foto: Īriss Sviklis/LETA
Rīgā sola izveidot 2500 dalītās atkritumu vākšanas punktus
Atkritumu šķirošanas konteineri.
Runā Rīga
2019. gada 19. jūlijs, 23:05

Rīgā sola izveidot 2500 dalītās atkritumu vākšanas punktus

Jauns.lv / LETA

Rīgā turpmāko gadu laikā tiks izveidoti vai modernizēti 2500 dalītās atkritumu vākšanas punkti un izveidoti 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumi, portālu Jauns.lv informēja Rīgas domes Mājokļu un vides departaments.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes Direktīvas prasību līdz 2025. gadam Latvijā nodrošināt vismaz 55% sadzīves atkritumu šķirošanu, Rīgas dome par vienu no prioritātēm pilsētas atkritumu apsaimniekošanas modernizācijas projektā izvirzījusi atkritumu šķirošanas infrastruktūras paplašināšanu, izveidojot iedzīvotājiem pieejamu publisko šķirošanas konteineru tīklu, informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons.

"Eurostat" 2018. gada dati liecina, ka viens Latvijas iedzīvotājs rada vidēji 410 kilogramu sadzīves atkritumu gadā. Rīgā tas veido kopējo sadzīves atkritumu apjomu 262 000 tonnu apmērā ik gadu. Šobrīd tiek sašķiroti tikai nedaudz vairāk kā 10% atkritumu, kas nozīmē, ka nešķirotā veidā poligonā nonāk vairāk nekā 200 000 tonnas atkritumu gadā, apgalvoja Vilemsons.

"Viens no galvenajiem šķēršļiem atkritumu šķirošanai ir atbilstošas infrastruktūras trūkums Rīgas iedzīvotājiem, tāpēc Rīgas atkritumu apsaimniekošanas modernizācijas projekta prioritāte ir nodrošināt ikvienam iedzīvotājam pieeju atkritumu šķirošanas konteineriem. Tiks sakārtota arī atkritumu izvešana, izveidojot modernu autoparku un nodrošinot optimālu atkritumu izvešanas maršrutu tīklu, tādējādi samazinot sastrēgumus un gaisa piesārņojumu, ko rada atkritumu izvešana," sacījusi Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe.

Piņķe atzīmēja, ka šķirošanas infrastruktūra ir tikai viens no soļiem, jo jāveido arī iedzīvotāju izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību un ikdienas paradumu maiņa, lai viņi šo infrastruktūru aktīvi izmantotu.

Jau iepriekš ziņots, ka ar 15. septembri Rīgā visiem iedzīvotājiem būs viens atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējs, kas nodrošinās vienotu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu un vienādus nosacījumus visiem iedzīvotājiem, tostarp ērtu atkritumu šķirošanas sistēmas ieviešanu, pastāstīja Rīgas Domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Dzintra Āboliņa.

Saskaņā ar pašvaldības atklātā konkursa rezultātā noslēgto vienošanos maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu visiem Rīgas iedzīvotājiem būs vienāda - 17,38 eiro kubikmetrā, neieskaitot PVN.

Saskaņā ar Rīgas pašvaldības atklātā konkursa rezultātiem, turpmāk Rīgā visiem iedzīvotājiem būs viens atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējs AS "Tīrīga", kas no 2019. gada 15. septembra nodrošinās vienotu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu un vienādus nosacījumus visiem iedzīvotājiem.