējis arī bijušās PSRS Baltijas republiku pedagoģisko augstskolu svešvalodu katedru metodisko darbu. LU Teoloģijas fakultātē izstrādājis dažādus mācību materiālus.

No 1991. līdz 2010. gadam Miervaldis Vanags bija ievēlēts lektora amatā,  bija vācu valodas docētājs LU Teoloģijas fakultātē, no 1997. līdz 2005. gadam – tulks Lutera Akadēmijā Rīgā.  

Laulībā ar Mirdzu Vanagu dzimuši dēli Uldis un Jānis. Viņam ir pieci mazbērni – Zane, Mare, Krists (miris), Gatis, Elizabete un mazmazbērni Kārlis un Ailts. 

Jauns.lv izsaka līdzjūtību Miervalža Vanaga tuviniekiem, kolēģiem, audzēkņiem un visiem, kuri viņu pazina.